Hova, milyen világítás illik?

Magyarósi Csaba 2017 július 04.

Tök érdekes látni, hogy míg öt évvel ezelőtt a világítótest kérdés nem volt kérdés, ráadásul nem is így hívták, szimplán csak izzónak, mert izzott és zabálta az áramot, addig ma már teljes iparág épül világításra.

Megjelentek ugyanis először a kompakt fénycsövek, amik ugyan sokkal drágábbak voltak a hagyományosnál, de jóval tovább is bírták azoknál és a fogyasztásuk is sokkal alacsonyabb volt, de annyira megjelentek, hogy hatóságilag be is tiltották az erősebb izzókat.

shutterstock_579195607_small.jpg

Igen ám, csakhogy ezek nem jelentettek tökéletes megoldást, mert számos sebből véreztek: hajlamosak voltak tönkremenni, lassan melegedtek be és a színhőmérséklettel is gond volt. Éppen ezért volt nagy pillanat az, amikor a LED is befutott: ezek ugyan még a kompaktoknál is többe kerültek, viszont orvosolták a kompaktok legtöbb hibáját. Bekapcsolás után kábé azonnal teljes fényerővel világítanak és elég tartósak, itt nem a 2 hét/20 év játszik attól függően, mit dob a gép, ezek tényleg sokáig bírják. Elvileg 50 ezer órán keresztül üzemképesek maradnak, ami a hagyományos izzó 50-szerese és a kompakt négyszerese.

A világon egyre több cég kezdett a technológiával foglalkozni, óriásvállalatok jöttek létre és ezek közt van olyan is, amelyik Magyarországon működik: az INESA például Dunakesziről látja el a teljes európai piacot, iszonyú mennyiségű LED kerül ki a hazai logisztikai központból.

Ők készítettek most egy tanulmányt, amiből tök jól kiderül, hogy milyen trendek vannak most a világban. Például az INESA-tól lehet tudni, hogy a magyar otthonok felében már van LED fényforrás, az átlagosan lakásonként számolt 19 égő negyede hagyományos, negyede kompakt, negyede már LED és negyede valami más. Ami jobb eredmény az EU-s átlagnál!

inesa_dk_e27_opal_01_2.png

És van is értelme a beruházásnak, mert kábé 90 százalékkal lehet csökkenteni a LED-del az égő fogyasztását, szóval egy év alatt meg is térül az ára. A maradék 19 év ajándék, de nemcsak nekünk, hanem a természetnek is.

Az INESA felmérése szerint egyébként a magyar csak akkor cserél égőt, ha az kiég, de 50 százalékban már LED-et választanak a vásárlók, 

Főleg, hogy a legtöbben kezdik érteni a technológiát és az olyan varázsszavakat, mint a színhőmérséklet, amit Kelvinben mérünk: a 2700 kelvin körüli melegfehér fény a hagyományos izzó színhőmérsékletének felel meg, míg 5000 K felett hidegfehér fényről beszélünk. Ezekkel a fogalmakkal azonban a válaszadók jelentős aránya, 44 százaléka még mindig nincs tisztában.

A kutatás egyik legmeglepőbb megállapítása is ebből az ismerethiányból fakad: a fogyasztók egyik aggodalma, hogy megvásárolt LED-es izzók nem tudnak meleg, barátságos fényt biztosítani, 5-ből egy embernek ez a félelme. „A valóság ezzel szemben az, hogy a mai modern LED izzók a melegtől a hideg fehérig igen széles színhőmérséklet tartományt képesek prezentálni, ezenkívül színvisszaadásuk is kitűnő.”- mondta Tóth László, az INESA műszaki igazgatója.

 

60276.png

60379.jpg

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók 62%-a szerint a konyhában és a nappaliban a legjobb megoldás a LED fényforrások használata, Ezt követi az előszoba, a fürdőszoba és az íróasztal hármasa, ezekbe a helyiségekbe a fogyasztók több mint fele szerelne szívesen LED fényt. „A LED izzók változatos formája, színe és fényereje miatt valóban univerzális megoldásnak számítanak szinte minden helyiségbe.” –mondta Domsa Mihály, az Én menő lakásom blog szakértője.

“Egy konyhában például különösen fontosak a részletek, a szeleteléshez, főzéshez, mosogatáshoz minden területet látni kell. Itt a mennyezet megvilágításán túl a konyhaszekrény aljára helyezett LED-szalag elhelyezését szoktam javasolni.”- mondta Misi.

Az INESA egyébként ad tippeket is arra vonatkozóan, hogy hova, milyen világítás illik:

Bejárati ajtó, lépcsőház:

Hasznos, ha már itt is van fényforrás, amely lehetőleg magasan a falon, vagy a mennyezetre szerelve lágy fényt bocsát ki. Ideális az alacsonyabb lumen és watt értékek választása. Ide inkább hidegebb fehér fényforrást válasszunk.

Javasolt izzó: átlátszó burás, ún. filament technológiával készült LED-fényforrás, 4000K semleges fehér színhőmérséklet, 450-640 lumen fényáram (régi 40-50W izzó)
  
Előtér:

Egy előszobában fontosak a részletek: amikor az 5 éves tanulja a cipőfűzést, amikor anya igazítja magán a ruhát, vagy ha a pizza futárnak keresünk aprót. Mivel jellemzően alárendelt helyiség, ablak általában nincs a közelben, ezért itt viszonylag erős, felülről érkező, több pontból világító, közepesen meleg fényre van szükség.

shutterstock_391163071_small.jpg
Javasolt izzó: nagy sugárzási szögű, magas fényáramú fényforrás, 2700-3000K meleg fehér színhőmérséklet, 450 lumen fényáram (régi 50W halogén spot).

Folyosó:

Közepesen erős, lágy, határozottan meleg fényű izzókkal megadhatjuk az alaphangulatot a lakásnak. A folyosó sokszor szűk, itt így szóba jöhet a falsíkot megvilágító lámpa, le- és felfelé irányuló surlófénnyel.
 
Javasolt izzó: átlátszó burás, ún. filament technológiával készült LED-fényforrások a 330°-os fény elérése érdekében, 2700K meleg fehér színhőmérséklet, 806 lumen fényáram (régi 60W izzó)

Fürdőszoba:

A fürdőszobába az egyik legforgalmasabb, legtöbbet használt helyiség a lakásban, ahol a fényforrások megválasztása különösen fontos. Szükséges egy, a teret teljesen bevilágító mennyezeti lámpa, amely közepesen meleg fénnyel világít. A tükör szélein elhelyezett, lehetőleg annak síkjából kilógó, enyhén fehér fényű fényforrásokkal az arcot tudjuk helyesen megvilágítani. Sok, gyengébb izzóval kompenzálhatjuk az arcba világító fény vakító erejét.

Wellness hangulatot érhetünk el a zuhanyzóban, vagy a kád mellett fényszalagok, vagy apró csillagokként világító fénypontokat elhelyezésével.

Vizes helyiségeknél fontos a vízvédelem is: minimum IP-44, de akár IP-66 víz- és porvédelmi besorolású lámpatest vásárlása is indokolt. 
 
Javasolt izzó: általános világításnak 2700K meleg fehér fényű fényforrás, fürdőszobai tükör fölé, sminkeléshez 4000K színhőmérsékletű fényforrás

Hálószoba:

A szoba közepén javasolt elhelyezni egy - nagyobb szobák esetén több - a mennyezetről lelógó csillárt, amely több izzójával szórt, közepesen erős fénnyel világítja be a helyiséget. Az ágyban hanyatt fekvők kényelme érdekében ideális a mennyezet irányába világító lámpatestet választani.

Az éjjeli szekrényeknél ugyancsak fontos a fény iránya; azért, hogy ne vakítson az olvasólámpa, javasolt az oldalra világító, vagy pedig erősen tompító hatású lámpaburák használata.

Javasolt izzó: kisebb fényáramú kisgömb vagy gyertya alakú LED-fényforrás, 2700K meleg fehér színhőmérséklet, 250-470lumen fényáram (régi 25-40W izzó)

Gyerekszoba:

A helyiség közepén elhelyezett központi fényforrásként elhelyezett csillár itt is indokolt, mint minden nagyobb méretű, vagy huzamosabb tartózkodásra használt szoba esetén. Fontos, hogy az éjjeli lámpa itt se vakítson, ezért hasonlóan járjunk el, mint a hálószobánál.

Emellett az íróasztalnál elhelyezett olvasólámpa talán a legfontosabb: a nem megfelelő fényerő, színmélység és frekvencia rendkívül megterhelheti a szemet, ezért törekedni kell az ideális erősségű, a gyermek ülőmagasságában mért szemvonala felett még árnyékolt/burával ellátott lámpa megválasztására.
 
Javasolt izzó: a mennyezeti lámpába magas fényáramú LED-fényforrás, 2700K barátságos meleg fehér színhőmérséklet, 806lumen vagy nagyobb fényáram (régi 60W izzó); az asztali lámpába inkább irányított fényű reflektoros LED.

Konyha:

Itt nem hangulatvilágításra van szükség! A konyha egyfajta munkahely, ahol kiemelkedő jelentősége van a részletek megvilágításának: látni kell a pultnál a szeleteléshez, a mosogatáshoz, a fazékban kavargó gőzökön át, és látni kell mindent egyben is!

A munkapult megvilágításához sok, kisebb, vagy panelba/szalagba foglalt ledeket célszerű felszerelni. Ezt lehetőleg a felső konyhaszekrény aljára illesszük. A szekrény külső szélére ún. fényvető lécet javasolt felhelyezni, hogy a szekrény alól érkező fény ne vakítson.

A főzőlap megvilágítását a legtöbb esetben az elszívókba helyezett fényforrásokkal oldják meg. Itt fontos a megfelelően zárt lámpaház, különben a főzés során keletkező forró gőz és zsír hamar megrongálja az egész eszközt.

Javasolt izzó: LED szalag, irányított fényű reflektoros LED, 2700-4000K színhőmérséklet a berendezési tárgyaktól függően (sötétebb bútorhoz hideg fehér fény), 450lumen fényáram.

Nappali:

Itt két különböző funkciót kell kiszolgálni: szükséges egy központi világítás és a hangulatvilágítás is elengedhetetlen. Központi világításhoz a nappali méretétől függően inkább több, különböző pontról - de leginkább a mennyezetről - kissé térbe lógatott nagy fényerejű, szórt fényű csillárokat használjunk. Lényeges, hogy a csillár fénye homogén módon világítsa be a teljes helyiséget, vagyis ne maradjanak sötét, árnyékos foltok.

shutterstock_212321599_small.jpg

Hangulatvilágítás kialakítása során a nappali egy bizonyos részletére összpontosítva hozhatunk létre kellemes fény-árny játékot, akár különböző színű fényszalagok segítségével. Klasszikus megoldás a sarokba állított, sárgás fényű nagyméretű lámpaburás állólámpa is. Ezeket egymással kiegészítve is remekül használhatjuk.

Ízlésünk és igényeink szerint választhatunk további, különlegesebb megoldások közül: egy kapcsolókörre kötött fényerő-szabályozós hangulatvilágító lámpával intim világítás hozható létre az egész nappaliban. A képmegvilágító lámpák, mennyezeti surlófényes LED csíkok, kandalló vagy komódok lámpái finom háttérfényt adhatnak tévézéshez, vagy az esti beszélgetésekhez.
 
Javasolt izzó: LED szalagok, átlátszó burás fényforrás, 2700K meleg fehér színhőmérséklet, összesen 2000-4000lumen fényáram érhető el (5db 60W-os izzó).

Erkély:

A kellemes nyáresti beszélgetésekhez nagyszerű ötlet lágy fényű, a fal mentén fel- és lefelé világító falilámpák használata. Felső árnyékoló lemez és megfelelő belmagasság esetén több ponton változó magasságban saját textilkábelén lelógatott különféle formájú LED Edison bulb izzók is ideálisak lehetnek. A LED lámpák fényerő szabályozásával, dimmelésével nemcsak a fényerősségen, de akár a színeken is változtathatunk.
 
Javasolt izzó: szabályozható fényerejű LED szalag vagy szabályozható LED-fényforrás.

Szóval lehet kísérletezni, vannak bőven technológiák, lehetőségek, termékek, a lényeg, hogy a mai megoldások már sokkal hosszabb távra szólnak és sokkal inkább védik a bolygót, mint az 5-10 évvel ezelőttiek. És ez jó!

Disclaimer: az INESA a Menő lakásom blog hirdetője.

süti beállítások módosítása