Így tudod feldobni nagyon könnyen a lakás egysíkú fehér felületeit

Eszter M. 2017 június 22.

Fontos, hogy olyan otthonunk legyen, ami személyes, egyedi, ami tükröz minket. Mégis, a legtöbben nem merünk elrugaszkodni a megszokottól, és egyszínű, sok esetben fehér falak és letisztult formatervezésű bútorok között élünk.

A stencil technika egy tökéletes módszer arra, hogy megtörjük a monotóniát, és egyedivé varázsoljuk az otthonunkat.

Ez a műfaj otthon is, bárki számára elérhető, a stencilezés egyszerű és óriási sikerélményt nyújtó technika, a kezdők is csodálatos mintákat tudnak létrehozni. Nem kell más hozzá csak idő, lelkesedés és türelem. A technika lényegesen olcsóbb, mint a tapétázás és az egyéb falmatricázási eljárások, nem véletlenül olyan népszerű a "do it yourself" (DIY) műfajában.

Fogsz egy kivágott fóliát, ráragasztod a festendő felületre, majd a fólia résein keresztül fested fel a mintát. 

Fóliákat hihetetlen mennyiségben lehet készen venni többféle méretben, amivel aztán többféle felületre padlóra, betonra, csempére, falra, bútorra, textilre festhetünk. A vérmesebbek rendelhetnek is, lehet akár egyedi méretben, és egyedi mintában. A fóliák többször is felhasználhatóak, ilyen eredménnyel:

alkalmaza_si_teru_letek.jpg

Ezzel a technikával ráadásul lehetőségünk van a bútorok lecserélése nélkül egységes vizuális koncepciót végigvinni a lakáson, váltogatva a stencilezési felületeket, padlón, falon, bútoron, textilen.

Készítettem is néhány tervet, hogy lássátok, miként lehet feldobni az egyes helyiségeket a lakásunkban. Ugyanabból a fotóból indultam ki, de más és más stencilt álmodtunk rá a felületre. A különböző mintákkal áthangolhatjuk a lakást, fegyelmezettebbé vagy éppen játékosabbá, üdébbé vagy rendezettebbé tehetjük.

elo_szoba_1.jpg

elo_szoba_2.jpg

elo_szoba_3.jpg

elo_szoba_4.jpg

A színes mintához színenként más stencil kell, amit nagyon gondosan kell egymáshoz illeszteni, a fóliába lyukasztott kis passzerjelek pontos egymáshoz igazításával. De ez már csak haladóknak ajánlott.

Lássuk, mihez kezdhetünk egy dolgozósarokkal:

i_ro_asztal_eper.jpg

i_ro_asztal_koszoru.jpg

i_ro_asztal_krizante_n.jpg

i_ro_asztal_szarvas.jpg

a tervek Eszter munkái

Hogyan álljunk neki stencilezni?

Eszközök:

• Stencil fólia • festék • ragasztószalag • festőhenger • festéktartó tálca • törlőkendő

Munkafolyamat:

ci_mke_p_1.jpg
- Mielőtt nekilátnál a festésnek, papíron, papírdobozon próbáld ki a technikát, és várd meg hogy száradás után is tetszik-e a szín. A próba során rögtön szembesülsz a hibalehetőségekkel, a technológia kis időzített bombáival.

- A festendő felületet tisztítsd meg, a lényeg, hogy ne legyen poros, vagy vizes.

- Illeszd pontosan a helyére a stencilt, ha kell használj vízszintezőt, vonalzót, vagy kifeszített fonalat. Olyan ragasztószalagot használj, ami eltávolításkor nem tépi fel a felületet, a vakolatot.

- A festéktálcába öntött festék lehetőleg legyen minél sűrübb, falfestésnél akár tejfölszerű, annál nagyobb az esélyed, hogy a festék nem folyik meg, és nem szivárog a fólia alá, amitől csúnya lesz a kontúr. A festékhengeren oszlatsd el egyenletesen a festéket, és vigyázz, ne csöpögjön, majd kezdheted a hengerelést.

- Ha kész vagy, kukucskálj be a fólia alá, hogy rendben van e a színerő, vagy jó lenne mégegyszer átfestened. A festéket feltétlenül mosd le a fóliáról, mert a megszáradt festék deformálhatja a stencilt, és legközelebb nem simul a felületre.

A következő stencilezős posztunkban még több tippet adunk a konyha, a háló és egyéb helyiségek díszítésére.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ideHa neked is van menő lakásod, és szerepelnél a blogon, vagy eladnád, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre, ha eladó menő lakást keresel, katt ide. Plusz csatlakozz hozzánk Facebookon.

süti beállítások módosítása