A Petzvál utca nyolcvan éve és ma - kinek melyik a szép?

szucsadam 2017 december 09.

Budapest XI. kerületében található egy kimagaslóan drága környék, ahonnan a jó tömegközlekedés miatt gyorsan el lehet jutni bárhová, mégis nagyon fás-madaras, kertvárosi a hangulat. Ezen a területen belül található a Petzvál utca is, és Misi, az építésszervezőnk nap mint nap elhaladt két nemrég felújított ház előtt. És szakmai kíváncsiságból figyelemmel kísérte a felújítás minőségét, és figyelte a végeredményt is.

img_0005.jpg

Hihetetlen érdekes jelenség zajlott itt le: mindkét esetben nagyon magas szinten készült el az átépítés - felújítás, mindkét eset hasonló módon, egy 50-80 éves lakóház átalakításáról szólt, mégis szöges ellentéte lett a két épület egymásnak. A bal oldali megtartotta az 1936-os építésekor használt formákat és elemeket, amennyire csak ez lehetséges volt. Például a fölszint magasságában úgy tűnik, mintha kőkiképzés lenne: a vízszintesen futó vonalak azt a benyomást kelti, mintha óriási és nehéz elemek lennének egymásra helyezve, valójában itt is a mai építkezéseknél megszokott külső burkolat, egy pehyelkönnyű, de kváderezett Dryvit réteget látunk, így alakult ki az optikai csalódás.

A kovácsoltvas ablakrácsok, az újonnan gyártott (nem felújított!) tölgyfa redőnyök és az igényes kőműves és burkolómunkák azt eredményezték, hogy lehidalunk az épület előtt. Na kérem, ez így nézett ki új korában, így lehet ténylegesen megmenteni a múlt emlékeit.

A jobb oldali épület modern felfogásban született újjá, egy plusz szintet emeltek rá, és az egész tetőt újraépítették. A tető síkjára azonban nem holmi tetőablakokat, hanem óriási üvegportálokat fektettek, odabent pedig luxuslakásokat alakítottak ki. Alul még azért látszik a régi ablakméret, elrendezés, az épület felső szintje azonban modern, és a mai ízlésnek megfelelő.

Ez tehát a másik iskola: megtartani valamit a múltból, de újragondolni, félig újraépíteni és újjászínezni, hogy mi is rajta hagyjuk a kezünk nyomát a városon elődeink után.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide.

süti beállítások módosítása