Hogyan gyárts magadnak egyedi bútort és fali panelt? - Kipofozzuk 5.

Andris és Ildi 2019 július 04.

Egy másik cikkünkben már bemutattuk a Kodály körönd melletti garzonlakásunk megújult arcát. Igen sok időbe telt, mire eljutottunk a műszakilag átadott lakástól a kész berendezett állapotig. Ennek oka nagyrészt az, hogy a kompakt méretű lakás tökéletes térkihasználásához viszonylag sok egyedi bútorra volt szükség, amelyek az adott helyre, adott funkciót biztosítanak, egyedi formában. Kimondott célunk volt egy kis régies eleganciát vinni az enteriőrbe anélkül, hogy ez a letisztultság rovására menne.

Így döntöttünk a klasszikus, de visszafogott mintázatú fehér fali panelek és a hozzá illő nagy szekrény beépítése mellett.

Mivel volt már némi tapasztalatunk bútorkészítésben, saját kezűleg álltunk neki ezek kivitelezéséhez. A készítés során felgyűlt tapasztalatainkat szeretnénk most megosztani azok számára, akik fontolgatják az egyedi bútorok készítését vagy csak érdeklődnek a DIY megoldások iránt. Felhívjuk a figyelmet, hogy az itt következők csupán tapasztalatból eredő információk, nem asztalosipari oktatóanyag!

04k.jpg

Mint a legtöbb kivitelezési munka, ez is a tervezésnél kezdődik. A tervezés pedig a felméréssel. A kiszemelt helyet jól meg kell mérni, mert a látszólag egyenes falak sokszor tartogatnak kellemetlen meglepetéseket.

Mi egy plafonig érő és mindkét oldalfalig érő bumszli szekrényt terveztünk. Viszont a mennyezetben akkora hajlás volt, hogy szinte lehetetlennek tűnt ezt esztétikusan kivitelezni. Egyes középső részek kábé 10 centivel voltak alacsonyabban, mint a szélek. De nem adtuk fel, a szekrényvázat oldalirányban kábé 4 centivel, míg felül 20-szal kisebbre méreteztük az adott falak által bezárt helyhez képest, tudván, hogy majd a végén a hézagokat takaróelemekkel fogjuk kitölteni. Oldalirányban a falegyenetlenségek mellett azért is lett ennyivel szűkebb a bútor, mert egyik oldalon a fali panel befut a szekrény mellé, és az ajtók nyílását ez nem szabad, hogy akadályozza.

A szekrény két fő anyagból készült: a korpusz egyszerű fehér bútorlapokból, mert azzal a legkönnyebb dolgozni, és kellő a merevsége. Az ajtók és takarólapok rétegelt lemezből. Ezeket úgynevezett „piskótalécekkel” díszítettük.

A korpusz összeszereléséhez a következőkre volt szükségünk:

1. Méretre vágatott, a látható éleken élzáróval ellátott bútorlapok. Minden nagy szekrény sok kisebb szekrénydobozból tevődik össze. Ezek lehetőleg egyenként ne legyenek túl nagyok (jelen esetben a legnagyobb doboz 105x140x55), mert a bútorlapok szállítása, és az összeszerelés a méret növelésével egyre bonyolódik (mi személyautóval szállítunk, ezért annak belméreteit figyelembe vesszük tervezéskor). A dobozok tervezésénél mindig arra figyeljünk, hogy a külső méretek stimmeljenek a helyhez. Mi legtöbbször a függőleges lapok közé tesszük a vízszintes lapokat a doboz összeszerelésénél. Ez azért fontos, mert így a vízszintes lapok rövidebbek lesznek a két oldalsó bútorlap vastagságával.

butor.jpg

Így például az ábrán látható 60cm széles, 100cm magas, 55cm mély dobozhoz a következő lapokat kell rendelni: 2db 56,4 cm x 55 cm és 2 db 100 cm x 55 cm. Aláhúzással szokás jelölni a lapszabásznak az élzáróval ellátandó vágási éleket. Az egy aláhúzás azt jelenti, hogy elég csak az egyik 60-as, illetve 100-as élre élzáró, a hátsó nem fog látszani. Vigyázat, élzáró típusától függően ezek is hozzáadhatnak valamennyit a nettó vágási méretéhez!

2.  3 x 45mm pozdorjacsavarok a bútorlapok összefogatásához – az ennél vastagabb csavarokkal nem jó a tapasztalatunk, mert hajlamosak szétnyomni a bútorlapot. Általában 4-5 csavar elég egy 50-60 cm mély szekrény esetében két lap derékszögű összecsavarozásához. A profi asztalosok facsapokat, és egyéb kötőelemeket is használnak, főleg ha nem lehet látszó a kötés oldalról, de konyhaszekrény vagy beépített szekrény esetén megoldható, hogy a csavarozás ne látszódjon. Mi például festett rétegelt lemezzel takartuk be az egész beugró részt, ahová a tévé került, de kaphatóak kis csavartakaró kupakok is néhány színben.

3. Az alsó szekrénydobozokhoz állítható lábak, elemenként 4 db. Mi a 8 cm-es lábakat szeretjük, valaki a 10 cm-re esküszik, de nincs túl sok jelentősége. A lábakat el lehet takarni elölről, de bizonyos esetekben jól néz ki a takaratlan láb, ilyenkor mutatósabb (fém) lábakat válasszunk.

4. A belső polcok rögzítéséhez polconként 4 db polctartó bütyköt kell vennünk, és azok méretéhez igazodó furatot kell készítenünk. Persze kerülhet a szekrénybe fiók, vállfatartó rúd és még sok más, ezekhez általában kapunk szerelési anyagot és útmutatót.

5. Az ajtó rögzítéséhez zsanérokat/ajtópántokat kell beszerezni (ráütődő fajtát, ha az ajtók kívülről záródnak rá a bútorvázra), hozzá illő csavarokkal (általában 3x16 mm)

6. Igen gyakran kell a szekrényt a falhoz is rögzíteni, ehhez vannak speciális rögzítőelemek, szerintünk kiválóan alkalmasak erre a konyhai felsőszekrények rögzítéséhez való sarokvasak.

Az ajtófrontok és a takaróelemek elkészítéséhez mi a következőket használtuk:

1. méretre vágatott rétegelt lemezek (16 mm vastagságú, de lehet 18 mm is). Minden ajtó tényleges mérete 3 mm-rel kisebb legyen mint a névleges mérete (tehát ha egy 60x100-as bútordobozra két ajtó kerül, ezek névlegesen 30x100-asok, de ténylegesen 29,7x99,7cm-esek legyenek). Nagyon fontos tudni a rétegelt lemezről, hogy valamelyest vetemedik, csavarodik, sokszor már a gyárból/lapszabászatból enyhén deformáltan kerül ki. Ha lehet, egyenletes felületre fektetve tároljuk a további deformitás kiküszöbölésére. A lapszabászatban kérhetünk pántmarást az ajtókra, azaz kör alakú bemarásokat, amibe a zsanér belefekszik. Enélkül nem lehet modern kivetőpántot szerelni az ajtóra!

Ezt házilag is el lehet készíteni, de különleges fúrófej kell hozzá, és tudni kell a marás pontos helyét. És vigyázni kell, nehogy túlfúrjuk, mert akkor kilyukad az ajtónk! Felszerelés előtt minden ajtót 2 rétegben lefestettünk. 

2. A díszcsíkokat fa lécekből vágtuk ki gérvágó fűrésszel. 45 fokos szögbe vágással lehet csak szépen összeilleszteni a piskótamintás léceket, hogy téglalapot alkossanak. Volt hogy ragasztottuk a léceket, máshol szöggel rögzítettük – mindkettő működik, csak a szög feje egy picit látható marad festés után, de ha kicsi, nem zavaró. Az ajtókat a lécek felkerülése után is lekentük, a díszléceket kétszer is. Ehhez vizes alapú selyemmatt 2 az 1-ben alapozó+festéket használtunk. Nagy felületeket érdemes szivacshengerrel kenni, egyenletesebb lesz mint ecsettel.

3. A bútor melletti/fölötti hézagok kitöltése elég komplikált feladat volt. A két oldalon kimaradt résekbe először purhabot fújtunk – igen, ez nem szokványos asztalosipari módszer, de olyan girbe-gurba volt a rés, hogy csupán léccel nem lehetett szépen kitölteni. A habot száradás után egyenesre vágtuk, lefestettük, majd erre ragasztottunk festett takaróléceket. Ahol még így is nagyon kilógott a lóláb, ott fehér akriltömítővel nyomtuk ki a rést.

A mennyezeti hézag volt a legnehezebb. Polctartó konzolok segítségével rétegelt lemezeket rögzítettünk a szekrény tetejére. Akrillal tömítettük a réseket, festettük az egészet, majd a szoba többi részében használt poliészter holkerdíszlécet is felragasztottuk az erre alkalmas akrilos ragasztóval, majd azt is kétszer lefestettük. A mennyezet görbesége látszik, hiszen jelentős volt, de valamelyest ellensúlyoztuk a holkerdíszléc enyhe csavarásával, és a bútor és mennyezet egybefolyó fehérségével. A száradási idők kivárása miatt a fentieket nem lehet egyszerre megcsinálni, többszöri nekifutásra készültünk el.

A falipanelek elkészítése nagyjából megegyezik az bútorajtókéval, csak ezek nem 16 mm, hanem 10 mm-es rétegelt lemezekből készültek, hogy ne álljanak nagyon el a faltól. Ahol a falhoz simulnak, ott ragasztottuk a felülethez, míg a radiátor környékén inkább olyan elven vannak összeállítva mintha bútor lenne. Tehát saját tartása van, és csak bizonyos pontokon van rögzítve csavarral és dübellel a falba.

A radiátort fedő elem viszont kivehető a karbantartás miatt. Ezért itt riglik rögzítik a két oldalsó elemhez. Összességében elég hosszú munkafolyamat volt tervezéstől a kivitelezésig, de az egységes összkép miatt megérte, és felújítani is viszonylag egyszerű lesz a későbbiekben, elég egy újrafestés. Ha hasonlóba vágjátok a fejszéteket, ajánlatos kalákában dolgozni a gyorsabb haladás érdekében!

A sorozat előző részeiben olvashattok a lakás kiválasztásáról és a tervezés-kivitelezés kihívásairól:

Kipofozzuk 1
Kipofozzuk 2
Kipofozzuk 3
Kipofozzuk 4

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Andris és Ildi - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre.

süti beállítások módosítása