Vissza az iskolába: Hogyan oldjuk meg a tanulósarok tárolóhelyeit?

Andris és Ildi 2018 augusztus 23.

Közeledik a szeptember, sokaknak a füzetek, könyvek, táskák és tolltartók vásárlásának ideje. Az első osztályosoknak ekkor alakítjuk ki az első dolgozósarkot, a nagyobbaknak pedig ekkor alakítjuk át: vajon mi az ideális elrendezés, hogyan találjuk ki a tanulószobát ahhoz, hogy tökéletesek legyenek a körülmények? Kétrészes posztsorozatunkban erre keressük a választ, a sorozat támogatója a KIKA.

A tanulás útjába számtalan akadály gördülhet. Az egyik legnagyobb ilyen akadály a figyelem elterelése, a kizökkenés, amiért sokszor a nem jól elrendezett szoba, vagy nem kellő gonddal fenntartott rend a felelős. Ha a könyvek alatt rálép a gyerek egy félig rothadt banánra, vagy keresni kell a tantárgyhoz tartozó könyveket, füzeteket, az sok energiát von el a lényegtől. Nagyon fontos, hogy elérhető közelségben legyenek a tanuláshoz szükséges eszközök, és azok rendezett formában jelenjenek meg.

Lássuk az első osztályos hercegnők egy lehetséges otthonát:

alice1.jpg

Itt két fontos elrendezést láthatunk. Az egyik az írószerek tárolása, a kellően méretes hely minden toll, ceruza elpakolására. A hatékony tanuláshoz ugyanis mindig rendezett környezetben érdemes nekiállni, így minden tanulás, sőt, minden tantárgy előtt az el- és előpakolás egy fontos mozzanat. Egy szép és kényelmes írószertárolóval megkönnyítjük a rend fennmaradását.

A másik fontos tényező a szemetes. Ha lehet, kerüljön az asztal alá, esetleg mellé, de ami lakberendezői szempontból is lényeges: illeszkedjen a szoba stílusához. A szemetes nem takargatni való, fontos része a rendnek.

Majdnem felsős bohémek otthona:

calisma4.jpg

Egy íróasztalt általában – a fény miatt – az ablak elé helyezünk, így ráadásul a szoba túlnyomó része, és a figyelmet elvonó tényezők a tanuló háta mögött maradnak. Ha azonban a gyerek már akkora, hogy képes koncentrálni a körülményektől függetlenül, akkor az asztal más pozícióba is kerülhet. Ahogy a felnőttek, akik az iroda bejárata felé fordítják a széküket, hogy a belépőket lássák és fogadják, úgy a gyerekeknek is meg lehet engedni ilyen apró „kilengéseket”. A tanuláshoz legfontosabb eszközök az asztal tárolóiban foglalnak helyet, míg néhány lépés távolságra egy nagyobb szekrénybe kerülhet a többi cucc.

Ez az összeállítás különösen okos megoldás olyan szobákba, ahol nincs elég hely egy külön íróasztalnak. Sokan idegenkednek ettől, hiszen a tanulás elején előkerülő, majd a végén eltűnő asztal olyan, mintha ez nem lennee lég fontos, holott nagyban elősegíti a mindennapos elpakolást, a rend fenntartását. Az ágy ezen kívül tartalmaz még tároló részeket is, egy kiegészítő komóddal azért persze rásegíthetünk erre.

fabric.jpg

Tároló szempontból ez az összeállítás a legkövetkezetesebb. Az asztal mellett, tantárgyak szerint rendezve láthatóak a mappák, amiket gyorsan kiemelhetünk, és vissza is tehetünk a helyére. Az ágy mögötti álfal pedig elrejti az esetleges rendetlenség nyomait, ezért igazán hálás tud lenni egy diák. A szoba mondanivalója is nagyon tetszik: mindenki az ágyat veszi észre először, és aki betéved ide, oda is veti magát valószínűleg. Könyvet be a párna alá!

mipiace.jpg

Ez az összeállítás már-már egy felnőtt iroda. Itt már komoly tanulás folyik, a tárolás az asztalnál és a vele szemben elhelyezett szekrényben is nagyon hatékonyan megvalósulhat. Széknek azért mi mást javasolnánk.

space_enterio_r.jpg

Felsős, de lélekben még pink-rajongó hölgyek számára:

flash_pink_enterio_r.jpg

Itt a parapetten kívül nem sok tárolási lehetőséget látunk, de egy ilyen rajzasztal inkább második „otthon”. Csak a rajzolásra koncentrálunk itt, nem vonja el semmilyen környezetbe helyezett szekrénnyel a figyelmet, ilyenkor érdemes egy második, „normál” íróasztalt is betervezni, a hagyományos módon. 

kisd_4.jpg

Persze az ilyen asztalnak is megvannak a minimál tárolóhelyei, ahol megfér az emlékkönyv, amit tavaly körbeadtunk a barátnőinknek – bár már kimegy a divatból ez a hagyomány -, a tollakat szórjuk csak szét az asztal tetején lévő tárolóban, a szülő majd lesikálja a pacákat a felületről.

És végül minden szabály felrúgása:

yuna_arany_enterio_r.jpg

A lényeg, hogy ismerjük meg a gyerekünk igényét. Ha jobban teljesít egy letisztult, könnyed, légies környezetben, teremtsük meg ezt neki. Ilyenkor jó ötlet lehet a tárolók gyanánt egy kiegészítő ötletcsomag, például egy rakás kosár vagy egyéb rendező:

kosarak.jpg

A felhasznált képeken a KIKA bútorait láthatjuk, a „Vissza a suliba” ötletbörzés posztokat ők támogatták.

süti beállítások módosítása