Az építőipar karácsony előtt

szucsadam 2016 december 19.

Karácsony előtt az építőipar olyan, mint egy felbolydult méhkas. Ami ég. 

Karácsony előtt valami különös érzelmi állapot lesz úrrá rajtunk. Ahogy közeledik a pihenés, és rövid semmittevés ideje, amikor örömmel, a családunk kötelékében ünnepelünk, a legtöbb emberben elkezd mocorogni valami kényelmetlen érzés.

Még nem pihenhetek. Még dolgom van!

p04fllrv.jpg

Sorra vesszük az ügyeket, amiket még idén szerettünk volna elintézni, és rémülten látjuk, hogy egy csomó tétel nincs kipipálva. És valamilyen kényelmetlen érzés lesz úrrá rajtunk, mintha a jövő év nagyon messze lenne, olyan messze, hogy akkor már talán nem is lehet folytatni.

És amennyire békés ünnep a karácsony, épp olyan hevességgel tör ki belőlünk ez az elintézés iránti vágy. Még idén. Még karácsony előtt!

Minden évben ez történik. Nem tudjuk a pontos okát, valamiért ez belénk van kódolva. De egy mesterembernek minden év végén egyszerre kell hat helyen dolgoznia, emiatt öten haragszanak rá, egy pedig részben elégedett, mert nem elég gyorsan dolgozik. Hogy karácsony előtt, schnell, schnell. Pedig a vállalkozók is csak úgy működnek, mint egy bank: amíg mindenki annyi igényt zúdít rá, amennyit szokott, a bank probléma nélkül képes működni. Amint azonban mindenki egyszerre akarja kivenni a pénzét, beáll a bankcsőd: nem képes az intézmény az összes pénzét felmutatni néhány óra, vagy nap alatt, hiszen ezernyit helyen parkol, befektetve.

És nemcsak ez a "munkáscsőd" az egyetlen következménye ennek az év végi hajrának. Nemcsak az, hogy ilyenkor bármilyen feladatra mesterembert találni vagy lehetetlenség, vagy iszonyú drága. Az is baj, hogy az elvégzett munkákat sok esetben kell javítani, vagy akár vissza is kell bontatni, mert a kapkodásban nem készültek el megfelelően. Ezzel pedig összességében tovább tart a kivitelezés, mint tartott volna a bizalom és a normál menet fenntartása mellett.

 

@expert{{name:"Misi", title:"belsőépítész és lakberendező", message:"Persze a kivitelezést végző szakiknál szintén beütnek az ünnepek. Ez nemcsak abból áll, hogy nincs idejük, de a munkákat is egészen máshogyan osztják el év végén: inkább azokkal foglalkoznak, amiket be tudnak fejezni még karácsonyig, tehát ahonnan pénzt kaphatnak még karácsonyra. Így nem feltétlenül a logika vagy fontosság alapján döntenek ilyenkor, mit vállalnak be, így egy év végén megkezdett felújításra nagyon nehéz őket fülön csípni.////Tehát lássunk egy életszagú példát: hiába van megbeszélve a villanyszerelővel egy két napos alapszerelési munka az egyik helyen, hogy még a szerencsétlen gipszkartonos is be tudja zárni a falait az ünnepek előtt, ha a villanyásznak valahol máshol már csak fel kell raknia az utolsó csillárt, hisz onnan jön a pénze. Szóval könyöröghetsz is, de hiába."}}

Mi mindenkinek azt javasoljuk, hogy ne mindenáron érezze úgy, hogy 2017-et tiszta lappal, kész fürdőszobával, kész konyhaszekrénnyel, vagy akár csak kész falipolccal kell várnia, csak akkor, ha ennek a teljesítése a normál ügymenetben megvalósítható. A december 31. átváltása január 1.-re csak egy naptári megegyezés, nincs mögötte olyan horderejű változás, ami indokolná az erőltetett menetet. És ha felpörögtünk mégis, gondoljunk rá: mások is felpörögtek. A sok-sok pörgés miatt az egész építőipar pörög, csak ők már hatszorosan, és így pörgünk bele az ünnepekbe, hogy talán 26.-ra megnyugodjunk.

Pedig magunknak azzal tesszük a legjobbat, ha már most, ebben a pillanatban megnyugszunk. A nyugalom ugyanolyan ragadós, mint a stressz, így ha ezt tesszük, magunk körül is nyugalmat találunk. És jön a karácsony, és egy-két hét múlva ugyanott folytatjuk, ahol most abbahagytuk, közben 2017 lesz, de nem ez a fontos. Hanem ez:

Boldog Karácsonyt mindenkinek!:)
süti beállítások módosítása