Amikor egy lépcső javít a lakás minőségén, meg szebbé is teszi azt

Annabella és Tamás 2018 november 06.

Nagyon szeretünk szinteltolásos lakást tervezni, de ritkán adódik erre lehetőségünk. Tavaly belefutottunk egy megbízásba, ahol ezzel a megoldással élve jócskán emelni tudtunk a lakás minőségén (magát a lakást a későbbiekben be is mutatjuk, de még javában zajlik a bútorozás és a lámpák válogatása).

Sőt, ha a szinteltolást áthidaló lépcső a tér hangsúlyos részére esik, látványos dekorációs elemet varázsolhatunk belőle.

A szóban forgó lakás a hegybe harapó ház alsó szintjén helyezkedik el, az előtte futó hatalmas tornácra eredetileg egy otromba külső lépcsőn lehetett lejutni, ami – kis túlzással – a fél tornácot elfoglalta (a fotón mögöttünk látható).

 latvany_lepcso_1.jpg

Ezt a kültéri lépcsőt szerettük volna megszelidíteni vagy eltüntetni, a tornácra néző ablakokat pedig minél nagyobb ajtókra cserélni.  Odabent, a korábbi szobák egybenyitásával létrejött egy közel 40 négyzetméteres konyha-ebédlő-nappali, amihez az eredeti, 2,8 méteres belmagasság meglehetősen kevésnek bizonyult. Mindhárom probléma megoldására kézenfekvőnek tűnt a lakáson belüli szinteltolás:

a tornác felé néző kijárat magasabb lesz, eltűnik a kültéri lépcső, így a lakásba a tornác szintjén léphetünk be. Odabent pedig egy kényelmes belmagasságú helyiséget kapunk.

A hatalmas földkitermeléssel járó ötletünkkel persze nem váltunk népszerűvé Misi (az Én Menő Lakásom építésszervezője) és a felújító csapat szemében. De ezt a kellemtlenséget természetesen vállaltuk!

@expert{{name:"Misi", title:"építésszervező", message:"Mi pedig kitermeltük a nagyjából 30-35 köbméter boldogságot!"}}</p>

latvany_lepcso_2_1.jpg

Már csak azt kellett kitalálni, hogy az ilyen módon "beljebb pozicionált" lépcsőt, ami immár a nappalit és a lakás többi részét köti össze, milyennek alkossuk meg. Rusztikus, ipari és modern elemek keverednek a lakásban, valami ehhez illő látványos lépcsőt kerestünk a szintek összekötésére. A Pinteresten nézelődve találtunk rá a megoldásra:

 

A kép alapján pofonegyszerűnek tűnt a kivitelezés: YTONG téglákból kirakjuk a lépcsőformát, ráhúzunk egy vékony látványbeton réteget, jön az asztalos, ráteszi a deszkákat, amiknek a „túllógásába” bemarja a ledprofilok helyét – és készen is vagyunk, kész a világító látványbeton-fa lépcső. Ilyesmi:

 latvany_lepcso_4.jpg

Van azonban egy gyakorlati probléma: a különböző vastagságú burkolatoknak odafent egy szintben kell végződniük, és azokat össze és el is kell dolgozni tisztességesen, hogy a végső kinézet tényleg látványos legyen. Az alsó szint nem okoz gondot: kifuttatjuk a padlóelemeket a lépcsőig, de a felső szinttel mihez kezdjünk?

Meddig fusson a  svédpadló és honnan kezdődjön a lépcső? Mivel szegjük le a svédpadló végét? Hogyan és hol illeszkedjen a lépcső borítása a padlóhoz? Egyáltalán a felső szint már a lépcső része? Ha a lépcső része, akkor a 4 centis tölgyfalapot hogyan „eresztjük össze” a 12 milliméteres svédpadlóval?

És még tovább gondolva: ha a felső szinten elvékonyítjuk a lépcsőburkolatot, egy testesebb vendég alatt esetleg letörik a lépcsőfok három centis túllógása. Vajon mi a jó arány a beton felület és a burkolt rész között?

Jön tehát a matek, az anyagismeret és az oda-vissza konzultáció a mesterekkel, főleg a parkettással és az asztalossal: ki, mit és hogyan tud megcsinálni? Aztán a begyűjtött ismeretek alapján elkészül a terv:

 latvany_lepcso_5.jpg

…és maga a lépcső:

Köszi, srácok! ;)

 

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb segítségével menő lakást magadnak Budapesten, kattints ide. Ha neked is van menő lakásod, írj nekünk egy levelet erre a mailcímre.

süti beállítások módosítása