Végre eltűnhet Budapest egyik legnagyobb tájsebe

szucsadam 2016 november 16.

Az építészetnek, ahogy a belsőépítészetnek is, sokszor kell egy lényeges trükkhöz folyamodni: el kell rejteni azt, ami megváltoztathatatlan. Egyes elemeket kiemelnek, másokat jótékonyan elrejtenek, így hangsúlyozzák ki azt, ami szerintük, a megrendelő szerint, vagy a kor embere véleménye alapján szép és értékes. 

Van azonban néhány olyan objektum, amit első látásra lehetetlennek tűnik elrejteni, pedig el kellene. Ilyen a sok-sok éve a budai panorámán ágaskodó SZOT szálló.

p1110412.JPG

A kibelezett betonóriás sorsa nagyon régóta rendezetlen. Sokszor sokfélét döntöttek róla - majdnem -, például néhány éve egy ilyen ottmaradt ígéret volt kitáblázva a bejáratnál, aminek a határideje még a tartós konzervek viszonylatában is egyértelműen lejártnak minősül.

p1110408.JPG

Nemrég tervpályázatot írtak ki az épület átépítésére vonatkozóan, és most megszületett az eredmény. A Rózsadomb Panoráma Projekt pályázat nyertese a LAB5 architects koncepciója, aminek az alapötlete az

elmosódás, feloldódás. Vagyis a környezetébe szervesen beágyazódás ötlete.

Ha van olyan épület, aminél ezt az állítást nehezen tudom elképzelni, az épp a SZOT szálló. És mégis, nézzétek:

screen_shot_2016-11-16_at_8_40_29.png

Az hatást egy külső erkély-korlát-árnyékoló struktúrával érték el, amik dinamikusan változnak az épület külső homlokzatán, egyfajta "felhőt" kialakítva a falak körül.

screen_shot_2016-11-16_at_8_41_10.png

A luxus-társasházzá alakított csonk így nemcsak az ott lakóknak adna majd felejthetetlen panorámát, de a pesti oldalról is eltűnik a rém, vagy legalábbis finomodik a látkép. Ezt segítik az épület térstruktúra színei és anyagválasztása, amit az épület környezetéből merítettek. Az Építészfórumon megjelent diagram szerint ezekkel a színekkel operáltak:

screen_shot_2016-11-16_at_8_40_58.png

A meglévő (visszaépülő) épülettömeg léptéke erősen elüt a környező beépítéstől, azonban koránál fogva, már hozzá tartozik a városképhez. A nehézkes és gigantikus tömeget olyan építészeti eszközök tárházával kívánjuk befogadhatóvá és emblematikussá tenni, mely nem tagadja le a ház méretét, de nem is akarja erőltetni megjelenését.

Ha hozzávesszük, hogy az építészek a fenti szöveggel kísérték a koncepció bemutatását, azt gondoljuk, hogy még akár Houdiniként el is tüntethették volna teljesen a csonkot, ha épp úgy akarják.

Szurkolunk, hogy a terv megvalósuljon.

Az épület történetéről itt olvashattok.

A tervezők teljes írását, és a tervképek forrását itt éritek el.

süti beállítások módosítása