Mire figyelj nagyon, ha beázik a tető a lakásodban?

Domsa Mihály 2020 február 20.

Természetesen, mint minden tervező-kivitelező csapat, mi is belefutunk rendszeresen beázásokba. Hallottunk is már olyan legendákat, hogy a beázás milyen veszélyes lehet, és beszakadhat a tető felettünk, de sosem hittük volna, hogy velünk történik meg a dolog. Vagyis előttünk.

A legfelső szinten található lakásban dolgozott a világ legrendszeretőbb bontócsapata. Teljesen kirámolták, csupaszra ürítették a lakást, amit úgy kell érteni, hogy még a mennyezeti stukatúr nádszövetet is leszedték (ha nem tudod, mi ez: régi bérházakban, ha felmész a csillárhoz, és benézel a kampó mellé, amin a csillár lóg, látni fogod a nádszálakat). A nádszövet felett csapos fafödémet találtunk, az egyik szakaszon pedig elég csúnya ázásnyomokra is bukkantunk.

image0.jpeg

A csapos fafödém egy nagyon masszív szerkezet. Óriási fákat vágtak ki annak idején, és a fát hosszanti irányban vízszintesen és két oldalról elvágták, a tetejét pedig úgy hagyták, ívesen, időnként még háncs is marad rajta. A háncsos rész néz felfelé, a sík pedig a lakás irányába. A szálfákat egymás mellé tették, mint a virsliket, oldalirányban pedig csapok fogták össze őket, és kész. Ez a födém a felső szinten, de ebben a házban csak ott: tipikusan az alsóbb szintek poroszsüveg födémet kaptak, és a felső emeletre tettek csapos fafödémet.

Miután csúnyának ítéltük meg a beázást, statikust hívtunk. A statikus feltette a kezeit, és azt mondta, hívjunk faanyagvédelmist, ő ezzel nem tud mit kezdeni. Miközben a következő lépést intéztük, a plafon leszakadt.

Tényleg, szó szerint leszakadt. Ez nem valami ács-szleng, egyszer még fent volt, aztán a következő pillanatban a földön. Egyik reggel erre mentek be a munkások:

image2.jpeg

image1.jpeg

Nem akarjuk elképzelni, mi lett volna, ha valaki alatta áll. Szerencsére rövidebb gerenda volt, és a fal mellett történt, de ettől még fáj.

Hogy mi történt? Valószínűleg az, hogy az itt lakó észlelte a beázást, és szólt a ház közös képviselőjének. Mivel itt a legfelső emeletről van szó, a beázás oka egyértelműen az épület tetejének hibája, így bádogost, tetőfedőt hívtak, aki felment a felső lakás fölé, és kijavította a beázás helyét az épület tetőszerkezetén.

image3.jpeg

Amin állnak, tehát a felső lakás födémjével ilyenkor nem törődnek: nem is látszik, mit okozott ott a víz, hiszen vastag salakréteg vagy föld, esetleg padlástégla van rátéve, nem lehet megállapítani a födémben okozott kárt. A munka elvégezve, kifizetve, mindenki haza. Csakhogy ha a beázás sokáig tart, és sokszor megismétlődik, akkor még az ilyen hatalmas gerendák is elkezdenek rendesen korhadni. Aminek rossz esetben az a vége, hogy a fejünkre szakadnak.

Szóval ha felső szinten vagyunk, figyeljünk erre. Érdemes feltárni a beázás helyét felülről is, és megnézni, hogyan állnak a gerendáink, mert baj lehet belőle.

untitled.jpgHa te is szeretnél átverések nélkül, megbízható, tehetséges stáb - akár Misi - segítségével menő lakást magadnak Budapesten, keress minket, kattints ide. Eladó lakásod értékesítésében is tudunk segíteni, csak prémium eladó lakásainkat itt találjátok.

süti beállítások módosítása