Hogyan helyezzük el az ajtókat egy kis lakásban?

Annabella és Tamás 2016 november 02.

Ha kezdjük kinőni a kislakást, és nincs pénzünk/energiánk/kedvünk teljes körű átalakításra, az ajtók átszabásával, áthelyezésével is nyerhetünk tereket. Vegyük sorra a lehetőségeket!

Figyelem: a cikkünket illusztráló képek esztétikai minősége változó, egyes képek a stylist keze nyoma helyett a magyar valóság elemeit tartalmazzák. Mi így is szeretjük őket! ☺ 

1. Ha túl sok ajtó nyílik egy szűk térbe, megszüntethetjük az ajtót úgy, hogy nemcsak leakasztjuk az ajtólapot a zsanérról, de kivesszük az ajtókeretet és az ajtó feletti falszakaszt is:  

elt.jpg

vagy befalazzuk az ajtót, és ha az ajtó tartófalból nyílt (azaz kellően vastag), az így nyert teret tárolóvá, például polccá alakíthatjuk:   

2. Megváltoztathatjuk egy ajtó nyitásirányát. Régi fa ajtóknál ez költséges művelet, de nem feltétlen drágább az új - és sok esetben rosszabb minőségű - ajtó vételénél. Ha ilyesmire adjuk a fejünket, nagyon elszántnak kell lennünk, mert a mesterek nem szívesen molyolnak a nyitásirány cseréjével. Óvatosan kell bontani a tokot, hogy ne sérüljön, persze nem árt az óvatosság a beépítésnél sem, és akkor még az asztalost is foltozásra kérjük… De a végeredmény és az értékmentés ténye kárpótol bennünket a menet közbeni nehézségekért.

3. Meglévő tömör ajtót üvegessé alakíthatunk, ezzel fényt nyerünk a sötét helyiségbe, amivel optikailag tudjuk a teret tágítani.  

A mellékelt példán látható ajtó esetében a fenti két ötletet egyszerre valósítottuk meg:

ajto_uvegezes_2.jpg

ajto_uvegezes.jpg

4. Kétszárnyú ajtó helyére egyszárnyú ajtót teszünk, s az így megnyert falfelülettel helyet képezhetünk beépített szekrénynek, polcnak stb. (segédlet a most következő fotókhoz: falra tolt kétszárnyú ajtó a nappali felől átépítés előtt – szűkített ajtónyílás az építkezés alatt az előszoba felől – az ajtónyílás az előszoba felől a bútorozás után – az ajtó a nappali felől a bútorozás után):    

5. Térérzet növelése céljából megnagyíthatjuk (és akár el is tolhatjuk) az ajtónyílást:   

ajt.jpg

6. Hogy a belógó ajtószárnyak ne vegyenek el helyet a térből harmonika-szerűen nyíló ajtót is választhatunk:

harmonika_ajto.jpg

7. Tolóajtót tehetünk a nyíló ajtó helyére, akár egy már meglévő ajtót felhasználva (jelen példánkban a fürdőszoba korábbi fémajtaját kapta meg a nappali):  

toloajto_meglevo_ajtobol_0.jpg

toloajto_meglevo_ajtobol.jpg

...akár lomtalanításból szerzett, felújított ajtóval, aminek a helyét mi jelöljük ki:

ajto_lomtalanitasbol.jpg

...akár méretre készített ajtóval:  

tol.jpg

Új ajtó helyét egyébként érdemes alaposan átgondolni. Általában nem célszerű a helyiség szélére tenni, mert megnehezíti a későbbi bútorozást. Egy akár csak 20centiméteres falszakasz is nagy kincs lehet egy kis lakásban, mint azt a fenti ábrán a cipősszekrény elhelyezése mutatja.

A toló- és egyéb ajtók külső megjelenése a bemutatott példáknál lehet sokkal érdekesebb, izgalmasabb, színesebb is, a pénztárcánk méretét fantáziánk remekül ellensúlyozhatja:

8. És egy fantasztikus egyéni megoldás:

14877718_10207886743226293_677272269_n.gif 

untitled.jpgHa te is szeretnéd tervezőinkkel átgondolni a lakásod elosztását, berendezését Budapesten, kattints ide. Ha meg szeretnéd tanulni, hogyan alakíthatod át a saját lakásod, jelentkezz a workshopjainkra, Ha neked is van menő lakásod, és szerepelnél a sorozatban, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

süti beállítások módosítása