Így válik egy egyszerű lakásfelújítás horrorsztorivá

Domsa Mihály 2023 július 19.

Nem, ezúttal nem egy felújító csalta lépre a gyanútlan háztulajdonosokat. A felújítók ugyanis ezúttal mi vagyunk, azonban egy lakásban olyan rettenetes gányolásokra bukkantunk a bontásokat követően, amik miatt a felújításból egy pénznyelő szörnyeteg lett. A vége persze ennek is jó lesz: a lakás nem életveszélyes többé…

A ház a Gellért-hegy lábánál van, a Gellért-fürdő közelében. A hegynek márgás-agyagos talaja van, így az ide épített házak rendre csúsznak lefelé, ebben nincs nagy különbség közöttük. Oké, talán túlzás azt állítani, hogy mind, de az elmúlt nyolc évben építettem itt néhány lakást, és bizony kivétel nélkül mindben megjelent ez a probléma. 

Nem baj, szeretjük ezt a környéket, repedjen picit, ha annyira akar!

Ezen a házon azonban extrém sok a repedés. Száz éves már, mégis indokolatlanul sokat mozog ez a ház. Sebaj, belekezdtünk a felújításba, és a bontások-építések, szigetelések, megerősítések során aztán szépen lassan fény derült a csúszkáló hegyoldalon kívüli az újabb, ennél is nagyobb problémára: 

a teherhordó falakba meggondolatlanul nyitott új átjárókat találtunk, valamint előkerült egy alap nélküli pillér, na meg néhány átfúrt, átvágott boltív. 

image1_1.jpeg

Az épületmozgások miatt kicsit szétcsúsztak a poroszsüveg födém vasgerendái is, így vészesen kiegyenesedtek a valaha finom ívet formázó téglasüvegek is, elvesztve ezzel lényegüket: a teherhordó képességüket.

Nem volt mit tenni: rettenetes acélmunkába kezdtünk, és ahogy elkészültünk egy feladattal, jött a következő. Egyre csak bővült a megerősítendő részek sora, így a sok acélszerkezet miatt mostanára egy valóságos hibrid jött létre: a régi téglaépületben egy acél korpusz viseli a terhek egy részét. Hónapok óta zajlik már az óvatos és alapos munka, és a napokban újra felfedeztünk egy megoldandó problémát.

image2_1.jpeg

image3_1.jpeg

image4.jpeg

image0_1.jpeg

A lakás korábbi fűtéskorszrűsítése során a falikazán telepítését végző szakik mindenféle feltárás nélkül átvésték az egyik olyan boltívet, amelyik amellett a szintén átalakított ablak mellett van, amelyiket ugyanilyen hozzáállással bővítettek kétszer szélesebbre. 

Kész őrület! 

Így aztán persze, hogy gyorsan és olcsón készült el a munka, a többi meg nem számít. Most aztán locsoljuk rá a pénzt és a végtelen időt. Hála a rutinos statikusoknak, a felkészült értő lakatosnak és a kitartó, kedves megbízónak hamarosan elkészülünk és végre kezdődhet a felújítás. Amiért valójában jöttünk.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Misi - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Tervezésben, tanácsadásban, lakásvásárlás előtti átnézésben is segítünk.

süti beállítások módosítása