Egy igazi műalkotást rejtettünk el ebben a sötét földszinti lakásban

szucsadam 2024 február 18.

Belvárosi társasház, belső udvar, földszint. Ugye ismerős? És az első reakció is: na, ezzel meg mihez kezdjünk? Mondjuuuuuk ezt?

a4a2270_2.jpeg

Oké, ne szaladjunk ennyire előre. Belsőépítészként rengeteg ilyen lakással találkozunk, és valódi kihívást jelentenek:

  • hogyan lehet a természetes fényt pótolni?
  • hogyan lehet a különböző funkciókat úgy szeparálni, hogy ugyanakkor a tágasság érzete is biztosítva legyen?
  • hogyan lehet kialakítani teljes értékű galériát, ha nem áll rendelkezésre elegendő belmagasság? 

ke_pernyo_foto_2020-10-27_11_45_29.pngGyertek a Menőlakásom Instagram oldalára, ahol sok képet osztunk meg, és folyamatában láthatjátok a készülő projektjeinket.

Legutóbbi projektünk is egy ilyen lakás volt. A klasszikus alaprajzi elrendezés (konyhába nyíló bejárat, mögötte fürdőszoba, mellette egy szoba) annyiban volt más, hogy itt adott volt még egy plusz szoba, aminek viszont csak egy - ugyan viszonylag tágas - lichthofra nyílt ablaka.

ke_pernyo_foto_2024-02-18_10_04_43.png

img_0037.jpg

img_2216.jpg

img_1171.jpg

Amit gyorsan tenni kellett: megszűntetni a határoló falakat, hogy több fény jusson a lakás minden szegletébe, illetve a tágasság érzete is meglegyen.

ke_pernyo_foto_2024-02-18_10_04_48.png

a4a2219.jpeg

a4a2240_3.jpeg

a4a2249.jpeg

a4a2255.jpeg

A vendégháló – fontos szempont volt, hogy legyen ilyen – az ilyen típusú átalakításoknál megszokott módon a fürdő fölé került. Sajnos a belmagasság nem engedte meg állógaléria kialakítását, csak a fekvőhely került a fürdő fölé. Egy alacsonyabb beépített szekrénynek is lett így hely, amely egyúttal a villanybojlert is magában rejti.

a4a2296.jpeg

a4a2278.jpeg

a4a2345.jpeg

Az ilyen típusú megbízások jellemzően kis költségvetésű projektek szoktak lenni. Jelen esetben szerencsénk volt: a tulajdonos nem sajnálta a pénzt, igényes anyagokkal és berendezési tárgyakkal tervezhettünk, és számos okosotthon funkció is beépítésre került.

a4a2240_3.jpeg

a4a2331.jpeg

a4a2305-2.jpeg

a4a2306_2.jpeg

a4a2292.jpeg

A lakás színvilágát a fürdőszoba zuhany mögötti falára kerülő, “első látásra szerelem”-típusú  csempeburkolat határozta meg: így került a zöld konyhába kék csempe a munkalap mögé, így lettek kék római rolók az ablakon, és így került a fürdőszobai motívumok felhasználásával egyedi falfestés a hálószoba ágy mögötti falfelületére. (Pálinkás Mariann munkája, az ő Instagram oldalán is láthatjátok ezt a festményt).

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Pálinkás Mariann (@pamsagok) által megosztott bejegyzés

 

A színes tervet vonalas grafikává alakítottam majd írásvetítő fóliára nyomtatattam, ezen fóliák segítségével vetítettem fel a falra kontúr vonalakat, több részletben, a terv bonyolultsága és a szűk tér miatt volt erre szükség. Majd kontúron belül maradva elnagyoltabb ecsetvonásokkal a tervhez hasonló szín tónusokkal felfestettem a kompozíciót, illetve az eredeti tervhez képest kissé változtak az arányok, így kiegészítettem, hogy kellően arányos, ritmusos és változatos legyen a kész festmény. Eredetileg  50 órára terveztem, de voltak lassabb létrás napok, vagy épp elakadtam egy egy részlet továbbgondolásánál. Közel 80 munkaóra alatt készült el végül.

Az aljzatszigetelés fölé elektromos padlófűtés került, és a manapság  egyre népszerűbb okosotthon-funkciók vezetékezése is kiépítésre került:

  • vezérelhető fűtés
  • áram- és vízfogyasztás követése (vízfolyás érzékelő)
  • bejárati ajtózár vezérlése
  • sütő (automatikus lezárás)
  • tűzjelző
  • mozgás- / nyitásérzékelő
  • elektromos padlófűtés. 

A kivitelezés során a tulajdonosok végül úgy döntöttek, hogy inkább értékesítik az ingatlant, de a befektetett figyelem és igényesség nem veszett kárba: pillanatok alatt sikerült vevőt találni a lakásra.

Utána fotók: Heni Pálfi

untitled.jpg

Annabella az Én Menő Lakásom tervezője. Keress minket, ha neked is van felújításra váró lakásod, és szeretnél átverések nélkül együtt dolgozni megbízható szakemberekkel, akik végig fogják a kezed az úton. 

süti beállítások módosítása