Menő budapesti lakások: Bauhaus Budán

Magyarósi Csaba 2014 november 17.

István nem is ide akart költözni: eredetileg Újlipótvárosban keresett lakást, de ott csak olyanokat talált, amikben hosszúkás a nappali. Minél nagyobb, annál csőszerűbb, mert a környéken általában csak egy dimenzióban növelték az építtetők a szobák terét (true story, nálunk pont ez van).

Aztán egészen véletlenül eltévedt a Batthyányi tér környékére, és belefutott egy őrülten jó elosztású, tágas bauhaus lakásba. A ház 1937-ben épült és azóta nem is nagyon nyúltak a homlokzathoz, a bombák is elkerülték, szóval jó állapotban vészelte át ezt a közel nyolcvan évet.

A lakás persze romos volt, a néni, akitől megvették, évtizedek óta nem költött komoly felújításra, a vécébe meg egy állólámpát is nehéz lett volna berakni, olyan apróra méretezték, hülye helyen voltak ajtók, szóval akadt benne logikátlanság bőven, de már ekkor látszott rajta, hogy kiváló alapanyag: tágas, szellős szobák, körbejárható alaprajz, remek kilátás, minimális változtatásokkal tökéletessé tehető felépítés.

Volt, ahol komolyabban beavatkoztak: a régi cselédszoba-konyha-kamra-kombóból egy nagyobb gyerekszobát csináltak, a konyhát átvitték a nappaliba, megnöveltél a wc méretét, de egyébként nem bántották a lakást, megtartották az eredeti ablakokat, ajtókat. És felszedték ugyan a régi parkettát, de a talaj elrendezése után vissza is tették, szóval most nemcsak szép, de csöndes is. 

Utána már csak jól ki kellett találni a szobák színét, és hangulatos, saját tárgyakkal berendezni a lakást (például egy Dürer-fametszet alapján készített füstüveg szekrénnyel és néhány hasonló személyes tárggyal) és már készen is voltak. Szóval varázslat nélkül teremtettek egy szellős, szerethető, tágas otthont. 

Persze költeni azért kell rá: a lakás 22 millióba került, a felújítás 12-be, de a végeredmény egy nagyjából kompromisszummentes kégli Budán olyan kilátással, hogy a Parlament adja a másikat. És sikerült elérni az eredeti célt is, hogy színes, régimódi de mégis új lakást hozzanak létre, ahogy a franciák szokták. 

Ha te is szeretnél átverések nélkül, a legmegbízhatóbb, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak úgy, hogy nem merülnek fel felesleges költségek, nézd meg az Egy nap a városban blog új szolgáltatását, az Én menő lakásomat, ahol közvetlenül is elérheted a legmegbízhatóbb kivitelezőket és legötletesebb belsőépítészeket. 

süti beállítások módosítása