Hogyan nem tudunk hibázni a hidegburkolatokkal a lakásban?

szucsadam 2017 október 02.

Általában amikor egy felújítás elér a hidegburkoló stádiumba, hajlamosak vagyunk fellélegezni. Ami tök jó érzés, senkit sem szeretnénk ettől megfosztani, de gyorsan hozzátennénk: azért alaposan oda kell figyelni ennél a fázisnál is. A tézis, miszerint a burkolási anyagok gondos kiválasztása a csempe és járólap színére és minőségére korlátozódik, a ragasztó, a fuga nem annyira érdekes, az előkészítési fázissal meg egyáltalán ne is fárasszanak, egyértelműen hamis.

Most segítünk abban, hogy mik azok, amikre valóban oda kell figyelni egy ilyen folyamatnál.

Először is kezdjük azzal, milyen lépésekből áll a burkolás. 

  1. Előkészítés (javítás + aljzatkiegyenlítés + alapozás)
  2. Vízszigetelés (beltérben, kültérben, nagy igénybevételű helyiségekben)
  3. Ragasztás
  4. Fugázás 

Az egyes pont nagyjából az, amivel a tulajdonosok szinte egyáltalán nem számolnak időben, legalábbis nem számottevően. Pedig a visszabontás után lehet látni esetleges hibákat, amik javítása után még mindig csak az aljzatkiegyenlítés jön, hogy végül sík felületre tudjuk ragasztani a sík alzatot. Ha a laminált padló recseg, az jó eséllyel azért van, mert göröngyös felületre tették rá. Pár év után rém idegesítő. A nem jó minőségű, nem megfelelően előkészített felületről könnyebben és gyorsabban leválik a rátett réteg, például akkor, ha porózus, zsíros vagy piszkos. Az alapfelületre kerülő anyag esetén biztosítani kell a tapadást, ennek speciális esete a tapadóhíd, amit betonfelületeknél vagy csempére történő csemperagasztásnál szükséges használni.

Itt pedig számolni kell egy fontos dologgal: a száradási idővel.

knauf_img_9363.JPG

A gyorskötésű anyagok időt spórolnak (pl. betonjavítók, aljzatkiegyenlítők vagy burkolatragasztók), és nagymértékben csökkenthetik a kivitelezés idejét, különösen kisebb felújítások esetén. Például ha egy frissen ragasztott burkolat 3 órával a ragasztás után már járható, az azt eredményezi, hogy még aznap folytatódhat a munka. Pár négyzetméter burkolása így napokkal rövidíthető, ami a kiszállási díjak mértékét is csökkenti.

Sokan döntenek úgy, hogy még ezt is megspórolják, és a meglévő burkolatra burkolnak. Ez azon túl, hogy kockázatos (ki garantálja, hogy az alsó burkolat sík, vagy hogy az alatta található rétegek bírni fogják ezt az eljárást, és az újra induló visszaszámlálást a következő felújításig?), hanem meg is emeli a szobák magasságát. Meg kell vizsgálni, nyílnak-e az ajtók, be tudjuk-e majd vinni a bútort, amit kivittünk (és fordítva). Fontos, hogy a meglévő burkolatra csak erre alkalmas termékekkel lehet burkolni, ha laikusként mi választjuk ki az ehhez szükséges anyagokat, nagy valószínűséggel csalódunk majd.

Jobban járunk, ha a rések és a felületi hibák kitöltésére erre kifejlesztett anyagokat használunk. A burkolati ragasztók relatíve drágák, ezért ezekkel sokkal költségesebb kitölteni a réseket.

hidegburkolas01.JPG

Az alapozók szerepe az, hogy előkészítsék a felületet a következő réteg fogadására. Ezek az anyagok biztosítják ugyanis a kellő tapadást két réteg között. Egyrészt azért, mert homogén vízfelvételt biztosítanak, vagyis így nem lesz foltos a felület, másrészt homogénen száradnak, vagyis nem lesznek repedések. Az úgynevezett mélyalapozók ezen felül az enyhén porózus felületet is képessé teszik a következő réteg fogadására.

A vízszigetelés teszi igazán tartóssá a burkolatokat, illetve a hidegburkolási rendszereket. Beltérben megakadályozza az alsóbb rétegek tönkremenetelét (pl. a zuhanyzó burkolata mögé bejutó víz roncsolja a szerkezetet, a nagyobb vízmennyiség pedig ázást okoz, de egy meghibásodott mosógép is nagy károkat okozhat az alatta lévő rétegekben). Kültérben meggátolja, hogy a víz bejusson a szerkezetbe, mert télen a megfagyott víz térfogati tágulásának következtében szétrepeszt mindent.

sasad_lakopark_4.JPG

Ne csak a szép, minőségi csempékre vagy járólapokra áldozzunk nagyobb összeget, a burkolati ragasztó megvásárlásánál se spóroljunk. Manapság egyre divatosabbak és népszerűbbek a nagyméretű burkolati elemek, ezek rögzítéséhez – különösen a függőleges felületek esetén – magasabb műszaki tartalmú ragasztókra van szükség. Az olcsó, alaptulajdonságokkal rendelkező ragasztók a padlófűtés okozta hőingadozásokat sem képesek hosszú távon elviselni. Ezen felül speciális burkolatokra speciális ragasztó kell (pl. üvegmozaikra üvegmozaik ragasztó szükséges).

Mindenképpen minőségi fugázót válasszunk, hiszen ez dobja fel igazán a csempét vagy a járólapot, rossz választás esetén pedig ez rontja el az összképet. Élénk fugaszínekkel akár a fehér csempét is látványossá lehet tenni. Vásárláskor érdemes a kiválasztott csempe mellé a fuga színét is kitalálni. Erre több módszer is adott, pl. a Lasselsberger-Knauf értékesítési pontjain található fugaszín minták segítségével, de a cégnek létezik online fugaszín-választó alkalmazása is. A színen kívül azonban vannak más fontos tulajdonságai a fugázó anyagoknak, például fürdőszobába vízlepergető tulajdonságút érdemes választani, de létezik olyan is, amelyik antibakteriális és penészgátló hatású, ezt ott érdemes használni, ahol különös fontossága van a higiéniának.

Végső tanácsként ajánlott széles hidegburkolási termékkört gyártó márkát választani, ahol a hidegburkolás minden fázisára, minden megoldandó feladatára létezik termék, amelyeket sokszor egymás előnyös tulajdonságainak erősítésére fejlesztettek ki.

És ha még jobban el akarunk mélyedni ebben a témában, érdemes ellátogatni a Lasselsberger-Knauf nemrégiben megújult honlapjára, ahol a hidegburkolással kapcsolatban minden szükséges termék és tudnivaló megtalálható. Bónuszként egy hidegburkolás kalkulátort is találhatunk itt, ami javaslatot tesz az adott célnak leginkább megfelelő technológiára, rétegrendre és az alkalmazandó anyagok mennyiségére is.

Disclaimer: az LBKnauf az Én Menő Lakásom blog hirdetője

süti beállítások módosítása