Álomotthon egy rossz állapotban lévő kertes házból

Tekla F 2022 február 20.

A budapesti agglomerációban még lehet olcsóbban házhoz jutni, persze ennek ára van. Ezek a házak általában nagyon lelakottak, szörnyű a térelosztásuk, mindent újra kell építeni, először fejben, aztán a valóságban is. Konténerek jönnek, konténerek mennek.

Ebben a házban például a szanaszét szabdalt terek, aprócska, sötét lyukak és egy olyan zuhanyzó okozott fejfájást, ami voltaképp megkívánta, hogy az itt élő a vécén ülve tusoljon. A kérdés, ami az első héten leginkább foglalkoztatott, ez volt:

Mekkora ajtót tudok betenni a kert felé, hogy még éppen ne dőljön össze a ház?

Végül a régi kamrát kiszabadítottuk, és ide került a bejárati ajtó. A lépcsőt, ami felette haladt, szintén cseréljük. 

00.jpg

01_vegleges.jpg

21_3.jpg

22_3.jpg

Korábban furcsamód a konyhából vezetett az emeletre a lépcső, a fenti 3D terveken látható, hogy mostantól majd befordul. A konyhából csak egy lőrésszerű ablakon keresztül pillanthatunk át ide, hogy a fény szabadon járhasson, és kevésbé legyen zárt a tér.

Egy normális méretű fürdőt is építünk, a fal áthelyezésével, tejüveges tolóajtóval, hogy még több fény jusson be a belső terekbe innen is. A fürdőszoba nem véletlenül ilyen fényes: mivel a tulajdonosok szeretnék a kertben szaladgáló kutyusok lábát minél egyszerűbben lemosni a lakásba dokkolás előtt, a zuhanyzóból egy ajtót nyitottunk a kert felé. Nem szokványos megoldás, pedig nagyon praktikus, és amiatt sem kell aggódni, hogy belátnak. A kert felől nem lehet.

11_6.jpg

12_8.jpg

21_4.jpg

A konyha apró, és keskeny, a közlekedő mindössze 75 centiméter széles. Ezen egy trükkel segítettünk: egy kávézásra, teázásra alkalmas beülőt terveztünk ide, ami megtöri a pult és a szekrények monotóniáját, és sokkal szellősebbé teszi a teret. Persze, itt tárolókapacitást veszítünk - valamit valamiért, szerintünk megérte a csere. Ráadásul a konyhát is megnyitottuk a terasz felé, így melegebb hónapokban oda is gyorsan ki lehet helyezni ezt-azt, átmeneti pakolófelületet nyerve.

10_1_1.jpg

11_1_1.jpg

21_1_1.jpg

22_4.jpg

31_2.jpg

32_1.jpg

Ami maradt, és örültünk neki: a nappali hajópadlója, ami felcsiszolva tökéletes, illetve a tömörfa ajtók, amiknek hőlégfúvóval és csiszolóval ugrottunk neki.

11_7.jpg

nappali_1.jpg

21_5.jpg

nappali_2.jpg

Elindítottuk a Menőlakásom Insta fiókot, ahol sok képet osztunk meg, és folyamatában láthatjátok a készülő projektjeinket. A lakásról több képet ott találsz majd a következő hetekben.

Az biztos, hogy ez a ház egészen új életet kezd mostantól. Lépten-nyomon találkozunk ugyanis olyan megoldásokkal a régi időkből, amik egy más szemlélet mentén voltak jók, és ezeket csak frissíteni kell. De nagyon sokan élnek olyan helyen, ahol tényleg az elején, az építkezés előtt kellett volna leülni egy tervezővel, és onnantól kezdve egy minőségibb életet élhettek volna a bent élők, évtizedeken át.

Mert olyan nincs, hogy nem megfelelőek az adottságok. Adottságok mindig vannak, csak meg kell találni, mire.

untitled.jpg

Tekla az Én Menő Lakásom tervezője. Keress minket, ha neked is van felújításra váró lakásod, és szeretnél átverések nélkül, tisztán együtt dolgozni valódi szakemberekkel. Mi máshogy dolgozunk, mint a piac legtöbb szereplője, mert azt gondoljuk, hogy így érdemes.

süti beállítások módosítása