Budapesten ez lehet most a legjobban megtérülő ingatlanbérbeadás: a diákapartman

szucsadam 2020 január 31.

Sok Airbnb-s lakást terveztünk és kiviteleztünk az elmúlt években, igyekeztünk otthonosságot csempészni oda is, ahol ez nem volt elsődleges elvárás, de az egyik most elkészülő projektünk még ennél is izgalmasabb. És az az érdekes, hogy befektetői szemmel nézve még könnyebben is megtérülhet, mint az Airbnb-zés, pláne a hosszútávú bérlet.

A feladatunk az volt, hogy egy 100 négyzetméteres lakásból készítsünk 5 darab különálló szobát, saját wc-vel és fürdővel, valamint férjen bele egy viszonylag tágas közös tér konyhával, ahol az öt ott lakó együtt tölthet egy kis időt. Diákapartman, külföldi diákoknak.

Egy diákapartman megépítése fajlagosan drága beruházás, kis területen intenzíven beépített ingatlanokat jelent, a stagnáló Airbnb piaccal szemben azonban ez iránt nagy az érdeklődés. Igény van a minőségi, a magánszférát és a közösségi életet egyszerre biztosító apartmanokra. Vidéki diákok is választhatják kollégium helyett, de általában külföldi diákok jönnek, akik szüleikkel együtt egzotikus országnak tartják Magyarországot, ahol egy önálló albérlet sok bizonytalansággal jár. Egy helyitől kellene bérelni, miközben nem ismerik a város esetleges no-go zónáit, és a szülők is nyugodtabbak, ha ott van mellettük néhány másik egyetemista, főiskolás.

Azon a környéken, ahol a lakást átalakítjuk, a 100 négyzetméteres, felújított lakások 400-500 ezer forintos havidíjért mennek, a 30 négyzetméteres kislakások meg 130-150 ezerért. Ehhez képest egy ilyen szobáért jellemzően 400-450 eurót el lehet kérni, vagyis épp annyit, amennyit egy kétszer akkora albiért kérnek. De mondom, a kisebb diákapartman-szoba előnye a nagyobb biztonság és megnyugtatóbb, rendezettebb környezet, aztán ha fél év múlva már megismerte a várost, vagy barátja, barátnője lesz az illetőnek, majd választ önálló lakást magának valahol.

De nem csak arról van szó, hogy összezárjunk öt embert akárhogy, hiszen akkor nem kellene figyelni a dizájnra.

A helyzet az, hogy ahogy az Airbnb-s lakások esetében, úgy itt is nagyon fontos a megjelenés. Sokkal szívesebben választ egy erasmusos vagy tartósabban ide költöző diák otthonról egy szép lakást, különösen, hogy a szülei is beleszólhatnak, hol hajtja álomra a fejét a vadnak hitt Magyarországon.

Mivel bízzák meg tehát ilyenkor a tervezőt? Egyrészt hogy tegyen csodát az alapterülettel, legyen öt szoba saját fürdővel és egy közös helyiség 100 négyzetméteren. Másrészt pedig kapjon az egész egy olyan arcot, hogy ezt meglátva minden diák ide akarjon jönni. És nem ártana, ha az egész könnyen visszabontható lenne úgy, hogy az egyik szoba eltüntetésével megnőne a közös tér, Na, ezért baromi izgalmas a feladat, és óriási kihívás, amit Eszter boldogan vállalt el a csapatból.

ke_pernyo_foto_2020-01-23_16_07_29.png

Egy következő posztban beszámolunk majd az építkezés nehézségeiről és a megmutatjuk a végeredményt, a befotózás hamarosan megkezdődik.

Gyorsan összefoglalva, ez volt a kiindulás:

ke_pernyo_foto_2020-01-23_14_55_20.png

ke_pernyo_foto_2020-01-23_14_55_49.png

A statikus volt a központ. Mindent az ő szempontjainak rendeltünk alá a tervezéssel, ez alapján pedig végül megtöltöttek tíz konténert sittel:

ke_pernyo_foto_2020-01-23_14_58_15.png

ke_pernyo_foto_2020-01-23_15_21_06.png

A lakás vázát a galériák és a gipszkarton falak fémszerkezetei állítják össze. Mielőtt a gipszkarton falak és a galériák a helyükre kerültek, még lehetett egyben látni a teret, és azt, hogyan oldotta meg Eszter, hogy egy négyzetcentiméter se menjen kárba az alapterületből, sőt, egy adott négyzetcentiméternek akár dupla haszna is legyen, a galériák vagy a gipszkarton adja egyéb lehetőségek révén.

ke_pernyo_foto_2020-01-23_15_31_22.png

Folytatása következik...

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Eszter - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Eladó lakásod értékesítésében is tudunk segíteni, csak prémium eladó lakásainkat itt találjátok.

süti beállítások módosítása