Vissza az iskolába: Hatékony pihenés tanulás közben

szucsadam 2018 augusztus 28.

Akkor hatékony a tanulás, ha van ideje beépülni a tanultaknak, főleg, ha a tévé helyett aktív játékkal vagy pihenéssel tölti az időt a gyermek. Olyan tevékenység kell, ami közben van ideje az agyunknak feldolgozni az információt, ezért legalább olyan fontos, hogy ne csak megfelelő tanuló- és ahhoz kapcsolódó tárolóhelyet biztosítsunk a gyermekenknek (lásd előző poszt), hanem legalább ugyanekkora figyelmet szenteljünk arra is, hogy legyen lehetősége pihenni.

Lássuk, hogy ha nincs lehetősége a gyereknek ilyenkor a szabadban tölteni ezt az időt, hogyan tudjuk a szobáját berendezni ennek megfelelően.

calisma1.jpg

A pihenés elsősorban az ágyban történik, legyen egy habos, hívogató fekhely, puha paplanokkal, mellette képekkel, vagy egy klassz tapétával a falon, amit nézegetve álmodozhat, főleg a kamasz, és ha egy mód van rá, ne zavarjuk ebben. Fetrengeni egy vastag szőnyegen legalább olyan jó, és ha átjönnek a barátok, egy puffon üldögélni sokkal menőbb mint egy sima széken.

u_lo_zsa_kok.jpg

Persze van lehetőség aktívabb, ugrálós-pörgős játékra is, érdemes a szobában, ha van erre lehetőség, teret engedni.

calisma2.jpg

Mi kapcsol még ki? A lányokat a piperékkel való foglalatoskodás biztosan. Ha tudunk egy külön kis tükrös részt erre a célra elkeríteni, az azért jó, mert akkor nem kell feleslegesen időrabló pakolással tölteni az időt, tanulás közben bármikor fel lehet állni, hogy két lépéssel arrébb egy másik világba csöppenjünk. És hogy nincs szék a tükör előtt? Sebaj: érdemes a tanulás során felvett ülő pózt ilyenkor a gerincünk védelmében lecserélni álló vagy fekvő állapotra.

fabric_1.jpg

A gyerekkor bunkerezését és a kamaszkor igényét a magányra mindig támogatja egy jó kis eldugott hely, ahová vissza lehet húzódni, egy jót lehet kuckózni. A kisiskolások egészen biztosan örömmel fognak bunkert építeni két sor szépen lekerekített 'b' betű megírása után, és részemről biztos vagyok benne, hogy sokkal inkább a javukra van egy nagy betűs Bunkerezés, mint a kötelező írásgyakorlás.

frank_opium_enterio_r.jpg

Kedvencem. Bár a kép hangulata erősen fiús hangulatot áraszt, ez ne tévesszen meg senkit, a zene mindenkié! Ha egy mód van rá, minél kisebb kortól ismerkedjen a  gyermekünk valamilyen hangszerrel, és ezt az élményt tartsuk is becsben, ha van hangszere, kapjon előkelő helyet a szobájában, semmiképp se “süllyesszük el” egy távoli sarokban.

Ezt egy saját lakásunkban így oldottuk meg, egy fuvolázó lány szobájában.

yoop.jpg

Végül, de nem utolsó sorban a kreatívkodás is egy tökéletes kikapcsolódás, engedjük és bátorítsuk, hogy a gyerekünk otthon vágjon, hajtogasson, ragasszon, rajzoljon, fessen, ha kell akár a falra is. Egy jó helyen elhelyezett krétafal (nem egészen úgy, mint a képen, valami jobban elérhető helyre) szuper lehetőséget teremthet erre.

te_rdeplo.jpg

És végül ha muszáj befejezni a pihenést és vissza kell ülni tanulni, az ergonomikus székek mellett jó alternatíva lehet még egy kényelmes térdeplőszék.

A felhasznált képeken a KIKA bútorait láthatjuk, a „Vissza a suliba” ötletbörzés posztokat ők támogatták.

süti beállítások módosítása