Tíz ronda tény az építőiparból!

Domsa Mihály 2016 augusztus 12.
  1. Jót! Gyorsan! Olcsón!: Általában mindhármat szeretnénk. Szerintem ez egy teljesen emberi dolog, de sajnos szembemegy a valósággal. A háromból ugyanis csak kettőt választhatsz. Ha azt akarod, hogy gyors legyen és kiváló szakemberek dolgozzanak, akkor sajna bele kel nyúlnod a zsebedbe. Ha nem rohansz, de a minőségből nem engedsz, akkor lehet ugyanezt egy kicsit olcsóbban is. És így tovább. Meg kell húznod az elvárásod határait, hogy a végén ne egy drága, lassan elkészülő és rossz minőségű lakásod legyen.
  2. Bármelyik mérnök képes kőművesre inni magát: nem egy kezdő statikussal találkoztam már, akinek az arcára van írva az öntudatos “Évekig jártam egyetemre, tutira jobban tudom!”-attitűd, ellenben ismerek egy sokat megjárt statikust, aki bármivel éles kontrasztot teremt a diszkrét határozottságával. A fiatal mérnökök azonban még szükségszerűen nem tapasztalhattak eleget ahhoz, hogy magabiztosan szembemenjenek egy rutinos ügyes kőműves tudásával. Gyakran mégis megteszik.
  3. És bármelyik kőműves képes mérnökre inni magát: vicces, de ugyanez megvan visszafelé is. A szakembereknek van egy igen magasra tolt szakmai önérzetük, ami alapvetően persze szükséges összetevő, hiszen többek között emiatt akarnak igényes munkát végezni. Ha azonban egy frissen végzett mérnök valamit jobban tud, hamar előjön az “Én ezt jobban tudom” érzés az önérzetes szakiból. És bizony volt már ilyenből baj.
  4. Drága lesz: ha kíváncsi vagy, mennyi lesz a felújítási költség, a válasz mindig az, hogy: több! Tudom, mindenki biztos abban, hogy neki tutira olcsóbb lesz, mint másnak, mert majd ő odafigyel a költségekre, de a vége rendszerint mégis a magasabb összköltség. Főleg egy lakásfelújítás esetén nem lehet az ember eléggé előrelátó ahhoz, hogy biztosan minden terv szerint haladjon. Előjön egy komolyabb építészeti probléma, lelép egy kivitelező, vagy csak simán mégis egy drágább csempe lesz a befutó. Sok apró tételből egy akkora összeg szokott összejönni, ami pont elég ahhoz, hogy minimum idegeskedni kezdj. A második fázisban aztán jönnek a ránk magyarokra oly jellemző válogatott szitkok.
  5. Sokáig tart: mert, ha tudni szeretnéd mikorra készül el, hát: később! Valahogy mindig közbejön valami, amitől eltolódsz az eredeti határidőtől. Egy-egy ajánlat nem egyértelmű, egy szakemberrel le kell bontatni, amit csinált, és még sorolhatnám. De ilyenkor jön rá az ember arra is, hogy milyen baromi sok hétvége és munkaszüneti nap van egy évben.
  6. Elromlott a turbó: az építő szakik autója gyakrabban romlik el, mint ahányszor beindítják. Ezért nem tudnak kezdeni a megbeszélt időben. Ez igazán sajátja az építőiparnak, de sajnos nincs mit tenni. Máshol is kell dolgozniuk párhuzamosan és ilyenkor bizony “megbetegszik a gyerek”, “elromlik a kocsi”. De nyugi, visszajönnek, csak azt a melót sem engedhették el.
  7. Sehogy se megy: van az, hogy a szakiknak már nagyon tele van a hócipőjük egy nehéz helyen lévő, problémás feladattal. Ilyenkor először csak különféle sebeket ejtenek a kézfejükön, de egy ponton túl totálisan elegük lesz belőle. Ilyenkor - ahogy Tibi atya is megírta már - automatikusan életbe lép az I. számú építőipari alaptörvény, ami szerint az "Akkor a faszom bele" felkiáltással minden munka befejezettnek tekinthető! Néha kell ez is. Persze aztán újult erővel folytatják másnap, de a feszültséget ki kell engedni.
  8. Sajnos csúszunk: a szegény szakemberek nem szeretnek síelni és mégis ezt kell tenniük nap mint nap. Amikor megkérdezed, jönnek-e a megbeszélt időpontra gyakran mondják szomorúan, hogy: “Az előző munkahelyen sajnos csúszunk.” Sokszor van ez, de végül eljönnek. Aztán persze nálunk is csúsznak.
  9. József mindenkinek: csak a Jóisten tudja, hogyan, de szinte minden építkezésen van egy Józsi. Ez tényleg egy csoda, de igaz. Néha Sanyival kell helyettesíteni, de hiszem, hogy az élet más területein nincs ilyen töménységben jelen ez a név, mint itt.
  10. Ok. Akkor csak kilenc.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak úgy, hogy nem merülnek fel felesleges költségek,  kattints ide És ha meg szeretnéd tanulni, hogyan alakíthatod át a saját lakásod, jelentkezz a workshopjainkra, ahol személyes tanácsokkal is segítjük a dolgot. Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

süti beállítások módosítása