Hogyan vezessük el a kábeleket látszó téglafalon?

Annabella és Tamás 2019 szeptember 26.

Amikor ipari stílusú lakást tervezünk szinte mindig előkerül a bontott téglafal használata. Mi is nagyon szeretjük ezt a felületet, főleg, hogy a pesti bérházaknál a vakolat pucolás után sokszor mészkő-tégla kombinációjú falak kerülnek elő, vagy mert az íves mennyezeteknél és a nyílászárók fölött láthatóvá válnak az egyszerű, ám lenyűgöző szerkezeti megoldások.

1_1_vadasz_utca.jpg

20181009_104826.jpg

A fal és a mennyezet pucolásának esetleges nehézségeiről és titkairól már olvashattatok korábban Misi cikkében. Van egy apróság, amivel ez a cikk nem foglalkozott, de ami időről-időre kihívás elé állít bennünket tervezőket (főleg ha a fal tisztítását menetközben találjuk ki, amikor egy bontás során véletlenül feltárul a fal szépsége J): a normál esetben a falak mélyen rejtőző villanykábelek esztétikus elvezetése vagy eltüntetése. Míg a régi vezetékek kissé töredezett nyoma jót tesz a falnak, és annak kalandos előéletéről villant fel információkat, addig az új vezetékeket nem akarjuk egy-egy  árokban futtatni.

1-2 szál villanyvezeték elvezethető műanyag vagy rézcsőben (ez utóbbit a benne futó vezeték típusától függően van hogy szigetelni kell):

a5aa10a3_original-1.jpg

dsc06629_1.JPG

Ha menet közben döntünk a látszó téglafal mellett előfordulhat, hogy mire végig gondolnánk a vezetékek futási irányát és öltöztetését, a villanyszerelő már be is véste a falba a hagyományos módon a kábeleket. Ilyenkor már csak takarni tudjuk a felületet, de a horony vastagságától és a design többi részletétől függően több opciónk is lehet: fedhetjük a hornyot fém- vagy falappal vagy szürke vakolattal is.

dsc06659_1.JPG

Előfordul, hogy a roncsolt felület nagysága és elhelyezkedése miatt nincs más választásunk, mint a fal teljes vagy részleges visszavakolása. Ha van sok időnk, és kicsi az átmérő-igény, kikapargathatjuk a maltert a téglák közül, hogy aztán a kábel valami girbegurba úton jusson el a célig, majd visszamalterezünk. Érdemes fotót készíteni, hol megy a vezeték, később hasznos lehet.

3_3_nador_vezetek.jpg

img_2960.JPG

És egy gyors körkép a pinterestről, a fotók között találunk példát arra is, amikor bonyolultabb vezetékrendszerek tekeregnek a falakon.

 

 

 

 

 

 

Minél több vezeték fut a falon kívül, annál jobban át kell gondolnunk a vezetékek futását, mert a láthatóság miatt a funkcionalitás dekorációs elembe fordul át. E miatt viszont a külső vezetékezés a beton és festett falak esetén is jól használható stíluselemként.

Bármelyik megoldást is választjuk, a végső döntés előtt feltétlenül konzultájunk a villanyszerelővel a helyes érintésvédelemről!

untitled.jpgHa te is szeretnél tanácsadást, vagy átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Annabella - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Eladó lakásod értékesítésében is tudunk segíteni, csak prémium eladó lakásainkat itt találjátok.

süti beállítások módosítása