High-tech kertes ház elképzelhetetlenül közel a belvároshoz

szucsadam 2019 augusztus 27.

Amíg nem látod, nem érted, mi kerül 100 millió forintba egy EGY hálószobás házon. Nézd:

2019-03-24_16_21_22_3.jpg

Hogy melyikről van szó? Arról:

2019-03-24_162122_3.jpg

A ház a 13. kerületben, a Vizafogó Újlipótvároshoz felöli részén helyezkedik el, körülötte régi gyárépületek, társasházak, nem messze még panelházak is. Egy kőhajításra a Duna és a Margitsziget, a Dózsa György út, a Váci út, a pesti rakpart. Egy kertes high-tech ékszerdoboz a város egy olyan pontján, ahol egyáltalán nem számítanál kertes házra. Nem csak azért, mert nincs, hanem azért is, mert annyira a központban van, ahol a privát szféra a társasházi lakások lehetőségein belül értelmezhető csak. Saját kert, saját falak: szinte elképzelhetetlen itt.

adi_3492.jpg

adi_3480.jpg

Az utcai oldalról nem sokat látni: egy vaskos, magas, épített kerítés vár minket, egy autóbeállóval. A kapu kinyílik, majd becsukódik, odabent egy közös parkoló más errefelé lakóval, de a parkolóból megint egy kamerás beléptető ajtó vár, ahonnan a kertbe juthatsz. Ha valaki csönget a kaputelefonon, a tulajdonos bárhol van a világban, meg tudja nézni, ki az, és bele tud szólni a hangszórókba.

adi_3117.jpg

Na, és itt kezdődik a válasz a poszt elején feltett kérdésre. De mielőtt ezekre rátérünk, nézzük körbe a házban, általános szempontok szerint.

A ház maga 105 négyzetméteres, és nagyon profin összerakott. Korábban is egy ugyanilyen alapterületű épület állt itt - ezen nem lehetett változtatni -, aminek néhány fala megmaradt, azon kívül teljesen új mindent kapott: tetőt, falakat, ablakokat. Az eredeti ház alapja a kiviteli tervek szerint hat, ismétlem HAT méter mélyen van, ezt valamiért ipari szempontokból így látták jónak a hajdani építtetők. Ezzel tehát soha nem lesz gond, ha a várost elviszi a víz, ez a ház gólyalábakon állva itt marad akkor is.

A belső tér nagyon ízléses. Egyrészt az a hatalmas tér a földszinten, ami a konyhát, étkezőt, nappalit magában foglalja, és tolóajtókkal kinyit a kertre is, pont olyan és akkora, amekkora kell. A lépcsőn feljutunk a felső szintre, ami nem akart minden négyzetcentit kihasználni, inkább egy kalandos, szerethetően szétszórt felső gangot hozott létre, amin egy gyerek mondjuk szívesen játszik. Itt, fent van a ház egyetlen hálószobája, a földszinten csak fürdőszoba és vécé található.

Plusz egy titkos, föld alatti szoba! Ha ugyanis felhajtod az egyik kanapét, akkor alatta megnyílik a mesékből jól ismert titkos lépcső.

adi_3396.jpg

adi_3411.jpg

Odalent most egy nagy gardrób található, de bármit el lehet itt helyezni, pánikszobának is felfogható a hely, hiszen a levegőellátása megoldott a tető irányából.

A ház tele van ilyen apróságokkal, olyan dolgokkal, amikkel alig valahol találkozhatunk. Itt van például a felső szintről látható világítás, ami olyan, mint a Müpa oldala: a gipszkartonba pontosan bevésett világító LED-ek nagyon kellemes hangulatot adnak éjszaka.

adi_3453.jpg

A hálószobában egy üvegbeton falrész is található, ez reggelenként pontonként elkezd derengeni, nagyon finom szórt fénnyel töltve meg a szobát.

details-8426.jpg

Az egész ház egy hightech okosotthon, Alexa hangasszisztenssel, mint központi parancskiadóval (ha a lakásban elmondod angolul, mit szeretnél, megtörténik). Az épület védelmi vonala is sokrétegű: a távfelügyeleten és a hagyományos riasztón túl a már fent említett network csengő mellett egy okoszár nyitja a bejáratot, odabent pedig aprócska, gömb alakú Canary kamerák rögzítenek mindent a lakásban, felhőbe, 30 napra visszamenően. Fibaro mozgás, hő és nyitásérzékelők vannak beépítve, paraméterezhető, mikor mit csináljon a rendszer, az Alexa figyeli a üvegtörés hangját.

A lakás okos rendszerei közé tartozik a

  • nyílászárók állapota
  • bizonyos ablakok nyitása
  • bizonyos ablakok sötétítése
  • redőnyök mozgatása
  • fűtés
  • klíma
  • zuhany
  • világítás
  • ajtózár
  • medence csobogó
  • levegőminőség
  • hőmérséklet
  • időjárás
  • mozgásérzékelők (infra, optikai és ultrahangos is)

Vagyis ezeket tudjuk hanggal vezérelni vagy lekérdezni, valamint automatizmusokat hozhatunk rá létre, pl. ha kint meleg van, és délelőttben járunk, akkor ezt és ezt az ablakokat sötétítse, a hőmérsékletet pedig állítsa erre meg erre. Ha kimondod a fürdőben, hány fokos vizet akarsz, annyit állít be a rendszer, és el is indítja a zuhanyzást, de a hangod alapján automatikusan is kikeveri a neked tetsző hőfokot. Őrület.

details-8042.jpg

És hogy mit jelent egy ablak sötétítése? Ezt:

details-8285.jpg

details-8284.jpg

Egyszer tejüvegnek tűnik, pedig nem egészen az. Egy gombnyomásra, vagy az Alexának elmondott kérésre az ablakok egy része azonnal, késlekedés nélkül átvált teljesen átlátszó, hagyományos üveggé. Egy pillanat alatt lehet a lakásban olyan magánszféránk, amilyet csak akarunk, és ez árnyékolásnak sem utolsó.

A ház tehát biztonságos, okos, és éppen kényelmes egy egyedülállónak, vagy gyermektelen párnak. Számukra a 100 négyzetméter plusz kert egy nagyvonalú elrendezéssel, ahol a hálószobából kilépve egy kellemes séta után egy nagyon is élhető, de az utcától szigorúan rejtett térbe léphetünk, ahol nyugodtan napozhatunk a szabad ég alatt hallgatva a csobogót, vagy épp bele is fekhetünk a medencébe, ha úgy tartja kedvünk.

A ház, ami egyesíti a belső kerületek előnyét a kertvárosi életérzéssel, a természetes hatású belső teret a high-tech megoldásokkal, eladó. Az adatlapja, aktuális ára, és még több fotó itt található.

süti beállítások módosítása