Milyenné válik egy igazán "levegős" lakás, amikor már élnek is benne?

Eszter M. 2019 április 26.

2_re_sz.jpg

Ez a lakás, talán a legorganikusabb lakás, amit készítettem valaha. Erdő szélén, ahol a legerősebb zaj a madárcsicsergés, esténként meg a bagolyhuhogás, ezt az erdei hangulatot vittük be a lakásba, a sok növénnyel, és a DIY (csináld magad) megoldásokkal.

Azóta eltelt két és fél év. A tulajdonosok nagyon odafigyeltek, hogy a lakásba ne kerüljön be olyan bútor vagy tárgy, ami nem illeszkedik ebbe a környezetbe. Lássuk, hogy fest a lakás ennyi idő után, belakva, odafigyelve a lakás levegős érzetére.

01.jpg

02.jpg

Különösen fontos volt, hogy az enteriőrök, a bútorok egységben legyenek a lakással, a ház építészeti adottságaival, a rusztikus fagerendákkal, fa ablakokkal, és a sok fénnyel, a fehér falakkal. A padló is a levegősség fokozása miatt lett fehér.

A félig már felnőtt fiú szobájában keverednek a gyerekkor emlékei a mai érdeklődésével, az informatikával, ebben a végtelenül egyszerű szobában. Régészeti ásatásokon talált archeológiai emlékek, tárgyak, csontok, és a számítastechnika korai, ikonikus tárgyai. Ez családi, apai örökség a 80-as évekből.

09.jpg

A nappaliban a hosszú asztal "2 in 1", étkező- és dolgozóasztal. A két rész állandó küzdelemben van egymással, változó arányban és súllyal folynak össze egymással, ám ez a rendszer nagyon flexibilis is. Ünnepekkor tíz ember is kényelmesen elfér - elféne, ha lenne ennyi szék a lakásban.

14.jpg

15.jpg

A nyitott konyha nehéz dolog. Nem lehetnek vállalhatatlan részei, vállalhatatlan tárgyai, meg kell szokni, hogy a  lábosok, tányérok, hagymák és krumplik is az enteriőr részei, és ezeket így is kell kezelni, tárolni, rá kell hangolódni a nyitottság őszinteségére, szépségére.

19.jpg

A nyitott konyha a lócát is magába foglalja, (ami az itt lakók keze munkája) éléskamraként működik, de a zöldségek gyümölcsök nagyon szép és gusztusos színfoltjai a lakásnak.

21.jpg
A rusztikus fa szerkezet mellett a másik meghatározó adottság a lakásban, a rengeteg fény. Nyáron olyan világos a tetőtér, hogy csak napszemüvegben lehet megmaradni, ebből egyenesen következik, hogy sok a növény a lakásban. 

22.jpg

Egy sötét zúgban felejtett növényke kihajtott, virágba borult, mindenütt élet van a lakásban. Néha egészen furcsa lények is úgy gondolják, hogy nekik is ez az otthonuk, és építenek mindenféle különös bölcsőt az ivadékaiknak, költöznek be a tartóoszlopok hasadékaiba, komoly vitákat szülve a családban, hogy kinek a jogai is érvényesülhetnek.

23.jpg

A macskák is szervesen belesimulnak az otthonba, a lakás designba, ők az élet császárai.

A lakás karaktere, még az ünnepekre is visszahat, a húsvét és a karácsony is a DIY mozgalom jegyében zajlik

Két és fél éve, a beköltözéskor, még levegős, szellős és mai szemmel üres volt a lakás, kevés bútorral, kevés tárggyal. Azóta semmilyen olyan tárgy nem került a lakásba, amelyik nem lett szervesen része ennek a rusztikus és levegős koncepciónak. Ha valamilyen funkciónak nem volt meg a megfelelő képviselője, inkább semmi sem volt helyette, de ide nem illő bútorok és tárgyak még átmenetileg sem kerülhettek a lakásba.

47.jpg

Még így is állandó a küzdelem a tárgyakkal, folyik a harc az élettérért. Nehéz visszaszorítani a tárgyak áradatát, hiszen idővel emlékek kötnek hozzájuk, fontosak számunkra, és otthonosabbá, meghittebbé teszik a lakást.

40.jpg

Ha egy idő után mégis fojtó a jelenlétük, nehéz feladatunk felvenni velük a harcot, limitálni a mennyiségüket és időről időre őszintén szembenézni azzal, valóban fontosak-e számunkra, és ha nem, elcsomagolni, elajándékozni, a levegős otthon érdekében.

untitled.jpgHa te is szeretnél ilyen levegősséget, vagy átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Eladó lakásod értékesítésében is tudunk segíteni, ha rajtunk keresztül értékesítenél, keress minket az itt található email-címen.

süti beállítások módosítása