Látványterv vs. valóság: a 3D-s tervek csúcsa

András B. 2019 május 15.

2_re_sz.jpg

Ahogy a Látványterv vs. valóság című blogbejegyzés első részében le is írtam, a megrendelők először látványtervek alapján ismerkednek meg leendő lakásuk kinézetével. Ez az a forma, amivel általában a legkönnyebben tudunk azonosulni, elképzelni, milyen lesz álmaink konyhája, szobája, lakása.

Persze kisebb munkáknál, tanácsadásnál elég lehet moodboard-ok egyeztetése (példákat, anyagokat és hangulatokat ábrázoló képek összessége), és vannak tervezők, akik soha nem használnak 3D-s látványterveket, és ezzel sincs semmi gond, hiszen az adott tervezőnek ez a kommunikációs készsége, amit valószínűleg a tökélyre fejlesztett. Minden lényegi információt meg tud mutatni, amire szükség van. De a technológia fejlődésével egyre több lehetőség adódik a tervezés során és személy szerint fontosnak tartom, hogy lépést tartsak ezzel a tendenciával.

A 3D-s látványok bemutatásának csúcsa a 360 fokban, virtuálisan is bejárható terek, amiket egy okostelefon vagy tablet használatával megtehetjük még az előtt, hogy az első falbontás megkezdődne. Videón mutatjuk be, hogyan:

Hogyan is működik ez? A tervezőszoftverben készítettem 360 fokos állóképeket helyiségenként. Az általam használt tervezőszoftver alkalmazása segítségével ezeket a nézőpontokat egy tableten megnyitottam. Az eszköz giroszkópjának segítségével a program úgy forgatta a virtuális nézetirányt, ahogy én a valóságban mozgattam a kezemben az iPad-et. A helyszínen mindeközben csak a padlóburkolás, a festett falak, még csupasz lépcső és a lámpaszerelés előtt álló álmennyezet látszott a kivitelezéssel járó szerszámhalmazokkal körülöttem. Ezt az alkalmazást egyébként letölthetjük iOS, Android és Microsoft eszközökre is, így megnyithatók számos okostelefonon és tableten is (pl. iVisit360).

Képzeljük el ugyanezt egy VR szemüvegen keresztül, ahol a leendő lakásunk körbevesz minket, kizárjuk a külvilágot is, és már ténylegesen a látványtervben érezhetjük magunkat. Továbbléphetünk az állóképek zárt világától, és interaktívan konzultálhatunk a látványterveken látott virtuális valóságról akár a belsőépítészünkkel, akár otthon a családtagjainkkal is. Sőt, tudunk olyan megoldásról, ahol ebben a virtuális térben megjelenhet az építész és más szakértők is külön avatarként - hiszen egyébként hozzánk hasonlóan otthon ülnek a fotelben -, és ebben az egyelőre nem létező térben tudjuk egymásnak megmutatni, mit szeretnénk másként, vagy ők miért gondolták azt jónak.

Nagyjából ez most a csúcsa a látványtervezésnek. De akár moodboardokkal dolgozunk, akár a legújabb high-tech megoldásokkal, ne feledjük: ez kommunikációs eszköz, és ha a tervező és a megrendelő jól tud együtt dolgozni, akkor a végeredményt nem a látványterv minősége fogja befolyásolni. 

De akik most a 20-as éveik elején járnak, és a náluk fiatalabbak, már ezt a megoldsát tekintik majd alapnak a saját lakásuk tervezésénél.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár András - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Eladó lakásod értékesítésében is tudunk segíteni, ha rajtunk keresztül értékesítenél, keress minket az itt található email-címen.

süti beállítások módosítása