Miért egy sötét, lepattant szuterénen szerettünk legjobban dolgozni 2021-ben?

szucsadam 2021 december 31.

Mostanában elfelejtettünk hálásak lenni azért, amit hoz nekünk az élet. Legtöbbször panaszkodást hallunk magunk körül amiatt, amiket a napirenden lévő nehézségek okoztak nekünk. Pedig közben fontos, hogy észrevegyük azokat a részleteket, amik miatt szerettünk dolgozni, szórakozni, meg egyáltalán, élni.

Így mi most feltettük magunknak a kérdést, mit szerettünk 2021-ben a legjobban?

Persze nem szerettünk volna egyetlen ügyfelet vagy munkát kiemelni, hiszen mindenkinek más, és nyilván egynél több kedvenc pillanata volt az évben. Több mint 300 megkeresés érkezett hozzánk idén, és noha nem mindegyikük rendelt tőlünk tervezést vagy kivitelezést, szerencsére folyamatosan viselhető mennyiségű munkánk volt, senkit nem kellett visszautasítani azért, mert nem szeretnénk elhanyagolni.

Csapatszinten egyértelmű, melyik projekt volt a kedvencünk: Csaba stúdiója.

2_16.jpg

Ami így indult:

2_1.png

Ez volt az a felújítás, amin a csapat minden egyes tagja együtt dolgozott - ezért lett a kedvencünk. A hétköznapi gyakorlat ugyanis nálunk az, hogy az egyes tervezők egymással szakmai kérdésekben csak ritkán, legfeljebb egyes kérdéses feladatok ügyében egyeztetnek, de alapvetően egy ügyfél = egy tervező vagy tervezőpáros. Olyan, hogy mindenki kivonul egy felújítás helyszínére, és mindenki együtt ötletel, és egy ötletre azonnal érkezik a többiek reflexiója, eddig alig volt.

a.jpg

_pix9775.jpg

_pix9495.jpg

_pix9404.jpg

_pix9300-1.jpg

A csapattagok jobban összecsiszolódtak, mint korábban bármikor. Mert szervezhetünk mi magunknak kerti partikat - szerveztünk -, az sosem olyan, mint elégedetten bámulni a közös munka gyümölcsét. Állni a kész mű közepén, az elkészült stúdióban és egyenként emlékezni, melyik részlet kinek az ötlete volt, kinek a festménye lóg a falon, és miként egyeztünk meg abban, mi a legmegfelelőbb megoldás az egyes pontokra.

A végeredmény szemet gyönyörködtető lett, ahol jó dolgozni és alkotni. Jó összeülni és csak beszélgetni is - a Menőtalinak nevezett csapat-összejöveteleink közül volt már olyan, amit ott tartottunk. Kicsit mindenkié, hiszen mindenki munkája benne van, persze leginkább azért mégiscsak Csabáé.

12_1_lamellak.jpg

5_1-1.jpeg

6_1.jpeg

Persze az év rengeteg más kihívásból is állt, amivel a tervezők és a kivitelezők szembesültek.

Annabellának és Tamásnak sok előző évről áthúzódó projektje is volt, sőt tavalyelőttről elhúzódó kivitelezés is akadt (neeeem mi voltunk a kivitelezők, a megrendelő csak tervet kért!). Annabella szereti a kisebb tanácsadásokat, tervezéseket, szívesen vállalta el lakásrészek átalakítását, és rengeteg tanácsadáson volt túl - személyesen és online. Az egyik kedvenc feladata idén egy korlát kitalálása volt, amit egy olyan keskeny lépcsőhöz kellett kitalálni, aminek az útjába egy elmozdíthatatlan gépészeti doboz is belenyúlt. Külön posztban foglalkozunk majd vele.

Eszter is csodás otthonokat valósított meg, a tőle elvárt tűéles odafigyeléssel, maximalizmussal. Eszter olyannyira nem elégszik meg a 99,9%-os megoldásokkal, hogy sajnos mindig időzavarban van, így előfordul, hogy mi is egy-két évet (!!!) várunk arra, hogy elkészüljön egy-egy lakásának fotóretusálásával. Amíg nem retusálja meg - maga, másnak nem engedi -, addig senki nem láthatja az alkotásait. Igazi művészlélek, de aki ezt el tudja fogadni, azzal csodákat művel.

Ildi és Andris idei két legnagyobb projektje magazinokban is megjelent. Mindkét esetben csodás megrendelőkről számoltak be, akikkel végig partnerként tudtak együtt dolgozni, így a végeredményre mindannyian együtt voltak nagyon büszkék. És persze mi is, hiszen az általuk megvalósított finom egyensúly annyira szembeötlő és mutatós, stílusuk olyannyira letisztult, hogy a szemüveget levéve is azonnal tudjuk, ha egy általuk készített tervet látunk. Még öt folyamatban lévő munkájuk maradt 2022-re, amiből januárban elkészül az egyik, már nagyon várjuk mindannyian.

Tekla hét nagy projektet vitt 2021-ben, meg még vagy száz kisebbet. Ő is fest, ahogy Ildi is, így neki ezek a megrendelések is hozzáadódnak a lakberendezéshez és belsőépítészethez. Tekla a csapat legújabb és legfiatalabb tagja, de mára elmondhatjuk, hogy megismertük a tehetségét és az egyedi, semmi másra nem hasonlító stílusát. Odaadása a feladat számára teljes: képes 20 évesnek tervezni, mert megtalálja magában a 20 évest, képes Andrássy úti luxusotthonban alkotni, mert érti, mi lenne ott lélegzetelállító. Amikor meghitt otthon kell, a meghittség könnyet csal a szembe.

Misi pedig megvalósította a terveket, ha lehetett, úgy, ahogy a terven volt. Sokan azt mondják, ez könnyű feladat, pedig sok esetben szinte lehetetlen. Volt, hogy flottul mentek a dolgok, de volt, hogy egy-két hétig minden nap kiesett egy csontváz valamelyik építkezésen a szekrényből, és kiderült, hogy valamit nem lehet úgy megvalósítani, ahogy először akarták. Ilyenkor különösen nehéz a végrehajtó élete, hiszen sokszor kész tervmódosítások nélkül, szóban egyeztetve kell módosítani egy rakás részleten, egy olyan piacon, ahol egyre kevesebb a jó szakember, és egyre nagyobb a nyomás.

Köszönjük mindannyiuknak a csodás 2021-es évet és azt az örömöt, amit a megrendelőink élvezhetnek sok-sok évig, a következő nagy felújításig.

"Utána" fotók: Molnár Alida

süti beállítások módosítása