Mihez kezd egy kínai művész egy 120 éves budapesti polgári lakással?

szucsadam 2019 augusztus 14.

Egyik megrendelőnk a Krisztinavárosban vásárolt magának egy lakást. Ebben még nincs semmi meglepő. Az, hogy ő egy európában is tanult sanghaji fotós, már pikánsabbá teszi az ügyet. 

A kulturális különbség grandiózussá tette a feladatot. Nekünk nyilván vannak elképzeléseink, hogyan lehet, hogyan érdemes egy polgári lakáshoz nyúlni, de gyorsan kiderült, hogy ezek lepattannak az úriemberről, aki loftszerű, már-már túl szellős, átlátható tereket akart, aki a tér rendezésnél becsempészett néhány feng shui alapelvet, és ha mondjuk meglátott a kertben egy rozoga madáretetőt, azt felvitte a lakásba, betette az egyik sarokba, és teleaggatta a saját kabaláival, élményeinek emlékeivel.

_awe1682.jpg

Két évig tartott, mire elkészült a lakás. Ebben benne voltak az Európa és Ázsia között cikázó 10-50 oldalas ppt-k tömege, benne volt, hogy végül a harmadik kivitelező csapat vitte végig a projektet (mi csak tervezőként vettünk részt itt), a harmadik nyelv (angol) használatának nehézségei, a két távoli kultúra találkozása, a terek újratervezése, mert a felmerült ötlet megvalósítását a statkius lőtte lábon, illetve hogy időnként már elkészült megoldásokat bontottunk vissza az alapokig. Nagy szerencsénk volt a türelmes és rugalmas kivitelező gárdával.

Az alábbi képeket tehát úgy kell nézni, hogy két kemény év munka eredménye, és két távoli kultúra találkozása Budán. 

A mi szemünkkel talán túl eklektikus ez a nagyon személyes tér: IKEA bútorok, mid-century design darabok európa különböző szegleteiből, loft elemek, kínai dekorációk és használati tárgyak, asztalos által készített bútorok, talált és kiszuperált dolgok. A lakásban található fotók a falszomszéd munkái, a vele kialakult barátság lenyomatai. A Beatles plakát és a régi festmény az előző lakó cucca volt, a pincéjében bukkantunk rá. A sarokszekrény és a gyönyörű régi kamrapolc is az előző lakó hagyatéka. A hálószobai beépített szekrény fa hatású bútorlapjai, és a hatalmas tükrök a lakás előző életében a gardróbszekrények darabjai voltak. A nappali gömb falilámpái pedig a vizes helyiségekben voltak korábban, az előszobai térelválasztó pedig a cselédszoba spalettáiból készült.

Az alaprajzon is láthatunk különlegességeket. A kis alapterületű, ám magas hajdani cselédszobába három funkció is bekerült: az aprócska dolgozószoba, ahonnan létrával lehet feljutni egy pici, kétszemélyes ágyat is magában foglaló galériára, ez alá pedig egy bárral egybekötött mosókonyha, a rendes konyhával szemben. A konyhából a kézmosónak helyet adó átjárón keresztül lehet bemenni a fürdőszobába, ahol már csak egy kád és wc kapott helyet. A hálószobához nem egy mini zuhanyzós fürdőszobát kért a tulajdonos, hanem egy olyan apró wc-t, ami már majdnem nincs is: a megrendelő kérésére itt a beépített szekrény mélységét kellett tartanunk. Szerencsére itt a tervező kezére játszott a tartófalban még a ház építésekor kialakított átjáró. Szokatlan helyiség kiosztások ezek, de izgalmas volt kiszolgálni ezeket a kívánságokat.

Itt az eredeti állapot bontási terve:

ke_pernyo_foto_2019-08-08_10_47_26.png

Ez a kész állapot:

ke_pernyo_foto_2019-08-06_11_11_58.png

Itt látható például egy bontásnál készített kép, jobb oldalon a korábbi fürdő, plusz az elosztó, ahonnan balra a wc-be, jobbra a hálóba lehetett eljutni.

img_9779_1.JPG

A bal oldali átjutási lehetőséget a wc-be meghagytuk, ide került a kézmosó helyiség és egy fürdőkád is, jobbra azonban lezártuk az átjárást, és itt került kialakításra a már említett mini-wc a fal túloldalán. Íme:

_awe1587.jpg

És a szokatlanság apró részletekben is felütötte a fejét. Például a lakásfelújítás közben a megrendelőnek eszébe jutott, hogy a bejárati ajtónál a gang korlátja nyílként mutat a belépő hátába: kérte, bontsuk le a folyosói korlátot, és tegyünk helyére íveset. Nehezen értette meg, hogy egy 100 évnél régebbi társasházban az ilyesmi nem az ő egyedüli döntése. A bejárati ajtót gond nélkül áthelyezhettük volna a régi konyhaablak helyére, mert ott megtaláltuk a lakás második bejáratának a nyomait, de ezt ő nem szerette volna. A makacs kérés elől azonban nem lehetett kitérni, így végül egy apró ötlettel áthidaltuk a problémát: tettünk egy kör alakú virágtartót a korlátra, ezzel elvettük az élét a saroknak.

_awe1636.jpg

Visszanéztük két év munkájának nyersanyagait: elképesztő mennyiséget találtunk. Ma már nehéz szétválasztani, hogy mi volt a tervező ötlete, és mi a megrendelőé. Olyan, mondta Annabella, mintha tervezőtárssal dolgoztam volna.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Annabella - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre.

süti beállítások módosítása