Kiaknázatlan lehetőségek az otthonunkban - A mosógép feletti tér

Annabella és Tamás 2019 december 04.

Ha kis lakásban élünk a tágasság érzetének megteremtéséhez léteznek optikai trükkök: térérzetet növelő tükrök elhelyezése, világos színek alkalmazása, keskeny szobában keresztbe fektetett burkolat elhelyezése és így tovább. Emellett szükségünk van ügyesen elhelyezett, falba simuló tárolási megoldásokra. Különösen, ha sokan élünk a lakásban, vagy ha gyűjtögetők vagyunk. A falba simulás néha új falszerkezetek kialakításával érhető el, ami elsőre ijesztőnek hat, hiszen ezzel éppen hogy elcsenünk egy darabot a térből.

Az egyik legkevésbé kihasznált hely a lakásban a mosógép feletti tér. 15-20 cm mély pipere szekrényeket bátran fölé helyezünk, de radikálisabban ritkán merünk itt beavatkozni (Kivétel amikor rápakoljuk a szárítógépet is.) Pedig érdemes. A klasszikus mosógép 60 x 60 cm alapterületű, és ha a felette lévő teret teljesen beépítjük igen nagy tárolókapacitást nyerhetünk.

A mosógép felett elhelyezhető például a szennyestartó, felette pedig a tartalék pipere és mosó készlet – mint az egy évekkel ezelőtti projektünk képein látható. A szennyestartónál fontos a szellőzés biztosítása, ezért alkalmaztunk itt rácsos ajtót. A jól kiválasztott ajtó még a fürdő éke is lehet.

A példánkban az ajtó eredetileg egy díszrács, amire a megrendelő a lakáskiegészítők keresésekor az interneten akadt rá. Nem is a fürdőbe vásárolta eredetileg, csupán azt gondolta, hogy kellemes dekoráció lesz majd valahol a lakásban. A fürdőbe eredetileg is használt, öreg fából kialakított pultot és pipere polcot terveztünk, ehhez jól passzolt. A két karakteres elem viszont kikövetelte, hogy levegős, egyszerű teret varázsoljunk köréjük, így kapott tapétaajtót (falba besimuló, fal hatású ajtót) a torony teteje.

22.jpeg

A fürdőszobában elfoglalt helyétől függően egy ilyen beépítésnek a tárolókapacitása nem feltétlenül korlátozódik a piperék, tisztítószerek és egyéb fürdőben használt dolgok tárolására, hiszen, ahogy az előző példán is láttuk, a szekrény hasábja különböző irányokból nyitható. Különösen, ha nem meglévő falakhoz igazodunk, hanem az alapoktól mi húzzuk a falakat.

A következő példánkban az oszlop mosógépe és szennyestartója a káddal szemben, a fürdő ajtótól balra helyezkedik el, a piperepolc a WC-vel szemben, közel a mosdóhoz és a piperetükörhöz. A harmadik, beépített szekrény jellegű elem a hálószobából nyílik. Magasan nyíló ajtaja egy falburkolat eleme, melyre fogas gombok kerültek, hogy az aprócska szobában az öltözködésnél a ruhák ne az íróasztal székén landoljanak. Az ajtó fogantyúja sem csak a design miatt lett egy hosszú, vízszintes fogantyú, hanem azért mert ide is akaszthatók vállfák, rátekerhetők sálak és övek.

20191028_142148.jpg

ezgif_com-optimize.gif

33_1.jpeg

A cikk elején említett gépduó is elrejthető egy oszlopban. Érdemes összevetni az előző mosógép-szárítógép képpel, hogy a mosdó és a gépek közé behúzott fal hatására hogyan válik rendezettebbé az összkép.

Az oszlop gipszkarton vagy ytong helyett készülhet bútorlapból is: 

untitled.jpgHa te is szeretnél tanácsadást, vagy átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Annabella és Tamás - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Eladó lakásod értékesítésében is tudunk segíteni, csak prémium eladó lakásainkat itt találjátok.

süti beállítások módosítása