A régi téglát szeretném látni!

Domsa Mihály 2017 július 14.

Gyakori dizájnelem mostanában, amikor a vakolat leverése után az eredeti téglafalat tartjuk meg. Erre nem mindig van lehetőség és ha mégis, annak is vannak bizonyos feltételei, ezért igyekszünk átfogó képet adni az ezzel kapcsolatos korlátoktól és lehetőségekről.

Tégla a mennyezeten

Budapest belvárosában rengeteg patinás épületben csinálunk lakásfelújításokat. A múlt századforduló környékén épült házak legtöbször olyan födémekkel készültek, amelyek lehetővé teszik a látszó tégla dizájnt. A leggyakoribb ezek közül valószínűleg a poroszsüveg födém.

Ilyenkor az épület teherhordó falai között húzódó vas gerendák, valamint az ezek között enyhe ívvel kirakott tégla képezik a födémet. Az ilyen típusú mennyezetről - sokszor nem kis vesződség árán, de - le lehet verni a vakolatot és láthatóvá válik a vágyott tégla.

A dolog azonban nem mindig ilyen egyszerű. Kevésbé jól megépített, vagy a háborúban bombát kapott, esetleg rosszabb anyagok felhasználásával épült házak esetében a födém téglabetétei nagyon ramaty állapotban is lehetnek. Repedések tarkíthatják, olykor megállíthatatlanul potyoghat belőlük a fugákat képező habarcs, és olyan is előfordul, hogy kiesik egy-két tégla. Persze, a legtöbb esetben orvosolható problémákról beszélünk, de sokszor komoly anyagi és időbeni ráfordítást igényel egy rossz állapotban lévő mennyezet helyreállítása, tehát nem biztos, hogy megéri mindenáron ilyen típusút készíteni.

Ha a szerkezet jó állapotban van, akkor is van néhány apróság, amit el kell végeznünk, mielőtt késznek nyilvánítanánk.

  • A levert vakolat után sokszor szükséges a téglák további tisztítása. Ezt a legtöbbször állványról, kézi eszközökkel végzik, mint például drótkefe, vagy flexbe, esetleg fúróba befogott drótkorong. Bizonyos esetekben a tisztítást el lehet végezni akár nedves homokfúvással is.
  • A hiányzó habarcs és a téglák pótlása ugyancsak elengedhetetlen
  • A vasgerendák alsó övének korrózióvédelme és festése is szükséges
  • Ha nem szeretnénk egyfolytában porszívózni, a látszó téglafelületet le kell impegrálni. Ez meggátolja, hogy a tégla magába szívja a lakásban keletkező nedvességet (s így tovább amortizálódjon), valamint remekül megfogja az állandóan le-leváló apróbb szemcséket is.

Tégla a falon

A mennyezethez hasonlóan oldalfalon is gyakran terveznek látszó szerkezetet a belsőépítészek. Ez sok esetben gond nélkül összehozható, de sajnos itt is akad néhány fiaskó, amivel kalkulálnunk kell, ha mi is ilyet szeretnék. Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakori problémát, amelyekkel szembesülhetünk a vakolat leverése után.

  • A leggyakoribb jelenség a különböző gépészeti-, és villamosvezetékek falba vájt hornyai. Ezeket csak nagy macera árán tudjuk eltüntetni, amire a legtöbb esetben nem is kerül sor. A rusztikus megjelenés részévé válik a dolog és rendszerint úgy hagyjuk, ahogy van.
  • Ha olyan falról verjük le a vakolatot, amiben ablak vagy bejárati ajtó van, akkor íves tégla áthidaló jelenik meg a nyílászáró fölött. Ez, bár baromi jól néz ki, gyakran előfordul, hogy igényel némi utómunkát. Egy ablakcsere után ugyanis megesik, hogy az ívesen rakott tégla áthidaló kissé megereszkedik és a fugák között markáns repedések jelennek meg. Ezeknek nem pusztán esztétikai, de statikai jelentőségük is van, ezért is nagyon fontos, hogy a repedéseket szakszerűen kijavítsuk, ami nem mindig sikerül úgy, hogy végül ne kelljen újra vakolattal takarni.
  • A szomszéd lakással közös válaszfalak esetén nagy kockázattal jár a vakolat leverése, mert ha masszívan kapaszkodik a holmi a téglához, mire leverjük azt, a fal másik oldalán lakó szomszédnál embertelen rombolást okozhatunk. Szóval, itt csak óvatosan!
  • A lakás mélyén lévő tűzfalak esetében a legtöbbször kémények szelik át a falat. Itt kormos fekete téglákkal, törött, széteső felületekkel és akár salétromos kicsapódással is találkozhatunk. Ezek rendszerint nem mutatnak túl jól egy igényes enteriőrben, így lehet, hogy a végén mégis visszavakoljuk a falat.

Ha ezek nem zavarnak minket, vagy könnyen kijavíthatóak/megoldhatóak, akkor a kialakult nyers téglafallal hasonlóan kell eljárni, mint a mennyezetnél.

Van úgy, hogy a letisztított téglafelület semmiképpen sem tartható meg, mi viszont ragaszkodunk az elképzelt látszó téglához. Ilyenkor nyúlunk a szeletelt téglához, melyeket legtöbbször bontott téglákból készítenek erre szakosodott cégek. Kicsit macerásabb vele dolgozni, ebből adódóan drágább is, viszont a végeredmény teljesen jó lesz. Ebben az esetben a téglaszeleteket, mint egy burkolatot ragasztjuk a falra, majd a kihagyott hézagokat kifejezetten erre a célra gyártott fugázó anyaggal töltjük ki. Ha jól csináljuk, épp úgy fog kinézni, mint egy valódi téglafal.

Ha a fent leírtak mellett gondos kivitelezéssel elkészül a látszó téglafelület, ne feledjük, hogy ez egy igényes cucc, tehát foglalkozni kell vele, időnként tisztogatni, javítgatni, szükség szerint pedig újra impregrálni.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon. Fotó: Hiba Dóra.

süti beállítások módosítása