Az összes falat kibontottuk ebben a 33 négyzetméteres csodalakásban

szucsadam 2023 augusztus 22.

Tervezők számára ritka alkalom, hogy egy átalakítás során maradéktalanul tudják érvényesíteni elképzeléseiket, ezért Annabella és Tamás különös izgalommal láttak neki egy befektetési céllal vásárolt, 33 négyzetméteres lakás felújításának a VII. kerületi Barát utcában, amit a köznyelv csak “kispozsonyi”-nak nevez. A rövid, fákkal övezett kis utcában Bauhaus-jellegű házak sorakoznak, erről a sajátságos, zárványszerű mikrokörnyezetről az Egy nap a városban blogon írtunk néhány évvel ezelőtt.

utcakep.jpg

A felújítandó lakás sajnos egyáltalán nem hozta azokat a benyomásokat, amikre számítanánk egy ilyen utcában. Az elmúlt évtizedek sokszor igénytelen átalakításai és szükségmegoldásai erős nyomokat hagytak rajta, és látszott, hogy nagyon régen foglalkoztak vele. A konyha valójában egy kis lyuk volt, aminek nagy részét leginkább egy mosogató tette ki.

 

20210711_124400.jpg

20210711_124414.jpg

20210711_124623.jpg

Először is az alaprajzot kellett racionalizálni. Ezt Tamás egy radikális lépéssel kezdte: a tervezőprogramban kijelölte az összes válaszfalat, majd nyomott egy “delete”-et. A valóságban ez a laza mozdulat egy heti munkát jelentett a bontóknak, de megérte, mert így feltárultak a térben rejlő lehetőségek.

alaprajzok_1.jpg

20211004_135149.jpg

A konyha természetesen nagyobb lett, de a kibontott válaszfallal megnyert helyen túl a fürdőszobából is ki kellett kanyarítani egy darabot. A “hálószoba” pedig egy optikai lehatárolást kapott csak: egy bontott portálablakkeretet szereltünk egy bútor és a mennyezet közé, az ágy mögötti falfelületet pedig színeztük.

A fürdőben sarokba illesztett szanitereket és tolóajtót terveztünk, így lehetett maximálisan kihasználni az aprócska teret.

_a4a4861_2.jpg

_a4a4808-2.jpg

ke_pernyo_foto_2020-10-27_11_45_29.pngMég több képet szeretnél látni a lakásról? Kövesd az Insta fiókunkat, ahol láthatjátok a készülő lakásokat, előtte-utána fotókkal is.

A minél nyugodtabb, letisztultabb hatás érdekében kevés alapszínnel dolgoztunk: szürke hidegburkolat és szürke nyílászárók, a laminált padló színe és erezete majdnem megegyezik a fa hatású bútorlapéval, a fürdőszobai vörös üveglap a vörös fotel alapján lett gyártatva. A burkolatok méretválasztásával és lerakásuk módjával sikerült optikailag tágítani a teret.

Annabella a beépített bútorok specialistája. Nála minden egyes köbcenti kihasználásra kerül, minden fiók és polc a maximális funkcionalitást szolgálja. Így férhetett el ebben a kis lakásban 

  • egy kétszemélyes gardróbszekrény
  • mosógépet, háztartási eszközöket elrejtő előszobaszekrény
  • a konyhabútorban pedig tűzhely, hűtő, sütő, mosogatógép és még egy 80 literes villanybojler is
  • ja, és ne feledkezzünk meg az ágy alatti tárolóhelyről sem

_a4a4829-hdr.jpg

_a4a4814.jpg

_a4a4905-2_2.jpg

_a4a4883-hdr-2.jpg

ke_pernyo_foto_2020-10-27_11_45_29.pngMég több képet szeretnél látni a lakásról? Kövesd az Insta fiókunkat, ahol láthatjátok a készülő lakásokat, előtte-utána fotókkal is.

Annabella és Tamás már a lakás megvásárlásakor eldöntötte, hogy a stílus kialakításánál igyekeznek a Bauhaus jelleget megőrizni. Ez a cél lebegett a szemük előtt már a szaniterek formájának kiválasztásánál is, de akkor is, amikor a fürdőszobai falfülke burkolásáról (piros üveg),  a melegburkolat lerakási módjáról (halszálka) vagy az egyes bútordarabokról (pl. fém karfás fotel) döntöttek. A fehér beépített szekrények a tömegük ellenére is légiesek maradtak, a szekrények fogantyúi hangsúlytalanok, de formaviláguk rezonál a modernizmusra.

_a4a4885.jpg

_a4a4845-hdr.jpg

fo.jpg

_a4a4765-hdr.jpg

_a4a4790-hdr-2.jpg

A lakás egyébként pillanatokon belül új gazdára is talált.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Annabella és Tamás - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Tanácsadásban, lakásvásárlás előtti átnézésben is segítünk.

Az utána fotókat Pálfi Heni készítette.

süti beállítások módosítása