Úgy eldugtuk a hálószobát ebben a lakásban, hogy a látogatók meg sem találják

szucsadam 2021 április 29.

Mélyen eltemetve mindenkiben él a gyermeki vágy, hogy a lakásában legyen egy elrejtett szoba, amit csak az közelíthet meg, aki ismeri

A TITKOT

Parásabbak ilyen megfontolásból pánikszobát alakítanak ki, mások elhúzható szófa alatti, föld alatti gardróbot építenek a házuk alá (de most komolyan). 

Tekla viszont egy beépített szekrénybe rejtett hálószobát tervezett.

1_1.png

3_16.jpg

Ugye, hogy nem látszik? Pedig ott van, a tükör mögött.

Persze Tekla fejében nem annyira Narnia járt, amikor ezt megtervezte, sokkal gyakorlatiasabb oka volt, hogy ezt javasolja a tulajdonosoknak. Minket eleve csak lakberendezésre hívtak ebbe az újépítésű lakásba, így a falak elrendezésére, burkolatokra nem volt ráhatásunk. A hálószoba ajtaja viszont valahogy nem stimmelt: elfért ugyan a franciaágy mellett a nyílási út, de csak éppen. Ettől pedig a hálószoba kissé szűkösnek tűnt.

alaprajz-reszlet.jpg

A hálószoba előszoba felőli oldalára viszont egy tükrös beépített szekrényt terveztünk. Ott, ahol a hálószoba bejárata volt, ki kellett volna hagynunk a tükörajtókat, hogy egy beugró után eljussunk a hálószobából teret lopó bejárati ajtóig. Ez pedig már kétszeres pazarlás.

Íme a mostani állapot (a befelé nyíló ajtó kikerül):

2.jpeg

Úgy döntöttünk, hogy miért hagyjuk ki a helyet az ajtónak? Miért ne hozzuk ki az ajtót a beépített szekrény vonaláig? Igaz, hogy így kevésbé hangszigetelt megoldást kapunk, de ha ez nem probléma, akkor az előszobára nyíló dupla tükrös ajtó kiválthatja a szobaajtót. Így tettünk.

Tervezőnk, Tekla így megvalósíthatta a bennünk élő gyermek álmát: rejtett szobát alakított ki. Mögötte nem Narnia van ugyan, te hatalmasakat horpaszthatunk az ágyon, ami majdnem van olyan jó, mint Középfölde, pontosabban Zengerd illetve Jumanji.

ke_pernyo_foto_2020-10-27_11_45_29.pngElindítottuk a Menőlakásom Insta fiókot, ahol sok képet osztunk meg, és folyamatában láthatjátok a készülő projektjeinket. Kövessetek ott is.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Tekla - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Eladó lakásod értékesítésében is tudunk segíteni, csak prémium eladó lakásainkat itt találjátok.

Így lehet egy nagy lakásból öt csodás apartmant varázsolni

szucsadam 2021 április 06.

Nem először tervezünk diákapartmant a megrendelőink részére, sőt úgy látjuk, a rövidtávú kiadás mellett ez az a terület, ahol a lakásunk befektetési céllal történő kihasználása elég hatékonyan megvalósulhat. Jelen esetben egy L alaprajzú, 111 négyzetméteres belvárosi lakásból kellett kialakítani két komplett garzont előszobával, hálórésszel és fürdővel, valamint három önálló fürdővel rendelkező szobát, amikhez egy közös konyha társul.

Nem hangzik könnyűnek, igaz?

Abban a szerencsés helyzetben voltunk ebben a tervezési folyamatban, hogy a tulajdonos nem akarta a lehető legdögösebb, egyben a legolcsóbb megoldásokat összekombinálni. Hajlandó volt költeni arra, hogy ami készül, az inkább legyen kicsit drágább, de egyedi és szép. Elmondta, hogy a butikhotelek tetszenek neki, így szívesen venné, ha találnánk egy tematikát, amire az öt lakóegységet felfűzhetjük.

05_img_20200906_121935.jpg

12_img_20200906_122708.jpg

10_img_20200906_122744.jpg

04_img_20200906_124351.jpg

15_img_20200906_133051.jpg

18_img_20200906_122052.jpg

17_img_20200906_114207.jpg

21_img_20200906_130128.jpg

Sokat törtük ezen a fejünk, és végül a festészetet választottuk szervezőelvnek. Az öt lakóegység így végül az alábbi hangulatokat célozta meg: Klimt, Miro, Pop Art, Flat Art, Op Art. A lakrészek alap színvilága azonos, mint ahogy a padló és a berendezési tárgyak is, így a falon található képekkel tudtunk csak operálni. Ebben a posztban csak az első, 19 négyzetméteres garzont mutatjuk meg, ami az op art irányzatot célozta.

25_img_20200907_115408.jpg

27_img_20200907_115512.jpg

22_img_20200906_124322.jpg

Eredetileg Vasarely képei is helyet kaptak volna ebben a lakásban, de nem találtunk a neten olyan felbontású verziókat, amiket bátran kinyomtathattunk volna. Így máshonnan vásároltuk meg az alkotásokat, amiket aztán helyenként kiegészítettünk egy színes felülettel, hogy oldjuk picit a szigorúságukat.

Ebben a lakásban külön érdekesség, hogy ide nem jutott ablak, így maga az ajtó szolgálja a fényáteresztés lehetőségét. Ennek megfelelően fóliát tettünk az üvegajtóra, de helyenként, hogy ne legyen az embernek dunsztosüveg-érzete, a fólia hiányai kiengedik a lakásból a tekintetünket is. 

ke_pernyo_foto_2020-10-27_11_45_29.pngElindítottuk a Menőlakásom Insta fiókot, ahol sok képet osztunk meg, és folyamatában láthatjátok a készülő projektjeinket. Kövessetek ott is.

A diákapartman így készült egyébként: egy alapos pucolást követően odaképzeltük, majd felvázoltuk az egyes lakrészeket:

07_vm61_szerecsen_apartman.jpg

Majd elkészültek a zártszelvényből épített keretek, amikre jöhettek a dupla, hangszigetelt gipszkarton-lapok. Olyan hangszigetelést értünk el, hogy még akkor sem zavaró az egymásmellettiség, ha a hálógalériák valahol egymás mellé kerültek, a fal két oldalára.

12_img_20190624_120107.jpg

Itt pedig látszik, hogyan oldottuk meg, hogy minél jobban kihasználjuk a galériára való feljutás alapterületét úgy, hogy a maximális tárolókapacitást kapjuk alatta. Egy “felállót” alakítottunk ki, amiről "betérdelhetünk" az ágyra.

16_img_20191125_131413.jpg

@expert{{name:"Eszter", title:"belsőépítész és lakberendező", message:"Fehér holló ez az apartman, illetve a tulajdonosa az. A beruházók minél alacsonyabb befektetésre törekednek,  a létező legegyszerűbb technikai megoldásokkal, de ütős designt szeretnének, és erre szívesebben is áldoznak. A megbízóm nem így gondolkodott. Padlófűtés, klíma, minden apartmannak saját fürdőszoba, felszerelt konyha, szárítós mosógép, kávéfőző, hűtő, porszívó, mert hisz a minőségben. Jó érzés volt neki dolgozni.."}}

Nemsokára jelentkezünk a diákapartman többi tagjával, valamint egy másik diákapartmannal is, amit szintén Eszter tervezett.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Eszter - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Eladó lakásod értékesítésében is tudunk segíteni, csak prémium eladó lakásainkat itt találjátok.

Újjáépített szerelmi fészek, ahol egy váratlan trükkel tettük nagyobbá a teret

szucsadam 2021 március 10.
Nemrég elkészültünk a legújabb lakásunkkal!

Azon túl, hogy fülig ér a szánk, hozzátennénk: ez a lakás nagyon különleges, több szempontból is. Eleinte úgy volt, hogy csak egy kis home staging lenne, de amikor megláttuk a galériát, és az arra vezető, életveszélyes meredekségű lépcsőt (lásd a poszt végén az előtte-utána képeket), rögtön rábeszéltük a tulajdonost, hogy ezt meg kell rendesen csinálni. Így végül a teljes felújítás mellett döntött Ágnes.

5_14.jpg

6_19.jpg

12_7.jpg

2_15.jpg

@expert{{name:"Ildikó", title:"belsőépítész és lakberendező", message:"Már az első találkozás is lelki kapcsolódás volt a tulajdonossal. Egy csomó közös emlék, érzés került elő, kiderül, például hogy amikor én gyerekként Debrecenben a Dzsungel könyve musicalben táncoltam, Ágnes zsinórban ötvenszer nézte meg a darabot. Ez az összhang végigkísérte a közös munkát, és nagyon jól megértettük egymást. Imádtuk ezt a munkát.."}}

A tervezők konyhából a szobába nyíló kis átjárót kiszélesítették, és térelválasztóként egy igen különleges megoldást választottak. Ettől a lakás egyes terei egyszerre adnak loft és kuckó-érzést:

(Korábban egy külön posztban írtunk a megoldásról, a duplungolt 18-as furnéros bútorlapból készült lamellákról és keretről.)

A kuckó érzés nem véletlenül volt igény. A lakás története ugyanis nagyon meghatotta a tulajdonost: a korábban itt élő hölgy egy napon asztalost bízott meg, hogy a lakás bútorait elkészítse, de a munka végül valami mássá változott. Szerelem szövődött közöttük, és összeköltöztek - ide.

A szerelmi fészek hangulatot sok részleten is nyomon lehet követni. A lámpák formájában, a galéria alatti, meleg kuckóban, a képekben. Apropó képek: a lakásban látható kollázsokat a tulajdonos készítette, így lett nagyon személyes, egyben izgalmas a végső látvány. Igény volt a visszafogott afrikai-dzsungeles hangulat, a burjánzást a textileken és a képi dekoráción és egyéb apró részletekben is látszik.

A fürdőszoba korábban egyetlen nagy kád volt (lásd a poszt végén), amit egy csinos zuhanyzóra cseréltek. Érdekesség, hogy költségmegtakarítás miatt nem osztott üveget tettek be, hanem osztott üvegnek megfestett egybeüveget. Ez alig látszik a képeken.

10_5.jpg

9_7.jpg

A lakás korábban említett neuralgikus pontja volt a lépcső. Apró volt, hogy kis helyet foglaljon, de igazából nem használták ki az így felszabadult teret: egy komódot tettek a fal mellé. Ilyen volt:

dsc06716.jpg

Az új lépcső ehhez képest sokkal nagyobb alapterületet elfoglalt, de mivel gipszbetonból készült, az alatta lévő tetemes tárolókapacitás sokszorosa lett a komódnak, amit kiszorított (és később, ha igény lesz rá a tárolóhelyek miatt, egészen a főfalig hosszabbítható). 

18_3.jpg

16_2.jpg

És előállt a legfurcsább jelenség:

amikor belépünk a szobába, a nagy lépcső nemhogy kisebbé, de a korábbinál sokkal nagyobbá változtatja a teret. Pedig közben megnőtt a lépcsőn kívül a galéria mérete is.

0_4.jpg

Mert egy lakás nem attól tűnik nagyobbnak, hogy kisebb dolgokat teszünk bele. Hanem hogy megfelelő méretűt. Pont oda valót. 

A bútorok tekintetében Ildi és Andris igyekezett pénztárcabarát megoldásokat választani. Találtak megfelelő IKEA és egyáb nagyáruházas bútorokat, Etsyről származó perzsa szőnyeget. Ahol lehetett, apróságokkal feldobták ezeket (pl. Tilka kábelekkel lógatott IKEA lámpák).

20_3.jpg

23_2.jpg

22_2.jpg

21_1.jpg

Néhány előtte-utána kép:

collage1.jpg

collage2.jpg

collage3.jpg

collage4.jpg

collage5.jpg

collage6.jpg

collage7.jpg

Az egyéb kiegészítők forrása: 

Katalin Baracsi és az artKRAFT - Industrial - Design - Interior (türkiz kancsó)

Remodel (fotel és pad)

Lightingale Lamps (konyhai lámpák), 

Daruhomedecor (makramék), 

Vakum Design Shop (étkezőasztal), 

Bútorgomb (bútorgombok:  konyha, galéria alatti szekrény, előszobaszekrény), 

Másképp Képkeretezés (Alek Wek portréja, El Kazovszkij plakát, kollázs a fotel fölött, kanapé fölötti fotók üvegezése - külön érdekesség, Esterházy Péter fiáról van szó, Esterházy Miklósról, nagyon kifinomult érzéke segíti a különböző stílusú képek köré a keret megtalálását)

Kippkoppdesign (bordó eukaliptusz). 

kollázs inspiráció: 
artKraft Collage Studio Budapest életrehívói (Baracsi Kati, Kovacs Andrea//Kurszán, Susanna) és kollázsisztái

A lakás bérelhető rövid távra, megtaláljátok itt

"utána" fotók : Molnár Alida

ke_pernyo_foto_2020-10-27_11_45_29.pngElindítottuk a Menőlakásom Insta fiókot, ahol sok képet osztunk meg, és folyamatában láthatjátok a készülő projektjeinket. Kövessetek ott is.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Ildi és Andris - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Ha tanácsadás kell, vagy csak az építkezésben szakértő segítség, akkor is bátran fordulj hozzánk.

Ilyen, amikor el is választunk egymástól két teret, meg nem is

Andris és Ildi 2020 október 27.

A “király új ruhája” inspirálta megoldásokat sok helyen érdemes bevetni: amikor egy lakásban választanunk kell, hogy elválasztunk-e két teret egymástól, vagy egybenyitva hagyjuk őket, sokszor egyik sem tűnik jó választásnak. Egy fal útját állja a fénynek, az egybenyitott terek azonban összekapcsolhatnak egymástól különválasztani vágyott funkciókat, és a loft-érzés megsemmisíti a megrendelő kuckó-érzés iránti vágyát.

Van szerencsére egy köztes út: amikor van is fal, meg nincs is fal. A fényt átereszti, de logikailag elválaszt, a lakás látványát pedig feldobja. Mi is éltünk egy kislakásban ezzel a megoldással.

Nagyon szeretjük, amikor egy megrendelő figyelembe veszi a lakás múltját akkor, amikor kialakítja annak az új kinézetét. Ez megnyilvánulhat az eredeti, megmenthető részletek megtartásában, vagy, mint ebben az esetben, az előző tulajdonosokra való direkt reflexiókban. Ez a lakás ugyanis egy szerelmi fészek volt korábban: tulajdonosa áthívott magához egy asztalost, hogy az otthona bútorait elkészítse, de ebből a felújításból végül több lett. Egymásba szerettek, és ez lett közös otthonuk.

A mostani tulajdonos szerette volna a lakásban rejlő jó érzéseket megőrizni, a boldog fészek jelleget. Szeretett volna sok fát behozni és a kuckós , természetes érzetet visszaemelni, sőt fokozni azt rusztikus elemekkel a letisztult dizájn mellett. Az első tervek során még csak ötleteltünk, egy vízszintes és függőleges lamellarendszert dobtunk be ötletként, de erre azt a választ kaptuk: "még átgondolom".

doha_ny_lamella_k_elso_terv_1.jpg

Éreztük, hogy a tulajdonos itt még nem esett szerelembe, kerestünk tovább. Ezzel egy időben tőle is érkezett egy inspirációs kép, mire vágyik, és végül mindenki örömére megszületett a végleges verzió. 

Ami végül meg is valósult (nem végleges állapot):

120818521_529188954599429_1503284358966676508_n_1.JPG

120890081_3745640332122134_7644694046595112384_n_1.JPG

20201006_122656_1.jpg

Előtte-utána képek (a lakás még nincs kész állapotban):

elotteutana2.jpeg

elotteutana1.jpeg

@expert{{name:"Misi", title:"építésszervező", message:"A lamellák és a keret duplungolt 18-as furnéros bútorlapból készültek, amik oldalát ugyanúgy furnérral takarták el, hogy a duplungolás ne látszódjon. Fontos szempont volt természetesen, hogy a fa ne csavarodjon, így tömörfa csak úgy jöhetett volna szóba, ha hossztoldott frízből építi az asztalos, ahogy az faablakok esetében láthatjuk. Tömörfa gerendák vagy tömbösített fa nem jó, azok a beépítés után mozognak, és megszűnik a párhuzamosság. Ráadásul ezek a megoldások mind drágábbak, mint a bútorlap, aminél azonban az árért cserébe ott a kockázat, hogy valamennyi idő után mégiscsak elmozdulhatnak (ezt a kockázatot a tulajdonos felvállalta). Egyelőre nagyon stabil a szerkezet, reméljük, így is marad."}}

A lamellák a lakásban végül 770 ezer forintba kerültek, de szerintünk megérte, mert rendkívül egyedi jelleget, karaktert ad az otthonnak. A lakás hamarosan elkészül, berendezzük, és érkeznek a jó minőségű fotók.

ke_pernyo_foto_2020-10-27_11_45_29.pngElindítottuk a Menőlakásom Insta fiókot, ahol rengeteg képet osztunk meg, és folyamatában láthatjátok a készülő projektjeinket. Kövessetek ott is.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Ildi és Andris - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Ha tanácsadás kell, vagy csak az építkezésben szakértő segítség, akkor is bátran fordulj hozzánk.

Vajon mikor készül el véglegesen egy új lakás? Van egy rémisztő válaszunk, de nem kell megijedni

Annabella és Tamás 2020 szeptember 03.

Sokan kérdezitek tőlünk, miért nem mutatunk be több elkészült lakást itt a blogon. Erre általában azt válaszoljuk, hogy sokféle oka van, de a legfontosabb, hogy a lakások végleges ruhája, elkészültének dátuma végül elkezd kitolódni a megrendelők anyagi lehetőségei és igyekezete függvényében, vagy elkészül minden, de esetleg nehézkessé válik a fotózás eladás vagy bérlet miatt. 

Ettől függetlenül megnyugtatok mindenkit: létezik olyan, hogy elkészült lakás. Mi is ezzel a szóval illetjük: elkészült. Annak ellenére, hogy tudjuk, ez a szó nem pontos. Mert valójában nincs olyan, hogy elkészült lakás, csak olyan van, hogy a felújításkor tapasztalt igényeknek és élethelyzetnek megfelelő otthon. Egy pillanatkép. Lehetséges, hogy a lakás eddigi életének leginkább szemet gyönyörködtető pillanatképe, de mégsem egy végleges valami.

Hogy miért van ez így, arra példaként hoznám fel a saját lakásomat. Nem azért, mert ez lenne a felújítások királynője, egyáltalán nem. Hanem azért, hogy bemutassam, milyen kiterjedt saját élete van egy lakásnak, és hogy miként kell hagyni számára, hogy úgy cseperedjen, hogy nekünk mindig a legjobb legyen benne élni.

2007 decemberében vettem egy leválasztott, akkor már csak egyszobás, kertkapcsolatos lakást a Gellérthegyen (a lakás emeleti szobáját addigra már megvette a felső szomszédom. Szerencsémre, mert az eredeti méretű lakást nem tudtam volna megvásárolni…)

Harmadmagammal költöztem 42 négyzetméterre.

Azaz mindenképpen szükség volt átalakításra, hogy két szoba legyen a lakásban. Meg persze a lakás állapota miatt is. A tervezésnél fontos szempont volt még:

 • nevelt gyermekem csak kéthetente (de akkor egy hétre) volt velünk
 • a nappaliban családlátogatásokkor akár 4 vendéget is el kell szállásolnunk (2 személyes
  kihúzható kanapé plusz két hálózsáknyi hely a földön)
 • sok könyvünk van/volt (több mint 1500 kötet)
 • szeretnénk közvetlen kijárást biztosítani a nappaliból a kertbe (ehhez még a vásárlás előtt
  megszereztük a majdani szomszédok beleegyezését)
 • kedvenc nagyméretű (1,5*2 m) festményemnek be kell kerülnie a nappaliba
 • szükség van legalább egy otthoni munkaállomásra
 • az étkezőrésznek alkalmasnak kell lennie 8 fős családi vacsorák lebonyolítására is
 • három embernek sok tárolóra van szüksége

Ennek megfelelően az átalakítás ekkor ilyen méretekez öltött, hogy minden szempontnak megfeleljen az otthon:

dscf2018.JPG

A fenti szempontokon kívül a lakás új falainak kijelölésénél figyelembe vettük a majdan bekerülő bútorok lehetséges méretét is. Az anyagi lehetőségeink miatt már az átépítési fázisban kompromisszumokat kellett kötnünk, pl. az ablakpárkányaink is bútorlapból készültek. Az egységes hatás miatt a falba süllyesztett polcok, a konyhapult, a szekrényt rejtő hálószobai falipanel és az íróasztal lapja mind a párkánnyal megegyező bútorlapból készültek. A bútorválasztásnál az első perctől figyelembe vettük a gyermek növekedéséből adódó folyamatosan változó és finomodó bútorhasználati szokásokat: azaz könnyen tisztántartható felületeket választottunk (pl. egyszerű fenyő széket és nem egy gyönyörűséges kárpitozott design csodát), és kifizethető árú, ám kényelmes, 8-10 év múlva lecserélendő kanapét választottunk, hogy pl. egy váratlanul megjelenő grafitti a bútoron ne okozzon lelkitörést senkinek. Vicces módon visszafogott gyermekünk és barátai helyett a felnőtt vendégeink amortizálták jobban a bútorainkat.

alaprajzok.jpg

111dscf7915.JPG

111dscf9081.JPG

111dscf9196.JPG

dscf7918.JPG

Az idők folyamán a gyermek felcseperedett, kinőtte a korábbi játéksarkát, a ruhái pedig a komód biztosította helyet, így a játékpolc és a komód helyére szekrényrendszer került a napaliba, amely egy későbbi fázisban kapott volna egy író-szekreter kiegészítést a 40 cm magas elem tetején.

20180604_132444.jpg

Ez már nem valósult meg, mert szétköltöztünk és a lakás egyszemélyes élettérré vált. Az átalakuláshoz kapóra jött a korábban mindig elhalasztott tisztasági festés (11 év…) és az ezt megelőző csomagolás adta selejtezési lehetőség☺

A festés viszont ritkán jár egyedül…

11120200503_155358.jpg

20200503_162137.jpg

20200503_145752.jpg

11120200503_145349.jpg

1112_1.jpg

Az évek során megtapasztaltuk, hogy a lakás térkialakítása jól sikerült, felesleges bármilyen fal- vagy nyílászáró mozgatás a lakásban. A hálót érdemes volt a régi konyha helyére tenni, mert ez a legsötétebb és legnyugodtabb zuga a lakásnak. A konyha-étkező rész megfelelő izoláltságot adott a két szobának, amikor hárman éltünk, de most is jó érzés az itt alvó vendégeimnek, hogy kicsit távolabb alszunk egymástól. A fürdő cseppnyi, de minden benne van. Bárcsak az ajtó nem az étkezőből nyílna! De ezt egy ekkora lakásban képtelenség megoldani. A konyha pici, nemcsak hogy mindennek akadt benne hely, még három fő esetén is, hanem egyszerre ketten is tudtunk benne dolgozni! Mondjuk az asztali mosogatógép megjelenésekor komoly fejtörést okozott az addig kamrakiegészítőként szolgáló fiókok átszervezése.

A konyha-étkezőből pillanatok alatt tálalni tudok a bejárat előtti teraszon, és a nyitható asztal körül békésen elfértünk akár 8-an is a családi ebédeken (tény, hogy az járt rosszul, aki a konyha felé eső végre ült,... ) A bejárati ajtót remek ötlet volt a terasz felé nyitni, mert így amikor nyitva van, egy centit sem vesz el a lakás területéből. Márpedig márciustól októberig nyitva van.  

A nappali ablak átalakítása kitágította a szoba terét, miközben a természetet is behozta oda, és feledhetővé tette a gyermek számára, hogy a rengeteg cucc mellett már egy cserép virágot se tudtunk beszuszakolni sehová. És szeretem, hogy  bőven van pakoló helyem (még a nem látható helyeken is, pl. a konyhai lábazatban…) - bár manapság elcsodálkozom, hogy hármunk cucca is elfért anno. Tény, hogy többet selejteztem és folyamatosan, és hogy még úgy is zsúfoltabban éltünk, mint élek most egyedül. A zongorának akkor nem tudtam volna helyet keríteni…

Mi az ami nem sikerült elsőre és most javítható? Például a nappali világítása: kevés volt a mennyezeti lámpa és a könyvespolc előtti sor helye sem lett jól kijelölve, a festés előtt pedig nyugodtan lehet kaszabolni a mennyezetet. És a falakat is, hogy több konnektor legyen, vagy hogy jobb helyre kerüljön néhány, ahogy a képvilágítást is a végleges helyére lehetett igazítani. 

20200503_145752.jpg

Egyéb ráncfelvarrásra is sorkerült: csap és szétázott bútor csere a fürdőben, szegélyléc csere az egész lakásban, megrongálódott párkánylap csere. A bútorlapokból készült bútorok részleges cseréje ellen dolgozik az idő, a 11 éve kapható lapok mára már kikoptak a forgalomból. Így bár a fürdőben csak a polcot és a mosdószekrényt szerettem volna kicserélni, a vele egy falon lévő felső szekrényt is cserélni kellet az egységes látványért. A rendelkezésre álló anyagi keret miatt a mosógép tömb polcai és ajtajai megmaradtak, viszont a lehetőségekhez mérten a bútorlapok színeit igyekeztem összehangolni. Felmerült egy nagyobb, jobban beépített mosdó telepítése is, de az túlságosan beszűkítette volna a cseppnyi fürdő terét. Ráadásul én kedvelem ezt a ma már retrónak tűnő mosdóformát ☺.

1112_1.jpg

A nagyobb munkák után jön az élvezeti rész, a finomhangolás, a bútorok és tárgyak megújítása. Ezt részben már korábban elindítottam, mert tudtam, hogy egyszerre nem lesz fedezet mindenre. Az étkező székeit például az elmúlt két évben gyűjtöttem vintage vásárból, régiségkereskedésből és egy munkámból. Az asztal mögé szükség volt egy vékony falborításra, mert a családi étkezéseknél az asztal az étkező közepére kerül és a fal előtt ülők hintázásai nyomott hagynak a falon… Az egyik tervezésem során döbbentem rá, hogy a rozsdás lap a lakásom padlójával is jól mutat. - Kedvenc lakatosom viccesen jegyezte meg, hogy az elmúlt húsz évben a rozsda ellen küzdött, most meg ő gyártja azt… - A kamrapolcrendszer egy zsúrkocsival egészült ki, hogy még több tárolóhelyem legyen. A nagyobb vendégségeknél kifejezetten kézreálló a zsúrkocsi tetején kialakult minibár.

20200503_161155.jpg

A hálószoba új lámpákat kapott. A bambusz lámpát először egy éppen zárva tartó győri lámpabolt kirakatában láttam, de a lefotózott címkéje alapján rátaláltam a neten is. Az olvasólámpák az asztali lámpa (és a nappali mennyezeti lámpák) „családtagjai”.

20200503_003442.jpg

A fürdőbe új zuhanyfüggöny került, és színben vele harmonizáló pohár és szappantartó.

20200514_104252.jpg

A nappali látványa változott a legtöbbet. Igaz a funkciója is más lett, hiszen már csak egyedül élek a lakásban, egy időről-időre pár napra átlátogató kamasz gyerekkel. Így eladásra került a fentebb említett beépített szekrény és helyet kaphatott egy a neten vásárolt írókomód, és egy elektromos zongora.  A könyvespolc, a HIFI szekrény és a dohányzóasztalként funkcionáló, valamikori katonai fegyverláda: maradtak. Az egyszerű, 35 cm mély könyvespolc közel 1300 kötet könyvet nyel el (és a két soros elrendezés miatt még van egy kicsi tartaléka). Mindig jót mosolygok amikor eszembe jut, hogy milyen hosszú és bonyolult tervezési folyamat után született meg ez a végtelenül egyszerű, ám a szoba és a könyveink méretéhez és mennyiségéhez igazított bútordarab.  Megváltoztak a szoba színei is, a régiségkereskedőnél vásárolt szőnyeg és a szürke kanapé mellé élénk színű függöny és párnák kerültek. 

20200426_120008.jpg

11120200503_145349.jpg

A komódhoz egy retró széket találtam (egy kiárusításon, ahonnan darabokban érkezett haza), az áthuzatásához szükséges egyedi festésű kárpit Spanyolországból érkezett. Karfás a szék, mert amikor nem én dolgozom benne, akkor kényeztetnie kell a hosszan benne ücsörgő vendégeimet. Amíg a szék textiljére vártam (2 hónapos megrendelési idő, plusz egy egy hónapos reklamációs kör) a dekorálással foglalkoztam: hová kerüljenek az évek alatt összegyűjtött képeim, tárgyaim? Vissza kerüljön-e minden? Majd egy évig válogattam, sokáig éltem csupasz falakkal, és támasztottam nekik különböző festményeket, fotókat, hogy lássam, mit hol tudok a leginkább elfogadni (Kivétel a nagy piros kép, Hegyeshalmi László: Róma I., ami, bármerre is laktam, a kanapé felett függött, és ami végre most megkapta megérdemelt világítását). A falakon a válogatásnál elsőbbséget élveztek a személyes kötődésű festmények és objektek, amiket zömében a képzőművész barátaim és a nevelt lányom (Aknay János, Kelechi Bosco Kaycee, Dóczy Virág, Garamvölgyi Erzsébet, Haraszty Zsolt, Hegyeshalmi László, Kalapács Ildikó, Kerényi Judit, Pintér Anna, Szalay Zoltán) készített. Kevesebb dekoráció került vissza a lakásba, van ami hosszú évi pihentetés után került most újra elő. A ki nem tett tárgyak egyrészét továbbra is megőrzöm, van ami most a rokonsághoz vagy barátokhoz került, és van ami adományboltban végezte.

11120200503_145615.jpg

Természetesen egy lakás sosincs kész. Részben azért, mert - ahogy ebben a cikkben is láttuk - , tükrözi a bennünk és életünkben zajló változásokat, másrészt mert ritkán van elég anyagi fedezetünk az éppen megálmodott összes módosítás végrehajtásához. Az én fejemben is motoszkál még a konyhabútor ajtajainak a cseréje/festése, a szekrény fogantyúk cseréje, a bútorlapból készült beépített elemek legyártatása fából és egy légiesebb füles fotel. És mi miden merül fel majd még az álmaim megvalósításához vezető úton...

Így tudunk távolról lakást tervezni neked

szucsadam 2020 április 06.

Természetesen ahogy minden területet - a videós konferenciás megoldásokat leszámítva -, az építőipart, de még a tervezést is megcibálja az otthonmaradás. Mi az Én Menő Lakásomnál az első perctől, jóval a hivatalos szigorítások előtt bevezettük az otthonmaradós üzemmódot. A lakásokban a szakik dolgoztak, még mindig dolgoznak, de egyre többen maradnak otthon közülük is.

Adja magát, hogy ha a kivitelezés le is áll, a tervezésnek nem kellene. Nincs jobb alkalom arra a mostaninál, hogy KITALÁLJUK, mi lesz utána.

Persze a tervezői munka egy része is személyes találkozáshoz, felméréshez kötött, de nem feltétlenül. Ezért mi most újragondoltuk a tervezési folyamatokat, és kitaláltuk, hogy tudunk veletek együtt dolgozni úgy, hogy egyelőre nem tudunk találkozni, és nem is tudjuk megnézni a szóban forgó ingatlant sem. De mondjuk borzasztó hatékonyan tudunk üvegfalterveket készíteni a mosogatóhoz, és a teret is elég jól érezzük látatlanban is, hogy mást ne említsünk.

retro_festett_bu_torok_montage_d_1.jpg

Az alább felsoroljuk, miket kell látnia a tervezőnek ahhoz, hogy elkezdje a munkát. Természetesen a lentiek nem pótolják a személyes benyomásokat, de mivel minden bizonnyal nem kezdődik el a felújítás a járvány lecsengéséig, "garanciaként" a kezdéskor kimegyünk mindent ellenőrizni.

Szóval mi így szednénk össze, hogyan tudunk együtt dolgozni:

A" csomag - térrendezés, műszaki átalakítás

Tervezés előtt kérünk:

 • fotókat a lakásról - amennyiben már áll, nem most építik
 • méretezett alaprajzot - amennyiben nincs, segítünk, hogyan állj neki lemérni, sőt ha kell, küldünk egy lézeres távolságmérőt, és megtanítunk, hogyan használd
 • egy részletes leírást:
  • benapozottság, tájolás, emelet, kilátás
  • hol van kémény, milyen a fűtés, hol vannak a mérőórák (villany, gáz, víz), a fontosabb strangok, merre van szomszéd, kb. milyenek a válaszfalak, egyéb egyedi jellemzők
  • elképzelések, igények a leendő lakással kapcsolatban: hosszú- / rövidtáv, hányan lakják majd, főbb funkciók (pl. otthoni munkaállomás), személyes preferenciák (bidé, walk-in shower, kád, galéria, vetítővászon, egyterűség/felosztottság stb.)

felsoerdo_2_1.jpg

Amit garantálunk:

 • telefonos/videótelefonos beszélgetések
 • 15%-os kedvezmény a tervezési díjból a járvány idején kötött szerződésekre
 • a kivitelezés előtt ellenőrizzük a tervet a helyszínen (járvány lecsengése után)
"B" csomag - berendezés, hangulat, dizájn

Tervezés előtt kérünk:

 • inspirációs képeket pl. Pinterestről, és/vagy egy leírást a kedvelt stílusról. Ha nincs ilyen, szóbeli megbeszélés alapján válogatunk ki mi képeket, és te kiválasztod, melyik tetszik neked
 • telefonos/videótelefonos beszélgetések, igényfelmérés
 • fényképeket a jelenlegi állapotról

Amit garantálunk:

 • 15%-os kedvezmény a tervezési díjból a járvány idején kötött szerződésekre
 • a berendezési tárgyakat webshopon elérhető termékekből válogatjuk. Amennyiben 1 éven belül kivonják a forgalomból, díjmentesen újat keresünk. Amennyiben a tárgyak valós színe, anyaga mérete nem felel meg a webshopon megjelenítetthez képest, és emiatt vissza kell küldeni, díjmentesen újat keresünk.

A járványhelyzethez kapcsolódó különleges ajánlatunk: minden tervezési szerződés megkötése mellé ügyfeleink egy ingyenes lakberendezési tanácsadást ajándékozhatnak a jelenlegi helyzetben segítő szolgálatot végző egyik ismerősük számára, pl. egészségügyi dolgozó, rendőr, szeretetszolgálat munkatársa stb. A személyes tanácsadásra természetesen a járványhelyzet végeztével tudunk sort keríteni, kivéve, ha távbeszélgetés útján is megoldható.

ke_pernyo_foto_2020-04-06_9_25_45.png

rs19015_tz_20170313_0061-150_2.jpg

Sokat vagy otthon? Most van időd átgondolni milyen környezetben szeretnél lakni - nekünk pedig van időnk megtervezni!

untitled.jpgSzeretnéd, ha a járvány alatt megterveznénk a lakásodat? Ha te is átverések nélkül, megbízható, tehetséges stábbal végzett munkára vágysz, kattints ide.

Lakberendezés + karantén = egyedi festmények!

szucsadam 2020 március 31.

Oda valami posztmodeln képet képzeltem, valami gólyát vagy más madalat áblázoló képet

- mondta Pilátus, amikor behozták Briant a Monty Python társulat hírös vígjátékában. A megrendelői igények csúcsát, a dőzsölés maximumát akarták kifejezni a filmesek, bemutatni, hogy Pilátusnak milyen jól megy: megrendeli a trónterem képeit úgy, hogy elmondja a “lakberendezőnek”, hogy pontosan milyen festményeket rendelne meg.

A festmények megrendelése egyébként egyáltalán nem volt ritka sem akkor, sem azóta a történelemben, és valójában nem a jéghegy csúcsát jelentik. Több lakásban előfordult, hogy a lakás egészen pontosan megkövetelt bizonyos stílusú, színű vagy témájú festményeket a falra, és ilyen esetben mi meg is oldottuk, hogy olyanok kerüljenek oda. Ezt egyrészt meg lehet oldani kész művek vagy nyomatok rendelésével. Ezt is űzzük, de történetesen két tervezőnk is fest, kézzel-ecsettel meg minden, így aki velük dolgozik, nem igazán lesz problémája a beilleszthetőséggel.

Most pedig, hogy nekünk is fejtörést okoz, hogy kitaláljuk, hogyan tudunk haladni az új megrendelőkkel a karanténos időkben (nemsokára megjelenik erről szóló részletes írásunk), kifejezetten ajánljuk a dolgot. Mármint az egyedi festmény rendelését.

Egyrészt írtam már Ildi festményeiről, amik leginkább nagy, fehér falfelületeken ülnek szépen, egy kis zölddel megtámogatva. Ildiék lakberendezési stílusához passzolnak tehát, de egyáltalán nem kizárólag. Ildit is eléritek rajtunk keresztül, és rendelhettek tőle festményeket, vagy megvásárolhatjátok a már kész képeit is, itt vagy itt.

lei6tung.jpeg

after_7.jpg

4_12.jpg

f_s2euqw.jpeg

fiyqaloa_1.jpeg

oldiart_ancsa_na_l_1.JPG

oldiart_ancsa_na_l_2.JPG

Van egy nagyon ügyes új tagunk is, Tekla. Róla még keveset hallottatok a blogon, pedig már egy éve viszi sikerrel a projekteket, mára pedig stabil taggá is vált. Saját oldala még nincs mert egyelőre nem fogadott el egy portrét sem magáról, amit kitehetnénk, de mi azért reménykedünk:)

Tekla is fest. És ha megkérik, hogy egy lakásban igazodjon a körülményekhez, kaméleon módjára teszi meg azt. Itt például egy csodás Andrássy úti vintage lakást dobott fel rózsaszín és arany színű virágokkal:

img_20180211_172428.jpg

Itt meg egy diáklak falára álmodott meg Jackson Pollock és a graffitis arcok behatásaként is értelmezhető művet:

tekla_img_20180725_191030_1.jpg

Itt pedig saját festményei beillesztve lakásfotókba, a hozzájuk passzoló környezetbe:

1.png

nine-kopfer-oziflzqq0n0-unsplash.jpg

p-386-felix-8848-card-01a_1.jpg

p-404-felix-0673-eye.jpg

pexels-photo-2610269.jpg

stefen-tan-lyleim2w-cw-unsplash.jpg

Egyébként meg szuper lakásokat tervez. Szóval aki eljátszott már a gondolattal, hogy felújít, és egy megrendelt képpel a lakásában élne, szólunk, hogy

ez egyáltalán nem luxus!

Megoldható, és festéssel is foglalkozó tervezőink szívesen segtenek teljesen egyedivé tenni a lakás egyik korábban elhanyagolt falfelületét.

Ráadásul most a megrendelt festmény mellé ingyenes taláncsadást adnak arra vonatkozóan, hogyan lenne érdemes elrendezni a kép környezetét, vagyis az adott szobát, hogy a legjobban érvényesüljön a műtárgy. A tanácsadás létrejöhet online, vagy a vírus elvonulása után személyesen is.

untitled.jpgSzeretnéd, ha Ildi vagy Tekla fessen neked, vagy tervezné át a lakásodat? Ha te is átverések nélkül, megbízható, tehetséges stábbal végzett munkára vágysz, írj nekünk, kattints ide.

Felhőben dolgozó építőipari melósok. Van ilyen?

szucsadam 2020 március 13.

A járvány miatt az utóbbi időben rengeteg olyan cég néz szembe a home office intézményével, akik korábban idegenkedtek a gondolattól. Én, mint visszaeső home office-os vállalkozó, korábban pedig alkalmazott, pontosan értem a félelem okát. A menedzsment nem lát rá, ki mennyit dolgozik - amennyiben erre nem találtak ki korábban megfelelő online mérőmódszert -, az otthon maradók pedig szembenéznek a folyamatos figyelemeltereléssel, és a saját csip-csup dolgaik elintézésével. Eleinte csak kiteregetsz. Később más simán lenyírod a fövet munkaidőben. Aztán pedig bejön a procrastination, a halogatás intézménye: minden ráér majd akkor, amikor sorra kerül, de nem kerül sorra.

Ezek ellen vannak technikák, és igenis lehet akár hatékonyabb a munka otthon, mint az irodában. Akiknek kell tanácsadás benne, tudok ajánlani egy céget, írjon mailt.

Az építőipar azonban más tészta. Ki tudna vajon kifejeleszteni egy felhő-kőművest? Vagy Intel Xeon processzoron jelen lévő asztalost?

a2rg0bz_700b.jpg

via 9GAG

Misi, az építésszervezőnk már más kérdés: a járvány miatt a lakásokban az előrehaladást olyankor nézi meg, ha épp nincs senki a lakásban, és ha új ügyfeleket látogat meg, akkor a kézfogástól kezdve a cipőlevétel mellőzéséig néhány olyat kér, ami a saját és családja biztonságát növeli. Teljesen érthető: mindenki válassza ki, milyen maximális biztonság mellett tudja ellátni a munkáját, és tegyen úgy.

Az építőipari kivitelezés, a szerszámforgatás viszont továbbra is szigorúan személyes jelenlétet követelő ipar marad. Sajnos - bár ebben az esetben már inkább szerencsére - még mindig ott tart a piaci helyzet, hogy az egyik szaki levonulása után van ideje elpusztulni a vírusnak, mire megjön a másik, ha esetleg megtapadt a szétbontott lakásban. Ritkán lehet szünet nélkülire szervezni egy felújítást (itt volt tavaly egy eset, amikor sikerült).

Az Én Menő Lakásomnál azonban a szakik a felhőben vannak már egy ideje. Ez ugyan nem jelent home office-t, viszon szerintünk az is nagy eredmény, hogy képesek voltunk meghonosítani az internetet aktívan használó szakipari és egyéb munkásközösséget.

Jelentjük: mára már nagyon jól megy a dolog.

Ha valaki Az Én Menő Lakásom ügyfele lesz, és kivitelezést is kér, akkor meghívást kap egy projektmenedzser szoftverbe. Mindenki más is meghívást kap: a tervező, az összes kivitelező, akiket külön-külön megbíz a tulajdonos, és természetesen Misi, a szervező is. Szakirányonként külön táblába gyűjtjük a terveket, a kiegészítő megjegyzéseket, aggályokat. Tehát ha a festőnek kérdése van, vagy szembesül valami szokatlannal, azt fényképpel együtt a FESTÉS nevű kártyának a megfelelő részére tölti fel, és várja, hogy válaszoljon egy illetékes. A kártyák frissítését mindenki látja, aki az adott kártyára feliratkozott. Azonnal pittyen a telefonja.

Megvallom, amikor Misi elhatározta és beindította ennek a rendszernek a használatát, nem voltam benne biztos, hogy sikerülni fog. Ő sem. Misi munkáját itt szokás félreérteni: sokan azt gondolják, hogy egy hozzáértő, diplomás, határozott faszi ugyanúgy tud “lefelé delegálni”, mint egy bármilyen középvezető. Csakhogy az építőipar más: itt a szervező és a munkát elvégző ember között nincs semmiféle köztes platform. Így bármi, amit kér, annak a betartása a munkások felelőssége, és az ő munkamoráljukon múlik. Kérheti Misi azt, hogy holnaptól felhőbe töltünk mindent, de ha ők ezt nagy nyűgnek érzik a más helyen elvállalt módszerek helyett, akkor nyögvenyelősen vagy sehogyan sem megy majd a dolog. Esetleg elküldik a francba, nem szívbajosak.

silvia-brazzoduro-ysxcf6c_seg-unsplash.jpg

Évekbe telt. Évekbe telt az is, hogy legyen egy olyan szakembergárda, akik sok menőlakásban dolgoznak, és megbízhatóak, akik megértik, hogy miért fontos ez. Hogy a tulajdonosnak látnia kell, hol tart a lakása, ahogy Misinek is. Nem tudja egyesével felhívogatni minden futó projekt minden vállalkozóját, hogy ugyan meséljen a napjáról. Jön az értesítés a telefonra, és látja. Ha kérdés van, megy, és megoldja. Ha kész a munka, megy, és átveszi. Mindenki lát minden infót, mindenki tud reagálni, sokkal gyorsabb és hatékonyabb lett minden.

És ezt ennyi idő után a szakik is belátták. Sőt, ma már ott tartunk, hogy ha egy lakásról valamiért külön fotósorozat kell (“előtte” képek a blogra például), akkor a szakik szó nélkül veszik elő a ma már nem is olyan rossz kamerával megáldott okostelefonjaikat, és kattintgatnak minden nap végén.

Az OSB lapot még mindig nem mindig csavarozzák fel a lichthófba, így gyerekfej nagyságú törmelékek, időnként pedig akár fél hungarocell táblák potyognak alá a legfelső szinten tüsténkedő kollégák munkája sallangjaként, de felhőben már dolgoznak. Hosszú az út, amíg minden téren menni fog a minden percben igényes munkavégzés, de én nem adjuk fel. Ha ez a mostani sikerült, végül minden sikerülni fog.

Mire figyelj nagyon, ha beázik a tető a lakásodban?

Domsa Mihály 2020 február 20.

Természetesen, mint minden tervező-kivitelező csapat, mi is belefutunk rendszeresen beázásokba. Hallottunk is már olyan legendákat, hogy a beázás milyen veszélyes lehet, és beszakadhat a tető felettünk, de sosem hittük volna, hogy velünk történik meg a dolog. Vagyis előttünk.

A legfelső szinten található lakásban dolgozott a világ legrendszeretőbb bontócsapata. Teljesen kirámolták, csupaszra ürítették a lakást, amit úgy kell érteni, hogy még a mennyezeti stukatúr nádszövetet is leszedték (ha nem tudod, mi ez: régi bérházakban, ha felmész a csillárhoz, és benézel a kampó mellé, amin a csillár lóg, látni fogod a nádszálakat). A nádszövet felett csapos fafödémet találtunk, az egyik szakaszon pedig elég csúnya ázásnyomokra is bukkantunk.

image0.jpeg

A csapos fafödém egy nagyon masszív szerkezet. Óriási fákat vágtak ki annak idején, és a fát hosszanti irányban vízszintesen és két oldalról elvágták, a tetejét pedig úgy hagyták, ívesen, időnként még háncs is marad rajta. A háncsos rész néz felfelé, a sík pedig a lakás irányába. A szálfákat egymás mellé tették, mint a virsliket, oldalirányban pedig csapok fogták össze őket, és kész. Ez a födém a felső szinten, de ebben a házban csak ott: tipikusan az alsóbb szintek poroszsüveg födémet kaptak, és a felső emeletre tettek csapos fafödémet.

Miután csúnyának ítéltük meg a beázást, statikust hívtunk. A statikus feltette a kezeit, és azt mondta, hívjunk faanyagvédelmist, ő ezzel nem tud mit kezdeni. Miközben a következő lépést intéztük, a plafon leszakadt.

Tényleg, szó szerint leszakadt. Ez nem valami ács-szleng, egyszer még fent volt, aztán a következő pillanatban a földön. Egyik reggel erre mentek be a munkások:

image2.jpeg

image1.jpeg

Nem akarjuk elképzelni, mi lett volna, ha valaki alatta áll. Szerencsére rövidebb gerenda volt, és a fal mellett történt, de ettől még fáj.

Hogy mi történt? Valószínűleg az, hogy az itt lakó észlelte a beázást, és szólt a ház közös képviselőjének. Mivel itt a legfelső emeletről van szó, a beázás oka egyértelműen az épület tetejének hibája, így bádogost, tetőfedőt hívtak, aki felment a felső lakás fölé, és kijavította a beázás helyét az épület tetőszerkezetén.

image3.jpeg

Amin állnak, tehát a felső lakás födémjével ilyenkor nem törődnek: nem is látszik, mit okozott ott a víz, hiszen vastag salakréteg vagy föld, esetleg padlástégla van rátéve, nem lehet megállapítani a födémben okozott kárt. A munka elvégezve, kifizetve, mindenki haza. Csakhogy ha a beázás sokáig tart, és sokszor megismétlődik, akkor még az ilyen hatalmas gerendák is elkezdenek rendesen korhadni. Aminek rossz esetben az a vége, hogy a fejünkre szakadnak.

Szóval ha felső szinten vagyunk, figyeljünk erre. Érdemes feltárni a beázás helyét felülről is, és megnézni, hogyan állnak a gerendáink, mert baj lehet belőle.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Misi - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Eladó lakásod értékesítésében is tudunk segíteni, csak prémium eladó lakásainkat itt találjátok.

Budapesten ez lehet most a legjobban megtérülő ingatlanbérbeadás: a diákapartman

szucsadam 2020 január 31.

Sok Airbnb-s lakást terveztünk és kiviteleztünk az elmúlt években, igyekeztünk otthonosságot csempészni oda is, ahol ez nem volt elsődleges elvárás, de az egyik most elkészülő projektünk még ennél is izgalmasabb. És az az érdekes, hogy befektetői szemmel nézve még könnyebben is megtérülhet, mint az Airbnb-zés, pláne a hosszútávú bérlet.

A feladatunk az volt, hogy egy 100 négyzetméteres lakásból készítsünk 5 darab különálló szobát, saját wc-vel és fürdővel, valamint férjen bele egy viszonylag tágas közös tér konyhával, ahol az öt ott lakó együtt tölthet egy kis időt. Diákapartman, külföldi diákoknak.

Egy diákapartman megépítése fajlagosan drága beruházás, kis területen intenzíven beépített ingatlanokat jelent, a stagnáló Airbnb piaccal szemben azonban ez iránt nagy az érdeklődés. Igény van a minőségi, a magánszférát és a közösségi életet egyszerre biztosító apartmanokra. Vidéki diákok is választhatják kollégium helyett, de általában külföldi diákok jönnek, akik szüleikkel együtt egzotikus országnak tartják Magyarországot, ahol egy önálló albérlet sok bizonytalansággal jár. Egy helyitől kellene bérelni, miközben nem ismerik a város esetleges no-go zónáit, és a szülők is nyugodtabbak, ha ott van mellettük néhány másik egyetemista, főiskolás.

Azon a környéken, ahol a lakást átalakítjuk, a 100 négyzetméteres, felújított lakások 400-500 ezer forintos havidíjért mennek, a 30 négyzetméteres kislakások meg 130-150 ezerért. Ehhez képest egy ilyen szobáért jellemzően 400-450 eurót el lehet kérni, vagyis épp annyit, amennyit egy kétszer akkora albiért kérnek. De mondom, a kisebb diákapartman-szoba előnye a nagyobb biztonság és megnyugtatóbb, rendezettebb környezet, aztán ha fél év múlva már megismerte a várost, vagy barátja, barátnője lesz az illetőnek, majd választ önálló lakást magának valahol.

De nem csak arról van szó, hogy összezárjunk öt embert akárhogy, hiszen akkor nem kellene figyelni a dizájnra.

A helyzet az, hogy ahogy az Airbnb-s lakások esetében, úgy itt is nagyon fontos a megjelenés. Sokkal szívesebben választ egy erasmusos vagy tartósabban ide költöző diák otthonról egy szép lakást, különösen, hogy a szülei is beleszólhatnak, hol hajtja álomra a fejét a vadnak hitt Magyarországon.

Mivel bízzák meg tehát ilyenkor a tervezőt? Egyrészt hogy tegyen csodát az alapterülettel, legyen öt szoba saját fürdővel és egy közös helyiség 100 négyzetméteren. Másrészt pedig kapjon az egész egy olyan arcot, hogy ezt meglátva minden diák ide akarjon jönni. És nem ártana, ha az egész könnyen visszabontható lenne úgy, hogy az egyik szoba eltüntetésével megnőne a közös tér, Na, ezért baromi izgalmas a feladat, és óriási kihívás, amit Eszter boldogan vállalt el a csapatból.

ke_pernyo_foto_2020-01-23_16_07_29.png

Egy következő posztban beszámolunk majd az építkezés nehézségeiről és a megmutatjuk a végeredményt, a befotózás hamarosan megkezdődik.

Gyorsan összefoglalva, ez volt a kiindulás:

ke_pernyo_foto_2020-01-23_14_55_20.png

ke_pernyo_foto_2020-01-23_14_55_49.png

A statikus volt a központ. Mindent az ő szempontjainak rendeltünk alá a tervezéssel, ez alapján pedig végül megtöltöttek tíz konténert sittel:

ke_pernyo_foto_2020-01-23_14_58_15.png

ke_pernyo_foto_2020-01-23_15_21_06.png

A lakás vázát a galériák és a gipszkarton falak fémszerkezetei állítják össze. Mielőtt a gipszkarton falak és a galériák a helyükre kerültek, még lehetett egyben látni a teret, és azt, hogyan oldotta meg Eszter, hogy egy négyzetcentiméter se menjen kárba az alapterületből, sőt, egy adott négyzetcentiméternek akár dupla haszna is legyen, a galériák vagy a gipszkarton adja egyéb lehetőségek révén.

ke_pernyo_foto_2020-01-23_15_31_22.png

Folytatása következik...

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Eszter - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Eladó lakásod értékesítésében is tudunk segíteni, csak prémium eladó lakásainkat itt találjátok.

süti beállítások módosítása