Titkos ajtóra bukkantunk egy felújításon, nem hiszitek el, mint csináltunk vele

szucsadam 2023 szeptember 12.
Mindig tiszteltem azokat az embereket, akik ismerték a mértéket. 

Akik nemet mondanak a második felesre, ha már egyébként is jól érzik magukat. Akik csak akkor esznek desszertet, ha megették a főzeléket is. Akik képesek a hülyéket magázva elküldeni a fenébe.

És most van még egy példám. Mind közül a leghihetetlenebb példám. Eszter, csapatunk aranykezű tervezőjének esete.

Nézzétek ezt a képet:

atjaro_a_titkos_helyisegbe_ma.png

Amit láttok, az egy diákapartman. Eszter tervezte, egy hihetetlenül összetett munka volt, ahol egy nagy lakásból öt apartmant varázsolt minden köbcentimétert kihasználva, egy csoda, és hamarosan be is mutatjuk nektek. De most nem erről akarok beszélni.

Arról szeretnék beszélni, hogy mi történt, amikor az egyik falról elkezdték leverni a vakolatot, hogy a nyerstégla maradjon látszó felületnek, és egyszercsak kiesett a falból egy féltonnás vakolatgóc. Azért ilyen hatalmas, mert a falban volt egy besüllyesztett rész: egy AJTÓNYÍLÁS. 

a_tja_ro_a_titkos_helyise_gbe_img_20190602_102346.jpg

ke_pernyo_foto_2020-10-27_11_45_29.pngMég több képet szeretnél látni a lakásról? Kövesd az Insta fiókunkat, ahol láthatjátok a készülő lakásokat, előtte-utána fotókkal is.

Az ajtónyílást a vakolat mögött lefalazták.

Kimentünk a folyosóra, és elkezdtünk számolni. Megnéztük a szomszédnak meddig tart a falhoz legközelebbi szobája, hol a válaszfal… és úgy számoltuk, hogy több méter differencia adódik. A lefalazott ajtónyílás mögött tehát egy kábé nyolc négyzetméteres helyiség rejtőzik. 

Mit lehet ilyenkor tenni?

Nyilván egyértelmű a válasz, hogy áttörni a falat, és felfedezni ezt az izgalmas titkot. Ha pedig felfedeztük, hozzáillesztjük a lakáshoz, felújítjuk, és van egy plusz helyiség. Csakhogy van egy bibi: a lakás nem a miénk. És arról meg végképp nincs fogalmunk, hogy a titkos helyiség jogilag kihez tartozik. Nincs felhatalmazásunk betörni semmit, nincs felhatalmazásunk rejtett átjárókat kibontani, kincseket keresni, nyomozni, Indiana Jones-t játszani. A tulajdonos pedig úgy gondolta, nem rá tartozik az elfeledett szoba (ő anélkül vette meg a lakást, így nem az övé), így aztán

a titkos helyiség érintetlenül maradt, és mi is ráburkoltunk. 

Ez a profi hozzáállás. Ez a mértéktartó hozzáállás. Mégis, azóta sem hagy nyugodni, hogy mi van a fal túloldalán. Mi lehet ott?

Ki falazta be? És miért?

Úgyhogy ez a poszt pontosan úgy ér véget, hogy:

Titkos ajtóra bukkantunk egy felújításon, nem hiszitek el, mint csináltunk vele: SEMMIT.

Igazán sajnálom, ha nem lett így teljes az estétek. Nekem is van hiányérzetem.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Eszter - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Tanácsadásban, lakásvásárlás előtti átnézésben is segítünk.

Az összes falat kibontottuk ebben a 33 négyzetméteres csodalakásban

szucsadam 2023 augusztus 22.

Tervezők számára ritka alkalom, hogy egy átalakítás során maradéktalanul tudják érvényesíteni elképzeléseiket, ezért Annabella és Tamás különös izgalommal láttak neki egy befektetési céllal vásárolt, 33 négyzetméteres lakás felújításának a VII. kerületi Barát utcában, amit a köznyelv csak “kispozsonyi”-nak nevez. A rövid, fákkal övezett kis utcában Bauhaus-jellegű házak sorakoznak, erről a sajátságos, zárványszerű mikrokörnyezetről az Egy nap a városban blogon írtunk néhány évvel ezelőtt.

utcakep.jpg

A felújítandó lakás sajnos egyáltalán nem hozta azokat a benyomásokat, amikre számítanánk egy ilyen utcában. Az elmúlt évtizedek sokszor igénytelen átalakításai és szükségmegoldásai erős nyomokat hagytak rajta, és látszott, hogy nagyon régen foglalkoztak vele. A konyha valójában egy kis lyuk volt, aminek nagy részét leginkább egy mosogató tette ki.

Sötét csigalépcsőn át budapesti álomotthonba

Eszter M. 2023 augusztus 16.

Szűk udvar, keskeny csigalépcső, első emelet, sötét lakás. A lakáskeresők rémálma. Eladni szinte lehetetlen. A vevők messze elkerülik, pedig a lakást szinte utánuk dobják, különösen, mert ebből a típusból Budapesten turkálni lehet. 

img_20180324_121451.jpg

Lehet, hogy mazohista vagyok, de épp az ilyen lakások vonzanak a legjobban. A belsőépítészet egész fegyvertárát lehet felvonultatni, hogy a végeredmény a tulajdonost levegye a lábáról, és a lehetetlennek tűnő feladatból győztesen kerüljünk ki. Ez nekem is mindig nagy sikerélmény.

Az egyik legszebb kihívás ez: tragikus helyzetből emelni fel a lakást sötétből világosba, szűkből tágasba.

Úgyhogy amikor egy reményvesztett megkeresést kaptam (pont egy ilyen lakás tulajdonosa keresett meg minket), fellelkesültem. „Elképzelni sem tudom, miképp lehetne élhetővé tenni ezt a szörnyű lakást”, hallgattam őt, de nekem már ekkor a végeredmény járt a fejemben.

Így válik egy egyszerű lakásfelújítás horrorsztorivá

Domsa Mihály 2023 július 19.

Nem, ezúttal nem egy felújító csalta lépre a gyanútlan háztulajdonosokat. A felújítók ugyanis ezúttal mi vagyunk, azonban egy lakásban olyan rettenetes gányolásokra bukkantunk a bontásokat követően, amik miatt a felújításból egy pénznyelő szörnyeteg lett. A vége persze ennek is jó lesz: a lakás nem életveszélyes többé…

A ház a Gellért-hegy lábánál van, a Gellért-fürdő közelében. A hegynek márgás-agyagos talaja van, így az ide épített házak rendre csúsznak lefelé, ebben nincs nagy különbség közöttük. Oké, talán túlzás azt állítani, hogy mind, de az elmúlt nyolc évben építettem itt néhány lakást, és bizony kivétel nélkül mindben megjelent ez a probléma. 

Nem baj, szeretjük ezt a környéket, repedjen picit, ha annyira akar!

Ezen a házon azonban extrém sok a repedés. Száz éves már, mégis indokolatlanul sokat mozog ez a ház. Sebaj, belekezdtünk a felújításba, és a bontások-építések, szigetelések, megerősítések során aztán szépen lassan fény derült a csúszkáló hegyoldalon kívüli az újabb, ennél is nagyobb problémára: 

a teherhordó falakba meggondolatlanul nyitott új átjárókat találtunk, valamint előkerült egy alap nélküli pillér, na meg néhány átfúrt, átvágott boltív. 

image1_1.jpeg

Az épületmozgások miatt kicsit szétcsúsztak a poroszsüveg födém vasgerendái is, így vészesen kiegyenesedtek a valaha finom ívet formázó téglasüvegek is, elvesztve ezzel lényegüket: a teherhordó képességüket.

Nem volt mit tenni: rettenetes acélmunkába kezdtünk, és ahogy elkészültünk egy feladattal, jött a következő. Egyre csak bővült a megerősítendő részek sora, így a sok acélszerkezet miatt mostanára egy valóságos hibrid jött létre: a régi téglaépületben egy acél korpusz viseli a terhek egy részét. Hónapok óta zajlik már az óvatos és alapos munka, és a napokban újra felfedeztünk egy megoldandó problémát.

image2_1.jpeg

image3_1.jpeg

image4.jpeg

image0_1.jpeg

A lakás korábbi fűtéskorszrűsítése során a falikazán telepítését végző szakik mindenféle feltárás nélkül átvésték az egyik olyan boltívet, amelyik amellett a szintén átalakított ablak mellett van, amelyiket ugyanilyen hozzáállással bővítettek kétszer szélesebbre. 

Kész őrület! 

Így aztán persze, hogy gyorsan és olcsón készült el a munka, a többi meg nem számít. Most aztán locsoljuk rá a pénzt és a végtelen időt. Hála a rutinos statikusoknak, a felkészült értő lakatosnak és a kitartó, kedves megbízónak hamarosan elkészülünk és végre kezdődhet a felújítás. Amiért valójában jöttünk.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Misi - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Tervezésben, tanácsadásban, lakásvásárlás előtti átnézésben is segítünk.

Kádár-kockából high-tech álomotthon

szucsadam 2023 február 22.

Ritka, de nem példa nélküli pillanat, hogy egy Kádár-kockának állunk neki, olyan azonban még biztosan nem történt velünk, hogy a tulajdonosnak ennyire nagyszabású tervei lettek volna az épülettel. De ez a két körülmény végül olyan kalandot jelentett nekünk, amit muszáj megmutatnunk - még akkor is, ha egyelőre nincs teljesen kész az épület, és a lakberendezés is csak alig kezdődött még el.

Mindenki látott már Kádár-kockát belülről? Csukja be a szemét, és képzelje el. Most nyissa ki, és tessék:

img_6144.jpg

img_6191.jpg

img_6152.jpg

Az alapanyag tehát nem túl eredeti, mondhatnánk, hogy éppen az eredetiség nélküliségében rejlett a vonzereje. Annak idején. Kábé ekkor volt a mélypontja:

Sablonos újépítésűből izgalmas álomlakás

Tekla F 2023 január 12.

Ez a lakás jó példája annak, hogy mit lehet kihozni a tömegesen épülő új lakóházak átgondolatlanul és elszabottan kialakított alaprajzaiból. 

10a.jpg

10_8.jpg

1_19.jpg

13_6.jpg

9a.jpg

A tulajdonos azzal keresett meg, hogy szeretné a segítségemet kérni abban, hogy a be nem rendezett, újonnan vásárolt lakását, otthonává alakítsuk. A falak helyzete, az elektromos kiállások, vizes blokkok, burkolatok adottak voltak.

Ausztriából hazajáró családnak terveztünk egy kiskörei álomházat

szucsadam 2022 november 21.

A ház tulajdonosai imádják a Tisza-tavat, látták, micsoda biciklis paradicsom ez a környék, és szerettek volna itt egy vendégházat kialakítani - egyrészt nyilván a vendégeknek, másrészt kicsit talán maguknak is. Bár Ausztriában élnek, gyakran látogatnak haza, szeretnének a természet szépségeiben gyönyörködni, illetve ugyanezt szeretnék megmutatni másoknak is.

Különböző hangulatú szobákat szerettek volna, illetve egy közös konyhát és étkezőt. Csak stylingot kértek, vagyis gyorsan kellett látványos változásokat elérni, ami Ildinek és Andrisnak nagyon jól megy. Nyilván szeretnek ők is belemélyedni egy munkába, de a home staging ugyanilyen jól áll nekik.

Végül a három különböző hangulatú szobát kék, zöld és színes nevekkel illettük a végére, a benne található, uralkodó színek miatt.

Ez a kék:

_pix0003.jpg

_pix0065.jpg

_pix0038.jpg

_pix0111.jpg

_pix0118.jpg

A zöld:

_pix0111.jpg

_pix0183.jpg

_pix0224.jpg

_pix0316.jpg

És a színes: 

_pix9717.jpg

_pix9931.jpg

_pix9908.jpg

_pix9842.jpg

_pix9976.jpg

_pix9818.jpg

Az étkező és konyha:

_pix0429.jpg

_pix0464.jpg

_pix0524.jpg

_pix0434.jpg

_pix0512.jpg

_pix0514.jpg

Valamint egy emeleti társalgó:

_pix0329.jpg

_pix0354.jpg

ke_pernyo_foto_2020-10-27_11_45_29.pngMég több képet szeretnél látni a lakásról? Kövesd az Insta fiókunkat, ahol folyamatában láthatjátok a készülő projektjeinket, előtte-utána fotókkal is.

A kék szobában festett a fal, a másik kettőbe tapétát rendeltünk. Mivel igény volt egyes bútorok megtartására, így a bőrhatású kanapé a kék szobában és a színes szobában a két fotel nem új beszerzés, minden mást úgy választottunk meg, hogy passzoljanak a környezetbe.

A fürdőszobákban érhető tetten a legnagyobb, egységnyi forintra vetített változás. Itt a szaniterek maradtak, sőt a csempe is, amit lefestettek a tulajdonosok. Nem mondjuk, hogy mindenhol javasoljuk ezt a megoldást, de ha szorít az idő, és le akarjuk faragni a költségeket, ez lehet egy út.

_pix0549.jpg

_pix0612.jpg

_pix0624.jpg

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Ildi és Andris - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Tanácsadásban, lakásvásárlás előtti átnézésben is segítünk.

Hogyan lesz egy másfél négyzetméteres lyukból egy fantasztikus fürdőszoba?

Tekla F 2022 október 11.

Tervezőnk, Tekla most alakítja ki a saját otthonát, amiről korábban már írtunk. Közben épül a ház, és elkészült a fürdőszoba is, ami talán a legizgalmasabb átalakuláson megy át az egész házban. Ebben a posztban lépésről lépésre végigkövethetitek a munkafolyamatokat, vele együtt átélhetitek a felújítás tulajdonosi lelkivilágát (ami mindig így alakul) - csüggedés, csüggedés, csüggedés, szívdobogás, öröm. Van tovább is, de arról később... Az alábbiakban Tekla posztját olvashatjátok, erről a fürdőről:

3a.jpg

Mikor megvettük a házat, a fürdőszoba 1,5 négyzetméteres volt, a zuhany olaszosan, az egész fürdőt kitöltötte. Szerettem volna, ha a fürdőszoba kertkapcsolatos, így a lakáson belüli helyzetén nem akartam változtatni.

Eredeti és tervezett alaprajz:

alapr.png

A hellyel spórolni kellett, így a használhatósági követelményeknek megfelelő minimális méreteket vettem figyelembe a fürdő hosszának meghatározásakor, ami az alábbi módon alakult: 80 cm a zuhanynak, 80 cm a WC-nek, 60 cm a mosdónak és 5 cm biztonsági ráhagyás. 

A zuhanyból nyíló ajtó egyenesen a kertbe vezet, ennek praktikus okai, hogy a kutya egyből mehet a zuhanyba, mielőtt sáros lábbal végig trappol a lakáson. Illetve nyáron, egy kinti zuhany élményét idézve, akár nyitott ajtónál is lehet zuhanyozni például napozás közben.

ke_pernyo_foto_2020-10-27_11_45_29.pngMég több képet szeretnél látni a lakásról? Kövesd az Insta fiókunkat, ahol folyamatában láthatjátok a készülő projektjeinket.

A törölközőszárító a zuhanyszettel szemközti falra került, itt már elég messze van ahhoz, hogy ne menjen a törölközőkre a víz. A vízóra a wc fölé került, mert mindenképp szerettem volna eltakarni, így ide egy polcot terveztem, amire raktam egy képet, hogy ne látszódjon a szervizajtó.

A tervezés után elkészítettem a látványterveket is a fürdőhöz.

1_3.png

Ezután végre belekezdtünk a felújításba.

A bejárati ajtót átraktuk a ház másik oldalára és a falnyílást befalaztuk.

2_2.png

A fürdő eredeti falát kivertük és kibővítettük. 

Mikor leszedtük a régi álmennyezetet, lejött vele együtt a stukatúra is, és rádöbbentünk, hogy a konyha és a fürdőszoba fölött a födém szerkezete elkorhadt pallókból és faágakból van összetákolva. Ez a része a háznak utólagosan lett hozzátoldva valamikor a 60-as években, úgy látszik elég alacsony költségvetésből.

3_1.png

Azt hiszem ez volt a lelki mélypontja a felújításnak, de nem adtuk fel, leszedtük a nádszőnyeget a plafonról, borzasztó munka volt, közben hullott a por az arcunka és majdnem megfulladtunk, így elengedhetetlen volt a speciális védőfelszerelés.

5_16.jpg

Miután végeztünk, egy ács megerősítette és helyrepofozta a födémet. Felkerült az álmennyezet tartóprofilja is. Megvolt a víz- és villanyszerelés, már csak a falakat kellett valahogy kiegyenesíteni.

6_20.jpg

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldásnak a gipszkarton tűnt, így egy nap alatt csodaszép egyenes falaink lettek.

received_935396957154696.jpeg

Mikor ezzel megvoltak, befejezték az álmennyezetet, felkerült egy réteg festék és jöhetett a burkolás.

7_10.jpg

Itt éreztük először, hogy egyszer talán be fogunk tudni költözni.

És végül elkészült a fürdőszobánk!

112.jpg

111.jpg

114.jpg

115.jpg

113.jpg

Egyébként ő nem örül annyira a kertből megoldható közvetlen fürdési lehetőségnek, mint én:

121.jpg

 

Kezdet, látványterv és végül a megvalósult fürdőszoba:

222.jpg

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Tekla - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Tanácsadásban, lakásvásárlás előtti átnézésben is segítünk.

Nyertest hirdetünk a MagNet Bankkal közös jótékonysági akciónkban

szucsadam 2022 szeptember 14.

Július végén hirdettük meg, hogy a MagNet Bankkal közösen jótékonysági akciót hirdetünk. Ebben az volt az érdekes, hogy az egész ügy nem is ennek indult, de egyszerűen ahogy haladtak a tárgyalások, a MagNet és az Én Menő Lakásom csapata is valahogy ebben látta a legjobb közös munkát. Segíteni másoknak.

Azóta rengeteg minden történt. Először is sokan jelentkeztek emailben, leírva azt, hogy milyen módon tudnánk jól elkölteni náluk ötmillió forintot. Csaba videója alatt is sokan kommenteltek, tippeket adva nekünk olyan szervezetekre, ahol a pénzhiány miatt esetleg épp egy ilyen segítség jönne jól. Végül egy 23 nevezőből álló listát néztünk át, és vizsgáltuk meg minden esetben, hogy hol lehet optimális a mi megjelenésünk.

A szavazatok alapján kialakult egy shortlist. Ebben a Hungária Általános Iskola és Kollégium hálószobái, a BMSZKI Rákosszeg park Családok Átmeneti Otthona, a dél-pesti régió hátrányos helyzetű gyerekeivel foglakozó Kompánia és a a feleslegessé vált értékek megfelelő helyre szállításával foglalkozó Adománytaxi is szerepelt. Bármelyiküknek szívesen segítettünk volna, ahogy a teljes lista valamennyi nevezője megérdemelné, hogy több pénzből gazdálkodva többet segíthessenek. Mégis kellett egy nyertes.

Végül arra jutottunk, hogy a nyertes a

BMSZKI Rákosszeg park Családok Átmeneti Otthona,

ahol egy használaton kívüli alagsori helyiségből varázsolunk valami olyat, ahol a családok otthonosabban érezhetik magukat életük egy olyan szakaszában, amikor minden segítségre szükségük van.

Ezenkívül kiderült, hogy a jótékonyság nagyon is ragadós. A projekt hírére több felajánlás is érkezett a felhasznált anyagokra és médiaeszközökre, valamint a kivitelezők közül is többen jelezték, hogy nem fogadnak el munkadíjat. 

magnet_logo_copy.png

Nemsokára jelentkezünk a részletekkel, egyúttal köszönjük a MagNet banknak, hogy beindította ezt a folyamatot, nagylelkű ajánlatuk dominóhatást indított el. A bank KAP programjában egyébként mindenkinek lesz lehetősége segíteni, aki most kimarad :)

Két hét alatt álmodtunk luxusszállodai lakosztályt ebből a kislakásból

szucsadam 2022 augusztus 03.

István egy 2015-ben már felújított, Airbnb-n kiadott lakásához hívott minket. A lakást kis büdzséből újították fel az öröklés után, és a bérbeadós oldalon sokszor „cozy” jelzővel illették a szállást, ami felér egy udvarias bírálattal. Valami legyen nagyszerű, semmint cozy, ugye. A cél: olyan legyen, mintha egy elegáns hotelben lennénk.

Nézzétek csak, ilyen lett:

_pix9179.jpg

És ilyen volt:

vvvletoltes.png

István azt a cikket olvasta az oldalon, amiben egy lakás élhető tereinek megnöveléséről írtunk. Arról, hogy miként lehet érzetre sokkal nagyobb a kis lakásunk, és miért érdemes ehhez szakértő segítséget hívni, és nem mindenből kicsit bepakolni. És a sok rózsadombi villára szakosodott belsőépítész mellett kihívott minket is, és végül megrendelte a terveket Ilditől és Andristól. 

A tervek elkészítése a kezdést követően két héten belül megvolt. Ez annak köszönhető, hogy István változtatás nélkül elfogadta a javaslatainkat.

_pix9276.jpg

_pix9211.jpg

_pix9140.jpg

_pix9329.jpg

ke_pernyo_foto_2020-10-27_11_45_29.pngMég több képet szeretnél látni a lakásról? Kövesd az Insta fiókunkat, ahol folyamatában láthatjátok a készülő projektjeinket.

A falon látható léces megoldástól, és a visszafogott, elegáns színektől a hálószoba olyan lett, mintha az idők kezdete óta itt és így állna, várva az itt lakókra. Itt sok bútor megmaradt a régi lakásból, ahogy menet közben szűkült a büdzsé, és a betervezett bútoroknak csak egy részét vásárolta meg a tulajdonos (eredetileg egy jóval nagyobb méretű, fekete-fehér képet, magas, kárpitozott fejtámlájú ágyat, új éjjeliszekrényeket terveztünk a hálószobába). De így is eléggé szembetűnő a változás. Semmi cozy!

A panelek a folyosón is folytatódnak, ezzel pedig az egész lakáson végiggyűrűzik az elegancia, amit egy karakteres padló tesz még feltűnőbbé. 

_pix9455.jpg

_pix9466.jpg

Az üveges gardróbajtók növelik a teret és a fényt, és végül belépünk ide:

_pix9429.jpg

ke_pernyo_foto_2020-10-27_11_45_29.pngElindítottuk a Menőlakásom Insta fiókot, ahol sok képet osztunk meg. A lakásról több előtte-utána képet találhattok majd a következő hetekben.

A méregzöld konyha ötletét a tulajdonos szerencsére szintén azonnal elfogadta, ehhez egy bécsi IKEA-kört tettünk pluszban, de ezzel szerintünk egy nagyon szép hangsúlyt kapott ez a korábban kissé elhanyagolt helyiség.

Ilyen volt:

vvv13.jpg

István tudta, hogy velünk szeretne dolgozni, és tudta, mire vagyunk képesek. Részletesen elmondta, hogy mit szeretne, és közösen meghatároztuk a tervezés irányait. Amint azonban már ezt kiválasztottuk, szabad kezet kaptunk: István bízott abban, hogy a végeredmény csodás lesz. Könnyű volt vele dolgozni, és ez meg is látszott a folymaat időigényén: sokkal gyorsabban megkaphatták a kivitelezők a rajzokat, ami alapján dolgozhattak, a végeredmény pedig egy koherens, letisztult, szép lakás lett.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Ildi és Andris - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Tanácsadásban, lakásvásárlás előtti átnézésben is segítünk.

"utána" fotók: Molnár Alida

süti beállítások módosítása